'Denemarken sluit kapitaalcontroles niet uit'

Lars Rohde, de gouverneur van de Deense Nationale Bank. ©via Bloomberg

De Deense centrale bank is bereid extreme maatregelen inclusief kapitaalcontroles te nemen als dat nodig is om de koppeling van de kroon aan de euro te handhaven. Dat zegt Hans Jorgen Whitta-Jacobsen, de voorzitter van de Economische Raad, een adviesorgaan van de regering.

Landen gebruiken meestal kapitaalcontroles om een forse daling van hun munt te stoppen. Denemarken zal misschien kapitaalcontroles moeten gebruiken om een sterke stijging van zijn munt te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld beslissen dat buitenlandse particulieren of bedrijven slechts voor een beperkt bedrag Deense kronen mogen aankopen.

Sommige speculanten geloven dat Denemarken net als Zwitserland zijn wisselkoersbeleid zal veranderen, waardoor de kroon veel duurder zou worden. Zwitserland schrapte op 15 januari de plafondkoers van 1,2 frank per euro. Die ingreep heeft de frank fors doen stijgen. Sindsdien speculeren sommige beleggers dat Denemarken de koppeling van de kroon aan de euro zal opgeven. Ze kochten kronen omdat ze hopen op een stijging van die munt.

De Deense kroon is aan de euro gekoppeld sinds zijn lancering in 1999. Kopenhagen wil met een stabiele wisselkoers tegenover de belangrijkste handelspartner de economie beschermen.

De munt heeft een spilkoers van 7,46 kronen per euro en mag hoogstens enkele tienden van een procent daarvan afwijken. De Deense centrale bank heeft de depositorente al fors verlaagd naar -0,75 procent en in januari voor 106 miljard kronen (14 miljard euro) geïntervenieerd op de wisselmarkten om te voorkomen dat de kroon teveel stijgt.

Beperkingen op kapitaalverkeer

'Als beperkingen op het vrij kapitaalverkeer nodig zijn om de muntkoppeling te verdedigen, dan denk ik dat de centrale bank bereid is zo ver te gaan', zegt Whitta-Jaconsen in een interview met het persbureau Reuters.

Maar Whitta-Jacobsen denkt dat kapitaalcontroles niet nodig zullen zijn. Hij merkt op dat de centrale bank de rente verder kan verlagen of nog meer interveniëren. 'Dat moet normaal genoeg zijn.' Lars Rohde, de gouverneur van de centrale bank, zei twee weken geleden dat hij 'al het nodige' zou doen om de muntkopppeling te beschermen.

Whitta-Jacobsen zei dat de schrapping van de muntkoppeling de kroon met 10 procent zou doen stijgen en 50.000 tot 100.000 jobs zou kosten. De Deense munt zakte na de publicatie van het interview met de regeringsadviseur naar 7,46 kronen per euro, tegenover 7,445 kronen vrijdagochtend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud