Advertentie
Advertentie

Citi: 'Neem winst op AI-aandelen, zeker chipmakers'

Jensen Huang, co-oprichter en CEO van Nvidia (l.), en Charles Liang, de CEO van Super Micro Computer. ©Bloomberg

Citi verwacht in de zomermaanden meer bokkensprongen in de beurskoersen van populaire techbedrijven. Het Amerikaanse beurshuis raadt beleggers aan hun posities af te bouwen.

De strategen van Citigroup raden klanten aan om winst te nemen op AI-aandelen als Nvidia , Alphabet , Microsoft , TSMC en AMD . 'Het sentiment ten aanzien van aan AI blootgestelde aandelen was sinds 2019 niet sterker dan nu', zegt hoofdstrateeg Drew Pettit in een klantennota dinsdag. Pettit voorspelt de komende tijd meer volatiliteit in de beurskoersen. 'Er is geen sprake van een algemene zeepbel, maar de rally in sommige bedrijven wordt een punt van zorg.'

Beleggers moeten hun portefeuille opnieuw uitbalanceren met een breder scala van AI-aandelen over de hele waardeketen.

Drew Pettit
Strateeg Citi

'We blijven investeerders aanraden winst te nemen in de AI-hoogvliegers, in het bijzonder de chipmakers', zegt Pettit. 'Beleggers moeten hun portefeuille opnieuw uitbalanceren met een breder scala van AI-aandelen over de hele waardeketen.'

Advertentie

Steeds meer strategen raden aan op zoek te gaan naar wat kleinere bedrijven die profiteren van de gigantische investeringsenveloppes van grote techbedrijven, zoals bedrijven die actief zijn in databeheer, toepassingen rond grote taalmodellen (LLM) of vector databases die in staat zijn complexe gegevens zoals tekst, afbeeldingen en geluid in een compacte vorm te presenteren.

Al blijven de meeste analisten ook positief over de hyperscalers, bedrijven als Amazon en Microsoft die zeer grootschalige cloudcomputing en datacenterdiensten aanbieden. Van de vele tientallen analisten die bigtechaandelen opvolgen, geeft gemiddeld 93 procent nog altijd koopadviezen. Nvidia zit wat onder dat gemiddelde met 65 koopadviezen, goed voor 89 procent van het totaal, versus 7 houdadviezen en 1 verkoopadvies.

Als we rekening houden met de mooie groeivooruitzichten, dan komen we tot de conclusie dat ASML goedkoper is dan alle sectorgenoten.

Citi

Hoewel Citi de waarderingen van chipbedrijven als Nvidia en TSMC kwetsbaar vindt, is het positiever over Europese sectorgenoten. Maandag publiceerde het beurshuis een deep dive in de Nederlandse chipmachinebouwer ASML .

'Als we rekening houden met de mooie groeivooruitzichten, dan komen we tot de conclusie dat ASML goedkoper is dan alle sectorgenoten', stelde het rapport.

Citi heeft een koopadvies uitstaan op ASML met een koersdoel van 1.250 euro. Het aandeel blijft ook op de favorietenlijst van Citi, genaamd de Focus List. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.