Colruyt heeft nog niet genoeg van inkoop eigen aandelen

De warenhuisgroep verwacht voorts dat de winst in het huidige boekjaar hoger zal liggen dan vorig jaar. ©BELGA

De Belgische beursgenoteerde supermarktgroep Colruyt is van plan eigen aandelen te blijven kopen. Dat heeft de directie woensdag aangekondigd op de jaarlijkse vergadering met de aandeelhouders.

De supermarktgroep is bezig met de afronding van een aandeleninkoopprogramma dat exact een jaar geleden werd aangekondigd. Toen zei Colruyt dat het in de twee jaren nadien voor maximaal 350 miljoen euro eigen aandelen zou inkopen. Aan dat bedrag zit de groep al na de helft van de voorziene tijd.

Meerwaarde

Nu het programma op zijn einde loopt, zegt CEO Jef Colruyt dat ook nadien aandelen worden ingekocht als de cashpositie van het bedrijf dat toelaat. ‘Ons beleid is al jaren dat we meerwaarde creëren voor onze aandeelhouders via een hoger dividend en via de inkoop van aandelen.’

Vroeger kocht Colruyt vooral ad hoc aandelen in, zonder aangekondigde inkoopprogramma’s. ‘Je mag verwachten dat we ons huidige programma afwerken en dan terug gaan naar een vorige scenario (ad-hocinkopen, red.)’, zegt Colruyt.

Je mag verwachten dat we ons huidige programma afwerken en dan teruggaan naar het vorige scenario.
Jef Colruyt
CEO Colruyt

Door de inkopen verhoogt de familie Colruyt mondjesmaat haar controle over de gelijknamige groep. Door de inkopen is een steeds kleiner deel van het bedrijf op de beurs genoteerd, aangezien een steeds kleiner deel van de aandelen publiek verhandelbaar is. Dat voedt geregeld de speculatie over een beursexit, een scenario dat CEO Jef Colruyt begin 2017 in een reactie een 'interessante suggestie' noemde.

Meer winst

De warenhuisgroep verwacht voorts dat de winst in het huidige boekjaar, dat in maart afloopt, hoger zal liggen dan vorig jaar. ‘Onder andere dankzij een mooie zomer met ook het wereldkampioenschap voetbal’, zegt CEO Jef Colruyt.

In de eerste helft van het boekjaar, die nu afloopt, heeft Colruyt het naar eigen zeggen goed gedaan. ‘In de tweede helft verwachten we meer concurrentie (meer promoties door concurrerende supermarkten, red.).'

De winst zal ook toenemen omdat Colruyt zijn belang in een windmolenpark verkocht heeft. Dat levert zo’n 18 miljoen euro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud