Dividenden fors omhoog na coronajaar
Beursgenoteerd Brussel laat over boekjaar 2020 6,3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien.
De ongeziene maatregelen van de overheden en de centrale banken om de economie tijdens de coronacrisis niet volledig te laten ontsporen hebben hun resultaat niet gemist. Dat blijkt uit een analyse door de redactie van de jaarresultaten van beursgenoteerd Brussel.
Wie alleen naar de nettowinst kijkt, is misschien teleurgesteld. De gezamenlijke nettowinst halveerde tot 9,4 miljard euro. Zonder de megabrouwer AB InBev blijft de winstdaling beperkt tot 24 procent.
Dat is beter dan het helse jaar waarvoor veel analisten en bedrijven in de lente vorig jaar vreesden. Bovendien werd de nettowinst gedrukt door een pak eenmalige factoren. Bij veel bedrijven hielp de steun van de overheid. De tijdelijke werkloosheid en andere loonsubsidies beperken de schade bij onder meer de bioscoopketen Kinepolis of de koffieservicegroep Miko.
Om de pandemie uit te zweten hebben de bedrijven hun cashbuffers stevig opgekrikt.
Veel bedrijven reageerden op de coronacrisis door in de kosten te hakken. Onder meer Solvay en Bekaert sloten fabrieken. Om de pandemie uit te zweten hebben de bedrijven daarnaast hun cashbuffers stevig opgekrikt. Ze maakten daarbij dankbaar gebruik van de soepele kredietvoorwaarden, aangevuurd door het beleid van de centrale banken. De beschikbare cash en opvraagbare kredietlijnen stegen 60 procent naar 24,6 miljard euro.
Ondanks de hevigheid van de pandemie kijken veel ondernemingen relatief optimistisch vooruit. De vaccins en de beter gevulde orderboekjes doen hen hopen op een groeiherstel. Dat vertrouwen uit zich in de winstuitkeringen. Nadat vorig jaar veel bedrijven in hun coupon hadden gesnoeid, verhogen of hervatten dit jaar vier op de tien het dividend. Een op de tien schrapt of verlaagt de coupon.
De bedrijven laten samen 6,3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien. Dat is een tiende minder dan vorig jaar, maar louter te wijten aan de stevige dividendknip bij AB InBev. Zonder rekening te houden met de brouwreus stijgt de dividendstroom met 19 procent naar 5,3 miljard.
De CEO’s zien een heropflakkering van de pandemie met langdurige lockdowns als het grootste risico. Ook de klim van de grondstoffenprijzen en andere kostenstijgingen - een teken van hogere inflatie - baren net als tekorten van componenten zorgen.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen