E&Z Bebig verslikt zich voor derde keer in VS

Ook het derde Amerikaanse avontuur van Eckert & Ziegler Bebig is geen succes. De kankerspecialist erkent dat de Amerikaanse overname uit 2013 tot nader order met verlies draait en grijpt in.

Kort na nieuwjaar had Eckert & Ziegler Bebig al gewaarschuwd dat 2014 met een verlies van ongeveer 3 miljoen werd afgesloten. Het is uiteindelijk 3,05 miljoen euro verlies of 0,17 euro per aandeel geworden. Bebig is een specialist in brachytherapie, kleine radioactieve implantaten om kankertumors van binnenuit te bestrijden. 

De omzet steeg weliswaar 3 procent naar 28,82 miljoen euro, maar dat is puur te danken aan de overname van de brachytherapiepoot van het Amerikaanse Biocompatibles in de loop van 2013. 'Zonder het effect van de overnames uit 2013 zou de omzet vorig jaar met 15 procent gedaald zijn', stipt E&Z Bebig in het jaarverslag aan.

Agressieve kostenbesparingen hebben in de VS verschillende managementlagen geëlimineerd en de jaarlijks kostenstructuur met 1,5 miljoen dollar verlaagd

Opmerkelijk: terwijl Bebig benadrukt dat de Amerikaanse overnames van 2013 'belangrijk zijn voor de toekomst van het bedrijf', moet het in één adem zeggen dat de overgenomen bedrijven in 2014 'helaas met verlies draaiden'. Het bedrijf grijpt in met een drastische reorganisatie: 'Agressieve kostenbesparingen hebben in de VS verschillende managementlagen geëlimineerd en de jaarlijks kostenstructuur met 1,5 miljoen dollar verlaagd', klinkt het.

Het is al de derde keer dat Bebig - en voorloper IBt - de cruciale Amerikaanse markt probeert te veroveren. In 2007 had het bedrijf al eens de stekker uit de Amerikaanse activiteiten getrokken, na jarenlang verliezen. Een in 2009 aangekondigde alliantie met het Amerikaanse Core Oncology draaide uit op een nachtmerrie, waar het bedrijf pas in maart 2013 een streep onder kon trekken.

Nauwelijks enkele maanden later volgde dan een derde poging: E&Z Bebig legde in september 2013 5 miljoen dollar op tafel voor de tak brachytherapie van het Amerikaanse Biocompatibles. Anderhalf jaar later volgt dus een ingrijpende herstructurering bij de Amerikaanse dochter.

 

 


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud