analyse

De smakelijkste aandelen voor de rest van 2017

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay. ©BELGA

Voor het 22ste jaar op rij delen de Belgische analisten in De Tijd hun inzichten voor het komende halfjaar. Dit zijn de favoriete Belgische aandelen van de 15 teams.

Dat het moeilijk kiezen was, reageerden enkele professionals op onze halfjaarlijkse rondvraag. De waarderingen op de aandelenmarkten liepen in de eerste jaarhelft steeds verder op. De jongste echte beursdip dateert al van een jaar geleden, dus is het des te harder speuren naar koopjes.

Een beetje hoogtevrees is gezond, horen we u denken. Daarop antwoorden we met een andere beurswijsheid: er zijn altijd koopjes te doen. Dit zijn de lievelingen van de kenners voor de rest van 2017.

1. Solvay

Het chemiebedrijf maakt een comeback als topfavoriet. Exact één jaar geleden was Solvay ook het nummer één. Ruim de helft van de analisten plaatste het aandeel in zijn top vijf. De stockpickers hebben zich toen niet vergist. De koers van Solvay ging in de jongste twaalf maanden ruim drie keer zo snel omhoog als de Bel20. In de sterindex deden enkel Galapagos en ING het beter.

Er zit nog rek op, denkt het Belgische analistenheir. Solvay verschijnt ditmaal vijf keer in de favorietenlijstjes, maar geen enkele keer op de eerste plaats. Ook Société Générale Private Bank gaf het aandeel haar stem mee, maar ze rangschikte haar vijftal bewust alfabetisch. Daarom gaven we haar keuzes allemaal hetzelfde gewicht bij de samenstelling van de globale top tien.

Het beursblad De Belegger was een jaar geleden al een believer en schuift Solvay nu opnieuw naar voor. Het weekblad looft ‘de focus op producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals in sectoren die werken aan schone mobiliteit of verbeterde lucht- en waterkwaliteit’.

Analisten zien groei in de luchtvaart, smartphones en slimme toestellen. Solvay profiteert daarvan.

Analisten rekenen op de groeipolen van de groep, die onderdak biedt aan vier grote afdelingen. ‘We verwachten een opstoot van de verkoop van composietmaterialen in de luchtvaartindustrie’, stipt ING aan. ‘Er komt ook een herstel in de sector van smartphones en andere slimme toestellen aan.’

Zowel ING, De Belegger als Société Générale Private Bank noemt Solvay ‘perfect gepositioneerd voor de lange termijn’, dankzij de spanwijdte van het bedrijf. ‘Door de vele eindmarkten is Solvay weerbaarder dan zijn sectorgenoten’, zegt Société Générale. Het noemt de prognoses van het bedrijf voor 2017 ‘conservatief’. Een bedrijf dat erin slaagt de verwachtingen van de financiële markten te temperen, kan makkelijker positief verrassen. Solvay wil de brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar met minstens 5 procent zien stijgen.

Minder verrassend is de hoge schuldenlast. Die sleept het bedrijf al een lange tijd mee, maar de specialisten zijn er gerust in. De schulden kunnen in een deftig tempo zakken ‘dankzij solide cashflows en de verkoop van niet-strategische activiteiten’, zegt Capfi Delen AM. De verkoop van Acetow voor 1 miljard euro begin deze maand verlaagt de nettoschuld met 0,7 miljard. Die bedroeg op het einde van 2016 4,4 miljard euro.

2. AB InBev

De winnaar van zes maanden geleden komt een trapje lager op het podium. Maar dat ligt niet aan Van Lanschot Bankiers, dat voor de eerste keer deelneemt. ‘Gezien de hoge vrije kasstroom kan AB InBev de schuldpositie na de overname van SABMiller probleemloos afbouwen zonder aan het dividend te zitten’, stelt Van Lanschot. ‘De overname kwam trouwens op het perfecte moment. De tegenvallende verkoop in kernlanden als de Verenigde Staten en Brazilië deed beleggers twijfelen aan de houdbaarheid van de fenomenale groei.’

Société Générale stipt aan dat de schuldafbouw voorrang krijgt op het dividend, maar dat een langzaam groeiend dividend nog steeds het doel is. ‘Ondanks de beurswaarde van 175 miljard euro is 44 procent van de aandelen in familiale handen’, klinkt het. Die zouden niet graag hun inkomstenstroom zien opdrogen.

‘AB InBev kan terugblikken op een reeks succesvolle overnames, waarbij de integratie en de financiële uitwerking nagenoeg perfect was. Dankzij een niet-aflatende focus op kostenbesparingen is de winstgevendheid van de groep groter dan die van de andere brouwers. Door de overname van SABMiller rekent de groep opnieuw op stevige omzet- en kostensynergieën.’

Ook Leo Stevens & Cie juicht de overname van SABMiller toe. ‘AB InBev krijgt een stevige voet aan de grond in nieuwe groeimarkten in Azië en Afrika. Bij de toekomstige heropleving van de Braziliaanse biermarkt zal het ook profiteren van zijn sterke marktpositie. De fundamenten en het groeiverhaal blijven intact.’

3. Ageas

De verzekeraar is een evergreen: het is jaren geleden dat hij uit de top tien viel. Leleux AB wachtte bewust tot na de juridische uitspraak over de Fortis-erfenis vorige week vrijdag om hem in zijn lijst op te nemen. Een rechtbank in Amsterdam verklaarde de schikking van 1,2 miljard euro met misnoegde beleggers niet-bindend.

‘Een tegenvaller van formaat’, reageert Leleux. ‘Maar dat heeft geen invloed op Ageas’ capaciteit om te groeien en winst en aandeelhouderswaarde te creëren.’ Ook het team van Leo Stevens & Cie noemt het ‘een oplosbaar probleem’. Ageas had 1,8 miljard euro cash op zijn rekening aan het einde van het eerste kwartaal. Die financiële slagkracht komt boven op de provisie voor de Fortis-rechtszaak.

11
Ageas noteert tegen slechts 11 keer de winst. Dat is een koopargument voor Leo Stevens & Cie.

Leleux weet hoe de cash van Ageas aan het werk gezet kan worden. ‘Vanaf 2018 kan BNP Paribas Fortis beslissen zijn belang van 25 procent in AG Insurance aan Ageas te verkopen. Dat zou graag de volledige controle over zijn goed presterende (Belgische) dochter terugkrijgen.’ Daarnaast kan Ageas nog andere waarde-verhogende overnames doen, stipt Capfi Delen aan. Bijvoorbeeld in zijn tweede thuismarkt Azië, waar de groei en de winstgevendheid hoger liggen dan in Europa met zijn lage rente.

‘Dankzij de Aziatische poot is er een patroon van duurzame rendabiliteit en hogere groei in levensverzekeringen. Dat zien we niet snel wijzigen’, stelt Leo Stevens & Cie. De privaatbank haalt ook de koers/winst-verhouding van 11,2 aan, gebaseerd op de verwachte cijfers voor 2017. Ook Capfi Delen vindt het aandeel relatief laag gewaardeerd, met een korting van ruim een kwart tegenover de boekwaarde van het bedrijf. Het sappige dividend levert een smakelijk rendement van 5 procent bruto per jaar op.

4. Econocom

De IT-dienstverlener Econocom heeft een forse koersklim achter de rug, maar dat is volledig gegrond, menen kenners. ‘Econocom profiteert ten volle van de trend om IT steeds meer te outsourcen (bedrijven halen consultants in huis voor specifieke opdrachten, red.)’, zegt het analistenteam van Bank Degroof Petercam. ‘De steeds complexere systemen en nieuwe modellen, zoals de cloud of software on demand (IT-leasing), versterken de rugwind. Dat leidt tot een aantrekkelijke organische groei, met veel mogelijkheid om de (winst)marge te verbeteren.’

‘Het vorige strategische plan draaide om het verhogen van de omzet’, stelt Richelieu Investment Funds (de fondsenafdeling van Puilaetco Dewaay). ‘Dat was een succes. In september zal Econocom zijn nieuw strategisch plan ontvouwen. Dat moet de winstgevendheid opkrikken.’

Het aandeel is ook een favoriet van KBC Securities. ‘De IT-leasingactiviteiten (goed voor de helft van de omzet) maken Econocom zeer defensief.’ IT-leasingbedrijven hebben doorgaans een hondstrouw cliënteel. ‘We beschouwen het overgrote deel van de leasingwinst als recurrent. De groep is ook een groeier omdat ze verdient aan de stijgende digitale investeringen van haar klanten.’

5. GBL

©Mediafin

De holding rond de Belgische familie Frère en de Canadese familie Desmarais is in volle transitie. Dat is de specialisten niet ontgaan. Verderop in de top tien staat Ontex, een van de jongste participaties van de investeringsmaatschappij.

De hoogste nominatie is een tweede plaats bij BNP Paribas Fortis Private Banking. De analisten tonen interesse in GBL nu de holdingdiscount - de waarde van alle GBL-aandelen tegenover de waarde van de beleggingsportefeuille - opnieuw oploopt.

GBL krijgt een bloemetje toegeworpen voor zijn ‘grote transparantie, de mooi gespreide portefeuille en de recente transacties’. Begin dit jaar spendeerde het 208 miljoen euro aan een participatie van 15 procent in het Spaanse Parques Reunidos, de pretpark-uitbater boven onder meer Bobbejaanland.

De sterke balans en het hoge dividendrendement (3,5% bruto) zijn intussen niet veranderd. Dat eerste is een voorbode voor meer van het laatste. In 2016 kenden de dividendinkomsten van GBL een dipje omdat het de posities in energiebedrijven als Engie en Total aan het verkopen was. Daarvan hebben de aandeelhouders niets gevoeld. Ook dit jaar wil het management de winstuitkering minstens stabiel houden.

6. Ahold Delhaize

Delhaize werd vorige zomer opgeslokt door het Nederlandse Ahold, waardoor de hoofdnotering naar Amsterdam verhuisde. Toch zien de professionals het bedrijf nog als voldoende Belgisch. Driemaal noemen ze de recente afstraffing van het aandeel ‘overdreven negatief’. Toen de e-commercegigant Amazon vorige week vrijdag aankondigde dat hij de retailer Whole Foods overnam, gingen alle aandelen van supermarktketens onderuit. Ahold Delhaize werd in enkele minuten een tiende minder waard.

‘De impact is moeilijk in te schatten, we verwachten dat die op korte en middellange termijn beperkt zal zijn’, verdedigt KBC Securities zijn topfavoriet voor de tweede jaarhelft.

Ook volgens Test-Aankoop Invest staren de markten zich blind op Amazon. ‘Ahold Delhaize is voldoende gepokt en gemazeld om de concurrentie het hoofd te bieden. Bovendien zullen de synergievoordelen binnenkort volop spelen. We wagen een gokje op een herstel van de koers.’

7. Ontex

©Mediafin

De luierfabrikant komt nieuw binnen in de ultratop der beurstips. Bij de voorbije twee rondvragen werd het aandeel geen enkele keer vermeld. Nu krijgt het drie nominaties.

‘In een gefragmenteerde sector is Ontex eerder een overnemer dan een overnameprooi’, zegt Richelieu Investment Funds. Het bedrijf werd minder afhankelijk van inkomsten als leverancier van witte producten en deed overnames in Mexico en Brazilië. ‘De resultaten van het bedrijf zijn stabieler, door een betere spreiding’, klinkt het.

Ontex heeft op twee fronten de wind in de zeilen. Het werd daarom de topfavoriet van ING. ‘Westerse landen vergrijzen, terwijl de geboortecijfers in opkomende markten blijven groeien’, klinkt het. Dat is positief voor zowel de vraag naar babyproducten (53% van de omzet) als incontinentieluiers (34%).

8. Ablynx

De Gentse biotechtrots kent een teleurstellend koersverloop sinds 2016. ‘We vinden dat het aandeel te ver is teruggeslagen’, zegt Inside Beleggen. ‘De marktkapitalisatie verrekent nauwelijks meer dan de waarde van het bloedziektemiddel caplacizumab (minstens 6 euro per aandeel) en de kaspositie van bijna 4 euro per aandeel eind december.’ Als je rekening houdt met het uitgebreide scala aan onderzoeken in verschillende onderzoeksfases, is dat te goedkoop, stelt Inside Beleggen. ‘De brede productpijplijn is verantwoordelijk voor belangrijke koerstriggers in de tweede jaarhelft’, haalt De Belegger aan. ‘Maar die kunnen bij een biotechbedrijf ook slecht uitdraaien: beperk daarom uw positie.’

9. EVS

Het Luikse technologiebedrijf is de enige favoriet van Nagelmackers die de top 10 haalt. Het nomineerde enkel smallcaps, bedrijven met een kleine beurswaarde. ‘EVS heeft een moeilijke periode achter de rug, maar de toekomst kondigt zich rooskleuriger aan. Het is positief dat de groep ondertussen geen marktaandeel moest prijsgeven. EVS heeft volop geïnvesteerd in de groeipolen in de broadcastingindustrie. Het bedrijf rekent op een aantrekkende economie voor de verkoop van zijn nieuwe producten.’

10. KBC

De bank-verzekeraar kwam tweemaal aan bod en werd ook genoemd via de monoholding KBC Ancora. BNP Paribas Fortis herhaalt dat het de holdingkorting onterecht hoog vindt. De analisten zijn fan van de Bulgaarse overname van UBB en Interlease. ‘Samen met de nieuwe kernmarkt Ierland moet dat de toekomstige winsten verhogen en meer spreiden’, denkt Société Générale. De waardering kan volgens ING nog stijgen door een ‘algemene verlaging van de risico’s in de banksector’.

Nummers 11

Bpost staat op één bij Capfi Delen AM. ‘Iedereen was verrast toen de regulator BIPT de jaarlijkse prijsverhoging van postzegels verwierp. We gaan ervan uit dat er een compromis à la belge komt, zodat de Belgische overheid niet de dupe wordt van een mogelijke dividendknip.’ Daarnaast werden nog vijf andere aandelen tweemaal genomineerd: Melexis, Biocartis, Galapagos, Umicore en IBA.

BUITENLANDSE OOGAPPELS PRESTEERDEN HET BEST

Wie eind vorig jaar een mandje met de tien Belgische favorieten kocht, kijkt na zes maanden terug op een rendement - inclusief nettodividenden - van 2,3 procent. Oké, dat is een pak meer dan u over een heel jaar op een spaarboekje krijgt.

Maar toch is de prestatie ontgoochelend. Zeker in vergelijking met een Bel20-mandje dat sindsdien bijna 9 procent opbracht. Vooral de keuze voor Nyrstar (-33,4%) trok het gemiddelde zwaar naar beneden.

Bij de buitenlandse favorieten zagen we het omgekeerde. Er waren geen zware uitschuivers, wel enkele uitschieters met Facebook (+26,5%) en ASM International (+24%).

Ook de Franse topfavoriet Alstom (+20,7%) maakte de verwachtingen waar. Met een gemiddelde koersstijging van 7,8 procent presteerde het analistenheir beduidend beter dan de MSCI Wereldaandelenindex.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud