ECB wacht hete herfst met explosieve verstrakking

©AFP

Donderdag is er de eerste van drie rentevergaderingen die de Europese Centrale Bank nog resten om de afbouw van haar uitzonderlijke beleid in gang te zetten.

Is het overmorgen herfst in Frankfurt? Dat zal afhangen van wat ECB-voorzitter Mario Draghi te vertellen heeft na zijn rentevergadering. Bij de vorige vergadering in juli zei de Italiaan dat de langverwachte discussie over de terugschroeving van het soepele ECB-beleid ‘in de herfst’ zou plaatsvinden. Meteen vroegen monetaire exegeten zich af of een vergadering op 7 september daar nu wel of niet onder valt.

Die vraag lijkt intussen minder relevant geworden. De kans dat Draghi deze week al toelicht hoe hij zijn opkoopprogramma van staatspapier wil terugdraaien, is serieus geslonken. Via die aankopen van 60 miljard euro per maand wil de ECB de rente naar beneden duwen en zo de economische groei en de inflatie aanjagen. Met die groei lukt het almaar beter in de eurozone, maar de inflatie blijft ver verwijderd van de doelstelling van 2 procent.

 

©MEDIAFIN


Bovendien is er geen houden aan de euro sinds Draghi eind juni in Sintra (Portugal) de deur openzette voor een normalisering van het beleid (zie bovenste grafiek). Een dure euro houdt de inflatie extra onder de knoet via goedkopere import en knaagt aan de export. De ECB maakt zich wel degelijk zorgen dat de euroklim te ver zal doorschieten, bleek midden augustus uit de notulen van haar recentste bestuursvergadering.

De uiterst delicate afbouw of ‘taper’ van het opkoopbeleid - door sommige economen al vergeleken met het ontmantelen van een bom - wordt daardoor alleen maar moeilijker. De tijdelijke opstoot van de rentes op staatspapier na Sintra (zie onderste grafiek; een stijgende rente correspondeert met dalende obligatiekoersen), toont dat beleggers erg zenuwachtig worden bij het vooruitzicht dat een gigantische koper als de ECB uit de markt verdwijnt.

Maar de ECB is nog niet weg. Meer nog, de aankondiging over hoe ze de aftocht precies wil aanpakken lijkt steeds meer uitgesteld te worden naarmate de euro stijgt. De euroklim betekent de facto een verstrakking van het beleid. Daarom geloven nog maar weinig analisten dat Draghi donderdag klaarheid schept over de taper, maar eerder zal wachten tot de vergadering in oktober. Of wie weet zelfs tot die in december, opperde het persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen dicht bij het dossier. Dat is meteen de uiterste datum, want het programma loopt officieel tot eind dit jaar en zal daarna geleidelijk afgebouwd moeten worden.

Door de eurostijging is het mogelijk dat de ECB donderdag geen enkele hint zal geven.
carsten brzeski
hoofdeconoom ing duitsland


Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, heeft zijn verwachtingen bijgesteld. ‘Tot voor kort gingen wij ervan uit dat de ECB donderdag door het gebruik van sleutelzinnetjes - zoals technische comités de opdracht geven een en ander te onderzoeken - een eerste stap naar de taper zou zetten. Maar door de eurostijging is het goed mogelijk dat de ECB geen enkele hint zal geven. In een alternatief (onwaarschijnlijker) scenario maakt de ECB wél details van een heel voorzichtige taper bekend om de markt te kalmeren. De taper zal sowieso langzaam moeten gebeuren, met de uitgesproken optie om indien nodig de aankopen weer te verhogen.’ De dalende obligatierente van de voorbije weken illustreert alvast dat de markt eenzelfde terughoudendheid bij de ECB voelt.

Ondanks de teruggeschroefde verwachtingen wordt het toch een belangrijke vergadering, meent William De Vijlder, de hoofdeconoom van BNP Paribas. ‘De ECB zal haar eerste macro-economische voorspellingen sinds juni bekendmaken. Het wordt interessant om te zien of ze de eurostijging als permanent beschouwt en hoe zich dat vertaalt in de inflatievoorspellingen. Zou ze een inflatiedaling als slecht nieuws beschouwen of negeren? En waar ligt de pijngrens voor de eurokoers?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud