Chinese stimulus geeft Europese beurzen boost

Een residentiële wijk in Shenyang in noordoost China. ©EPA

De Chinese centrale bank versoepelt haar hypotheekvoorwaarden. De maatregel moet het vuur onder de vastgoedmarkt aanwakkeren en de groeivertraging een halt toeroepen. De stimulus stuurt de Europese beurzen hoger.

De Europese beurzen beginnen opgetogen aan de nieuwe handelsweek. De brede graadmeter DJ Stoxx 600 gaat 0,9 procent hoger. Brussel doet nog een tikkeltje beter. De Bel20 wint 1,1 procent naar 3.752 punten.

Peking gaat maandag met alle aandacht lopen. Tijdens een toespraak zondag gaf Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de Chinese centrale bank, al de perfecte voorzet door te suggereren dat er ruimte was voor een versoepeling van het beleid. Maandag kopte de Chinese Mario Draghi zijn eigen voorzet perfect binnen. Wie een hypotheek voor een tweede woning aangaat, moet niet langer meteen 60 procent van het bedrag op tafel leggen, 40 procent volstaat.

De maatregel moet de slabakkende Chinese vastgoedmarkt een duwtje in de rug geven. De sterk bekoelde bouwwoede in de snelgroeiende steden weegt op de groei in het algemeen. De tweede grootste economie van de wereld vertraagt de jongste maanden sneller dan gepland.

Peking wil de economie minder afhankelijk maken van de export en de bevolking meer aan het consumeren krijgen. Dat de dubbelcijferige groei daarmee tot het verleden zou behoren, werd algemeen verwacht.

Voor dit jaar mikt de partijleiding wel nog altijd op 7 procent groei. Alleen doken de officiële statistieken onder die doelstelling. Jaar op jaar groeide de economie vorige maand slechts 6,3 procent. Dat de centraal bankiers snel reageren en niet aarzelen om een geut stimulus over de economie te gieten, stelt beleggers wereldwijd gerust.     

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud