Duitse industrie krijgt uppercut

De wereldwijde handelsspanningen drukken de Duitse economie, evenals tijdelijke problemen in de autosector en de chemische industrie. ©LEIMDORFER Gilles

De Duitse industriële productie is in april met 1,9 procent gedaald (maand op maand) nadat ze twee maanden op rij was toegenomen. Dat is de slechtste prestatie in bijna vier jaar.

De daling is veel groter dan economen hadden verwacht: zij rekenden op een terugval met 0,4 procent.

De grootste economie van de eurozone lijdt onder de internationale handelsspanningen en de onzekerheid rond de brexit. Dat komt ook tot uiting in de export van Duitsland, die in april met 3,7 procent is teruggevallen. Het is de sterkste daling sinds augustus 2015.

'Afschuwelijk'

‘Dit is een afschuwelijke start van het tweede kwartaal voor de Duitse industrie’, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. De wereldwijde handelsspanningen laten sporen na, evenals tijdelijke problemen in de autosector en de chemische industrie. Die laatste zouden nu van de baan moeten zijn, maar telkens weer is er een disruptieve eenmalige factor die het plaatje komt verstoren.

Hij ziet de Duitse industrie dan ook zwalpen tussen enerzijds lage rentevoeten, hoge capaciteitsbenutting en een grote nood aan nieuwe investeringen, en anderzijds verstoring door de handelsspanningen en structurele veranderingen in de maakindustrie.

Brzeski erkent dat één maand niet alles zegt, en dat seizoenseffecten kunnen spelen. Maar het is duidelijk dat dit 'ontgoochelend' is, zegt Brzeski, die erop wijst dat de recentste beslissingen van de Europese Centrale Bank om de groei aan te zwengelen gerechtvaardigd zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud