Advertentie

'ECB wil tot 500 miljard obligaties kopen'

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt tot 500 miljard euro obligaties aan te kopen om de te lage inflatie op te krikken. Dat blijkt uit voorstellen die medewerkers van de centrale bank donderdag hebben gepresenteerd aan de bestuurders, meldt het persbureau Bloomberg.

De voorstellen van de staf van de ECB focussen op de aankoop van staatsobligaties. Volgens een optie koopt de ECB alleen schuldpapier met de hoogste rating AAA, volgens een andere optie komt schuldpapier met een rating van minstens BBB- in aanmerking.

Ook het bedrag dat de ECB zal aankopen, staat nog niet vast. Het is mogelijk dat de ECB een bedrag tot 500 miljard vastlegt voor het totale aankoopprogramma. Een alternatief is dat de ECB een bedrag van de aankopen per maand bepaalt.

De bestuurders werd gevraagd nog geen voorkeur uit te spreken over de verschillende opties. ECB-voorzitter Mario Draghi en hoofdeconoom Peter Praet suggereerden vorige week dat zij voorstander zijn van de aankoop van staatsobligaties. Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, verzet zich tegen een dergelijke ingreep.

De druk op de ECB om meer te doen is de jongste dagen toegenomen. De inflatie in de eurozone zakte in december voor het eerst in vijf jaar onder nul. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Te lage inflatie bemoeilijkt schuldafbouw.

De ECB heeft al beloofd dat ze haar balanstotaal met 1.000 miljard zal verhogen. Maar de huidige maatregelen - goedkope vierjaarskredieten aan de banken en de aankoop van gedekte obligaties en herverpakte kredieten - volstaan niet om dat bedrag te halen. Daarom overweegt de ECB nieuwe initiatieven. Frankfurt zal wellicht op 22 januari een aankoopprogramma van staatsobligaties  aankondigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud