Clinton bindt strijd aan met Wall Street

©AFP

De Amerikaanse presidentskandidate Hilary Clinton lanceert een omvangrijk plan om Wall Street aan banden te leggen. Bankiers wacht niet alleen strenge regels, maar ook hogere boetes en zelfs celstraffen.

Clinton ontvouwt donderdagavond onze tijd haar plannen om komaf te maken met wat ze zelf 'risicovol Wall Street-gedrag' noemt. De harde aanpak van de financiële industrie in haar thuisstaat New York moet de voormalige minister van Buitenlandse Zaken op weg zetten om over iets meer dan een jaar de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden. 

De voorstellen van Clinton - die al uitgebreid naar de pers lekten - bevatten een aantal opmerkelijke regels. Zo wil de Democrate een belasting heffen op hogesnelheidshandel. Zogenaamde 'High Frequeny Traders' gebruiken wiskundige algoritmes om vaak in fracties van secondes een grote hoeveelheid orders af te vuren. Concreet wil Clinton flitshandelaars belasten als ze hun orders even snel weer annuleren, omdat ze met die praktijk de koersen zouden manipuleren. 

Clinton is ook voorstander van een uitbreiding van het verbod voor banken om te beleggen voor eigen rekening, op Wall Street bekend als de 'Volcker rule'. Volgens critici lagen de risico's die banken namen met hun eigen beleggingsportefeuille aan de basis van de crisis nu acht jaar geleden. Ze wil ook dat de banken hun risicovolle derivatenhandel afscheiden, een regel die na jaren vakkundig gelobby net van de tafel geveegd was.

Volgens Clinton gaat een strikte scheiding tussen klassieke banken en investeringsbanken, een vaak gehoorde oplossing voor het 'too big to fail'-probleem, alleen zelfs niet ver genoeg. Even risicovolle instellingen zoals hefboomfondsen zouden daarmee door de mazen van het net glippen. Opvallend, de wet uit de jaren '30 die de verschillende soorten banken strikt gescheiden hield, sneuvelde net tijdens het presidentschap van Clintons man Bill.

Persoonlijk verantwoordelijk

Clinton mikt trouwens niet alleen op de banken, maar ook op de bankiers zelfs. Het vooruitzicht op meer persoonlijke verantwoordelijkheid, hoger boetes, langere celstraffen en het verbod om ooit nog in de financiële sector te werken, zal sommigen toch licht ongemakkelijk op de stoel doen schuiven. 'Er hadden mensen in de gevangenis moeten zitten', zei Clinton eerder deze week al over de recente crisis. 

Tot slot wil de favoriet om Barack Obama op te volgen dat er minder processen afgekocht worden. De toezichthouder SEC krijgt ook meer bevoegdheden en moet een markthervorming op poten zetten die meer transparantie en een gelijk speelveld voor alle beleggers garandeert. 

Linkse flank

Het is uiteraard geen toeval dat de Clinton-campagne haar pijlen richt op Wall Street. Hilary's voornaamste concurrent in de strijd om de nominatie van de Democratische Partij Bernie Sanders maakte van de strijd tegen financiële wereld en de ongelijkheid zijn voornaamste thema's. Door zelf een plan te ontrollen om Wall Street te kortwieken, probeert Clinton het gras voor zijn voeten weg te maaien. In de strijd om het presidentschap geeft Clinton zo voorrang aan het bewaken van haar linkse flank op de belangen van een aantal kapitaalkrachtige donoren.

Wall Street is niet de eerste sector die Clinton op zijn grondvesten doet daveren. Een aantal weken terug beloofde ze paal en perk te stellen aan de 'buitensporige prijzen' voor sommige geneesmiddelen. De farma-aandelen staan sindsdien wereldwijd altijd onder druk en de farma-industrie zag miljarden beurswaarde ging in rook op gaan.  

De aanvallen op wat Clinton als de uitwassen binnen de Amerikaanse economie bestempelt, kaderen binnen haar pleidooi voor een 'clear-eyed capitalism', een meer transparant kapitalisme. 'We moeten een economie bouwen die groeit en eerlijk is', lichtte ze het economisch beleid in juli toe. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud