Rampweek kost Bel20 43 miljard euro beurswaarde

De Bel20 kleurt opnieuw dieprood in lijn met de andere Europese beurzen. Brussel verloor in een week tijd 15 procent of 43 miljard euro aan beurswaarde.

Beleggers krijgen vrijdag niet alleen het uitdijende coronavirus op hun bord, ook de clash tussen Rusland en Turkije beroert de gemoederen. 

Bij een Russisch bombardement in Syrië stierven donderdag meer dan 30 Turkse soldaten, en dat zet een cascade in gang. Turkije roept de hulp van de NAVO in, Rusland stuurt vrijdag twee fregatten naar de Syrische kust, en Turkije dreigt ermee om Syrische vluchtelingen door te laten op hun weg naar Europa. 

Galapagos

De Bel20 opende meer dan 1 procent lager, maar zakte snel verder door. Rond het middaguur vrijdag staat de Brusselse graadmeter op 4 procent verlies. Het is daarmee de slechtst presterende index in Europa.

De beurs van Brussel stevent af op zijn slechtste beursweek sinds de kredietcrisis van 2008. Sinds de slotbel vorige vrijdag leverde de index al 15 procent in. De twintig grootste Belgische beursbedrijven verloren samen 43 miljard euro aan beurswaarde.

Aandelen die de voorbije maanden erg fors gestegen zijn, zoals dat van het biotechbedrijf Galapagos , krijgen vrijdag de zwaarste klappen.

Ook aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor een economische groeivertraging zakken fors. Beleggers maken hun huiswerk opnieuw, nu er almaar meer tekenen zijn dat de economie zwaar in de remmen gaat.

Aandelen van bedrijven die in het huidige klimaat slecht nieuws moeten opbiechten, krijgen het extra hard te verduren. In Brussel de wordt bouw- en baggergroep CFE afgestraft na slechte jaarresultaten. AB InBev dat donderdag al zijn slechtste beursdag in tijden kende met een verlies van 11 procent, levert vrijdag opnieuw 6 procent in.

Veilige havens

Beleggers versluizen hun geld van aandelen naar zogenaamd veilige havens. De rente op tienjarig Amerikaans staatspapier zakt onder 1,2 procent, het laagte peil ooit. De Japanse yen dikt aan tot zijn sterkste koers in 4 jaar tijd. Goud, dat als ultieme veilige haven geldt, trappelt vrijdag status quo na de sterke winsten van de afgelopen weken.

Analisten raden aan om voorzichtig te blijven, en zien de koersen pas uitbodemen als de coronabesmettingen over hun piek heen zijn.

Dat moment kan nog een eind weg zijn, waarschuwt de Belgische topviroloog Peter Piot in een gesprek met De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud