Advertentie
Advertentie

Cryptodiefstallen fors toegenomen in eerste jaarhelft

In de eerste helft van 2024 werd via hacks en oplichting twee keer zoveel cryptogeld gestolen als in dezelfde periode in 2023.

Tussen 1 januari en 24 juni 2024 hebben hackers 1,38 miljard dollar aan cryptomunten gestolen. In dezelfde periode in 2023 was dat 657 miljoen dollar. Dat blijkt uit een onderzoek van TRM Labs, een Amerikaans researchbureau voor blockchaintoepassingen.

Net als in 2023 vormden een paar grote aanvallen het leeuwendeel van de buit: de top vijf hacks waren goed voor 70 procent van het totale aantal gestolen cryptovaluta.

Advertentie

In mei kreeg DMM Bitcoin, een Japans cryptoplatform, te maken met de grootste aanval tot nu toe in 2024. De hack resulteerde in de diefstal van meer dan 4.500 bitcoins, destijds gewaardeerd op meer dan 300 miljoen dollar. DMM is eigendom van Keishi Kameyama, een discrete Japanse internetondernemer die in België bekend is als de eigenaar van de voetbalclub STVV, waar DMM shirtsponsor is.

Adresvergiftiging

De vaakst voorkomende vorm van cryptodiefstal is het ontvreemden van privésleutels, de meest essentiële component om een cryptowallet te beveiligen. Aanvallers sturen valse e-mails of maken nepwebsites die lijken op echte cryptoplatformen. Het slachtoffer wordt misleid om zijn privésleutel of 'herstelzin' in te voeren op een valse website, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de wallets.

70%
gestolen cryptovaluta
De top vijf hacks waren goed voor 70 procent van het totale aantal gestolen cryptovaluta.

Een andere techniek is 'adresvergiftiging', waarbij aanvallers kleine hoeveelheden cryptocurrency naar de wallet van een slachtoffer sturen om valse transactiegeschiedenissen te creëren. Daardoor worden gebruikers in verwarring gebracht om geld naar het verkeerde adres te sturen.

‍In elk van de eerste zes maanden van 2024 werd meer geld gestolen dan in de overeenkomstige maanden in 2023, waarbij de gemiddelde hack 150 procent groter was. Het aantal diefstallen als gevolg van hacks en oplichting ligt wel nog een derde lager dan in dezelfde periode in 2022, wat een recordjaar blijft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.