nieuwsanalyse

Een beursjaar om snel te vergeten

Beleggers die hun verliezen konden inperken mogen al tevreden zijn, na een woelig 2018. ©AFP

In 2018 viel gemiddeld genomen weinig te verdienen op de aandelenbeurzen. Ook veel andere genoteerde activa deden het slecht. De Bel20 eindigde bij de zwakste indexen ter wereld.

Wie dit jaar dubbelcijferige winsten wilde halen met aandelen moest het gaan zoeken in Jamaica, Qatar, of Saoedi-Arabië. Dat leert een snelle blik op onze wereldkaart.

De rest van de kaart vertelt het echte verhaal. Beleggers die hun verliezen konden inperken mogen al tevreden zijn, na een woelig 2018. Omgerekend naar euro noteert amper een tiental - vooral kleinere - beurzen hoger dan ze aan het jaar begonnen.

Behalve Slovakije (+2,1%) staat in dat lijstje geen enkel land uit de eurozone. Eurobeleggers op Wall Street grijpen naast een tiende winstjaar op rij. Toch bleef New York the place to be: de S&P500 (-2% in euro) deed het alweer merkbaar beter dan zijn Europese evenknie, de Stoxx Europe 600 (-13,6%). De winsten van Amerikaanse bedrijven en de VS-economie groeiden sneller dan die in Europa.

De stijging van de dollar tegenover de euro werkte als schokdemper voor onder meer Belgische beleggers.

Ook het globale plaatje is negatief: de MSCI World, een index die het beursklimaat van 23 ontwikkelde landen weergeeft, zakte 11,5 procent in dollar en 7 procent in euro. Wall Street is goed voor meer dan de helft van die index. De stijging van de dollar tegenover de euro werkte als schokdemper voor onder meer Belgische beleggers.

Groeilanden

Zij hadden minder succes met een investering in de groeilanden. De MSCI Emerging Markets (-13,6%) had het aartsmoeilijk omdat de bedrijven in die 24 landen in de eerste plaats ook voelden hoe de Amerikaanse centrale bank de rente optrok. Omdat beleggers hogere rendementen kunnen opstrijken voor het zeer veilig geachte Amerikaanse staatspapier, eisen ze ook hogere schuldvergoedingen van bedrijven in de opkomende economieën. Hoe meer die bedrijven moeten betalen aan rentelasten, hoe minder er gaat naar investeringen en dividenduitkeringen.

Een gokje op de groeilanden heeft geloond als u koos voor Brazilië, maar daarvoor moest u een koersval van 30 procent tijdens de lente en de zomer uitzweten.

Daarbovenop komt dat China bijna een derde van de groeilandenindex uitmaakt. De tweede grootste economie ter wereld begon halverwege het jaar een trans-Pacifische staarwedstrijd met de VS, de grootste economie. Het kwam tot een handelsconflict met stevige importtarieven op elkaars goederen en diensten. Ondertussen werd een staakt-het-vuren ingelast, maar tot een definitief bestand kwam het nog niet.

Een gokje op de groeilanden heeft wel geloond als u koos voor Brazilië (+2,1% in euro), maar daarvoor moest u een koersval van 30 procent tijdens de lente en de zomer uitzweten. Begin oktober verkozen de Brazilianen Jair Bolsonaro tot nieuwe president. Tot maandag blijft Michel Temer aan, de vicepresident die aan de macht kwam omdat Dilma Rousseff werd afgezet door het parlement. Temer deed haar termijn uit, en weigerde twee jaar verkiezingen uit te schrijven. Brazilië zit tussen hoop en vrees voor een pensioenprobleem dat weegt op de overheidsfinanciën.

De verliezers

Hyperinflatie zaaide vernieling op de beurzen van Argentinië (-48,8%) en Turkije (-40,9%). Terwijl de prijzen voor de consument de pan uit swingen gaan de aandelenkoersen almaar lager. Volgens officiële cijfers was het leven in Argentinië vorige maand 48,5 procent duurder dan in november 2017. Een Turk kon toen met zijn lira’s 21,6 procent minder kopen dan een jaar eerder.

De daling van grondstoffenprijzen in het najaar zal veel verbruikers tevreden gestemd hebben. Maar voor de typische grondstoffenbeurzen van Rusland (-3%), Australië (-11,7%), Canada (-15,2%) en Zuid-Afrika (-20,2%) was ze slecht nieuws.

Hoewel Griekenland sinds dit jaar officieel van het Europese infuus werd gehaald, noteert de index in Athene na een daling met een kwart op hetzelfde niveau als 28 jaar geleden. De staatsschuld blijft er fenomenaal hoog. Om daar iets aan te doen zal een inspanning van meerdere decennia nodig zijn. Hoge(re) belastingen voor personen en bedrijven lijken daarom onvermijdelijk.

Brussel slechts sinds 2008

Hield u dit jaar de blik alleen gericht op de Brusselse beurs, dan had u het niet gemakkelijk. De Bel20 (-19,5%) eindigt in de staart van de wereldrangschikking. Dat is iets slechter dan het jaarverlies in 2011 (-19,2%) en behoudens een remonte op maandagvoormiddag het slechtste jaar sinds de financiële meltdown van 2008.

-19,5 procent
bel20
De Bel20 eindigt met een verlies van 19,5 procent in de staart van de wereldrangschikking.

We bevinden ons niet in het gezelschap van obscure beurzen ver van huis. Net boven ons eindigt de DAX-index (-18,3%) van Frankfurt, die nota bene rekening houdt met geherinvesteerde dividenden. De DAX zit tjokvol multinationals waar beleggers hun handen aftrokken toen de handelstarieven in het rond vlogen. De autosector, die moeilijke tijden beleeft, is ook sterk vertegenwoordigd op de Duitse beurs.

Inclusief nettodividenden bedroeg het verlies in Brussel 18,3 procent. De brede Bel-All Shares eindigde gisterenavond 16,9 procent lager - zonder dividenden.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud