Advertentie

Euronav en Volkswagen beursfavorieten

©Euronav

Ondanks de recente rally zal tankerrederij Euronav doorstomen in de tweede jaarhelft. Dat leert een rondvraag bij de Belgische analistenteams. Op de buitenlandse beurzen krijgt Volkswagen de voorkeur.

Door Jasper Vekeman en Serge Mampaey

Traditiegetrouw vroeg De Tijd 16 Belgische analistenteams van banken, beurshuizen en beleggingsbladen naar hun favorieten voor het komende halfjaar. Net als bij de start van het jaar weet Euronav de meeste specialisten te bekoren. Met een winst van zo'n 30 procent zette de rederij al een stevige rally neer, maar analisten zien het aandeel de komende maanden nog doorstomen. 

Begin dit jaar toonden analisten zich vooral bijzonder opgetogen over ‘de deal van het jaar’, waarbij Euronav 15 supertankers van Maersk overnam. Ondertussen is het management niet blijven stilzitten. Recent nog breidde de vloot nog eens uit met 4 mammoettankers van het Griekse Metrostar

Vandaag is het herstel van de vrachttarieven de belangrijkste reden die analisten aanhalen om Euronav bovenaan te plaatsen. Na moeilijke crisisjaren is het weer winstgevend om tankers de wereldzeeën over te sturen. En dat geeft het bedrijf niet alleen de financiële ruimte om nog overnames te doen, maar ook om de aandeelhouders in de watten te leggen. Euronav belooft minstens 80 procent van zijn winst uit te keren.    

Internationaal blijft Volkswagen de lijstjes aanvoeren. Analisten voorspellen dat de Duitse autobouwer zal profiteren van het herstel van de Europese economie en prijzen de sterke aanwezigheid op de snelgroeiende Aziatische markt. Bovendien gaf het aandeel de voorbije maanden wat terrein prijs, waardoor de waardering aantrekkelijk oogt.

Geslaagd met onderscheiding

De tips die de analisten eind vorig jaar naar voor schoven, waren een schot in de roos (zie onderaan). De selectie Belgische aandelen haalde sinds Nieuwjaar een gemiddeld koersrendement van 23,5 procent. Dat is bijna dubbel zo goed dan de prestatie van de Bel20-index.  

Vooral met Melexis, Euronav, CFE, KBC en Umicore schoten ze de hoofdvogels af. De enige misser was EVS. Ook in 2014 mispakte het analistenheir zich al aan de Luikse beeldservergroep. EVS bleef lijden onder de hoge onderzoekskosten en de mediagroepen die de investeringen op een klein pitje zetten.

Zoals bijna steeds blinken de Belgische analisten meer uit in hun selectie van Belgische aandelen dan met de buitenlandse. De wereldwijde selectie hinkt met een klim van 10,5 procent achter op de Belgische tips, maar dat is nog steeds dubbel zo goed dan de MSCI World. Alleen het Zwitserse Swatch was een uitschuiver omdat de centrale bank in Zürich de plafondkoers van de Zwitserse frank tegenover de euro los liet.

©(rv)

Lees de volledige selectie favoriete aandelen uit binnnen- en buitenland zaterdag in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud