Euronext: AB InBev vs de rest

Op Euronext Brussel ontsnapte AB InBev aan de verkoopgolf. Met dank aan een bijzonder optimistisch rapport van Goldman Sachs.

De Brusselse beurs ontsnapte niet aan de wereldwijde recessievrees. De Bel20 dook 1,6 procent lager naar 3.041 punten. Slechts twee aandelen bleken immuun voor de verkoopgolf. En gelukkig voor de Bel20 was daar naast de minst (Befimmo) ook met ruime voorsprong de invloedrijkste component bij: AB InBev (83,87 euro, +0,4%) goed voor meer dan 14 procent van de Brusselse beursbarometer. Goldman Sachs herhaalde in een bijzonder optimistisch rapport het 'kopen'-advies voor de brouwer en plakt een koersdoel van 110 euro op het aandeel. Dat is meteen het hoogste koersdoel van de 43 beurshuizen die volgens Bloomberg het aandeel opvolgen. Jefferies, de vorige recordhouder, houdt het op 107 euro.

Umicore ging 3,3 procent lager naar 30,92 euro. Op twee weken tijd verloor de metalengroep bijna 15 procent. Het aandeel heeft serieus last van de tuimelende grondstoffenprijzen, erg belangrijk voor de recyclagetak. Bank of America Merrill Lynch komt met een sowieso somber rapport over de chemiesector en vreest dat Umicore één van de bedrijven is die met de update over het derde kwartaal wel eens zou kunnen ontgoochelen. Wel is dat risico groter voor 2015, aangezien dit jaar nog een belangrijk deel van de grondstoffenproductie met termijnverkopen tegen een prijsdaling ingedekt is. Het beurshuis hanteert een verkoopadvies met koersdoel van 29 euro. 

BofA rekent voor Umicore dit jaar op een recurrente bedrijfswinst (rebit) van 263 miljoen euro. Dat is 13 procent minder dan de 304 miljoen euro over boekjaar 2013. Als die prognose klopt, zou de materialengroep nipt de eigen voorspelling voor een bedrijfswinst van 265 à 280 miljoen euro rateren. Het probleem zit vooral in de recyclagetak: daar ziet BofA de winstbijdrage van 200 naar 146 miljoen verbrokkelen. Een relatief sterke prestatie van de katalysatorenafdeling zou onvoldoende tegengewicht kunnen bieden, met een winst die van 73 naar 80 miljoen stijgt.

De specialist in automobielchips Melexis - tot nog toe één van dé Belgische steraandelen in 2014 - zakte 4,2 procent naar 31,06 euro. De hele chipsector stond onder druk na een winstalarm van het Amerikaanse MicroChip Technology. De topman waarschuwde voor een correctie in de sector. 'Normaal gezien is september een sterke maand, vlak na de zomervakantie. Dit keer was dat niet het geval. We denken dat een nieuwe sectorcorrectie begonnen is.' KBC Securities-analist Guy Sips denkt niet dat het bij Melexis zo fout zal lopen als bij MicroChip Technology. Hij ziet het bedrijf zijn derdekwartaal- en jaarbeloftes inlossen. 'Op de langere termijn kan er misschien wel afkoeling optreden.'

Dat Melexis zo stevig zakt, wijt de analist aan de algemene verkoop van goed presterende aandelen door fondsbeheerders - die verkopen liever aandelen die nog winst opleveren dan verliezers. In die context passen ook de ruime verliezen voor Kinepolis (29,10 euro, -4,2%) en Exmar (11,51 euro, -4,6%)

De plantageholding Sipef beperkte het verlies tot 0,5 procent naar 55 euro. Door de overnamespeculatie in de sector stond het aandeel recent stevig in de belangstelling. Die remonte verdient ook wel enige nuance. Het aandeel noteert nog steeds meer dan 10 procent onder zijn voorlopige piek van 2014 op 64 euro. Het aandeel ging flink omlaag tijdens de zomer onder druk van de gedaalde prijs voor palmolie.

Temidden de algemene verkoopgolf viel ook weer ABO Group op, met een verlies van 4,9 procent naar 9,50 euroDe bodemonderzoeker is sinds de topman een orginele manier aankondigde om komaf te maken met de overwaardering van de beurskoers met liefst 73 procent in waarde gezakt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud