Advertentie
Advertentie

Elia jaagt niet meer op overnames

Elia-voorzitster Miriam Maes in juli vorig jaar, met intussen ex-CEO Jacques Vandermeiren. ©THIERRY ROGE/BELGAPLUS

Hoogspanningsnetbeheerder Elia past zijn strategie voor externe groei aan. 'We gaan actief wachten in plaats van actief te jagen', zegt voorzitter Miriam Maes op de aandeelhoudersvergadering.

Maes ging niet in over de precieze omstandigheden van het ontslag van CEO Jacques Vandermeiren in januari. 'Een verschil in visie op de Elia groep' klonk het kort.

De Nederlandse voorzitster maakte wel duidelijk dat de toekomstopties van Elia  scherper werden afgelijnd. 'Elia zal groeiopportuniteiten blijven opvolgen. Het gaat dan zowel om projecten, partnerschappen en ondernemingen. Maar we gaan actief wachten in plaats van actief te jagen', zegt Maes.

Ze merkt op dat de fusies en overnames in de sector de voorbije jaren aan erg hoge waarderingen gebeurden. 'We willen niet zo maar overnemen om over te nemen.'

'We zullen voor overnames een industriële logica volgen en geen financiële', benadrukte Maes. Er belangrijk criterium is dat overnames de Belgische en Duitse activiteiten versterken. 'Maar in Europa zijn er nu geen mogelijkheden, concludeert Maes.

Elia jaagde vorig jaar op de Griekse netbeheerder IPTO, maar de privatisering van dat bedrijf werd teruggeschroefd. 

Kapitaalverhoging

De groep gaat de komende tien jaar wel fors investeren: 9 miljard euro in België en Duitsland. Om dat mogelijk te maken, komt er mogelijk een kapitaalverhoging of de uitgifte van hybride instrumenten. 'We bekijken alle mogelijkheden' zegt Maes. Interim-CEO François Cornelis stipte aan dat zo'n versterking van het kapitaal normaal niet voor eind 2017 - begin 2018 moet verwacht worden.

De aandeelhouders keurden alle agendapunten goed. Het dividend blijft onveranderd op 1,54 bruto per aandeel.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud