Advertentie

Dow incasseert grootste puntenverlies ooit

Traders op de vloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

De terugval van de Amerikaanse aandelen laat op de avond voorspelt weinig goeds voor de beursdag in Europa. De Dow Jones stond even meer dan 6 procent lager.

Na een maandenlange periode van relatieve rust had Wall Street al een rotweek achter de rug, maar daar kwam maandag verandering in. De Dow Jones-index beleefde zijn slechtste beursdag sinds 10 augustus 2011.

Het eindverdict was een daling van 4,6 procent, maar op een bepaald moment was de koers zelfs 6 procent lager dan vrijdagavond. Eerder op de dag hadden de Aziatische en Europese beurzen al een flinke stap teruggezet.

Tegelijkertijd schoot 'de angstbarometer van Wall Street' omhoog. De VIX-index neemt alle optiecontracten op de brede S&P500-index in rekening en distilleert daaruit de verwachte beweeglijkheid in de komende 30 dagen. Tijdens de periode van gestaag stijgende beurzen bereikte de VIX dieptepunt na dieptepunt en gingen de beurzen zowat een jaar lang in rechte lijn hoger.

Goudlokje

Katalysator voor de oplopende aandelenverliezen is de snel stijgende langetermijnrente. Het rendement op 10-jarig Amerikaans staatspapier steeg op een week tijd bijna 20 basispunten tot 2,85 procent, het hoogste peil in vier jaar.

Die forse stijging weerspiegelt de vrees dat de Amerikaanse centrale bank haar beleid sneller dan verwacht zal verstrakken. Ironisch genoeg was het een brok goed nieuws over Main Street - Amerikanen die eindelijk hun loonzakje zien toenemen - die bij beleggers de vrees voor inflatie en dus een sneller dan verhoopt einde van het 'Goudlokje-scenario' met hoge groei én lage inflatie aanwakkert. 

Ook de eurozone geniet van een heropleving die de Europese Centrale Bank (ECB) kan verplichten haar soepel beleid sneller terug te schroeven.

Kruitvat

'De rentestijging is de lont in het kruitvat. Ze is een excuus voor een correctie van de dure aandelenmarkt', zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg van BNP Paribas Fortis. De lange aandelenhausse werd volgens Gijsels voortgestuwd door een drievuldigheid van gunstige factoren: economische groei, stijgende bedrijfswinsten en centraal bankiers die de rente laag houden.

'Het was een stier op drie poten, maar aan een van die poten wordt nu gezaagd. Het inflatiethema leeft weer: kijk naar de stevige Amerikaanse jobmarkt of de Duitse IG Metall-vakbond die een forse loonverhoging op tafel gooit.' Het zet centraal bankiers – en de ook al dure obligatiemarkten – op scherp.

De lange aandelenhausse was een stier op drie poten, maar aan een van die poten wordt nu gezaagd.
Philippe Gijsels
Marktstrateeg BNP Paribas Fortis

De correctie is hoe dan ook gezond, meent Gijsels. 'Vooral de Amerikaanse aandelenmarkt was erg duur geworden na ruim 400 handelsdagen zonder noemenswaardige daling. Het was een abnormale toestand, maar beleggers waren er wel gewend aan geraakt. De schommelingen die we nu zien zijn weer normaler.'

Meteen vertoont een maatstaf voor die koersschommelingen – de veelgevolgde VIX-index of 'angstbarometer' – weer tekenen van leven. De VIX steeg maandagnamiddag aanvankelijk naar 19, het hoogste niveau sinds de verrassende verkiezingszege van Donald Trump in november 2016. Later op de avond schoot de VIX boven de 30, een niveau dat geleden was van augustus 2015.

Niet voorbij

Volgens Gijsels is het nog niet voorbij. 'Aandelenbeurzen kunnen nog 3 à 4 procent lager gaan. De markt zal dit toch moeten verwerken, om dan met een andere blik naar de realiteit te kunnen kijken.' Gelukkig ziet die realiteit er nog fundamenteel gezond uit, meent Gijsels. De stier heeft nog twee stevige poten. 'De wereldeconomie zou dit jaar met zo’n 3,7 procent moeten groeien, en ook de winstgroei van de bedrijven blijft op peil. Mede dankzij Trumps belastingverlaging zullen de Amerikaanse bedrijfswinsten sterk blijven.'

Dat betekent dat er opnieuw koopkansen in aantocht zijn. 'Zolang de fundamenten blijven wat ze zijn en de rente niet te ver doorstijgt, komen er weer instapmomenten. Door de aanhoudende rally was het de voorbije maanden voor onze aandelenanalisten steeds moeilijker geworden om nog kooptips te vinden. Als de correctie nog even blijft duren kunnen ze weer een kooplijstje samenstellen', zegt Gijsels. Hij verwacht dat aandelenmarkten de rest van het jaar weer hoger kunnen, zij het op volatielere wijze dan het voorbije jaar.

Toch houdt Gijsels een slag om de arm. 'De klim van de langetermijnrente komt er na een aanhoudende daling sinds begin jaren 80. Als de Amerikaanse tienjaarsrente boven 3 procent zou gaan, wijst dat op een mogelijke trendbreuk. Eens boven deze psychologische grens kan de rentestijging nog versnellen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud