Advertentie

Euronext: Bekaert en UCB doen Bel20 boven maaiveld uitsteken

©AFP

Sterke cijfers deden Brussel boven de rest van Europa uitstijgen. ING geeft Solvay een koopadvies en houdt Telenet op zijn lijstje met topfavorieten uit de Benelux.

De cijferregen van vrijdagochtend viel duidelijk in de smaak bij beleggers. De Bel20 sloot 1 procent hoger op 3.762,64 punten, terwijl de Europese graadmeter Eurostoxx50 zich tevreden moest stellen met een bescheiden klim van 0,4 procent. Die sterkte prestatie van Brussel was bijna volledig te danken aan Bekaert (+6,3%, 26,6 euro) en UCB (+5,2%, 70,46 euro)

Bekaert boekte forse groei en recordmarges in Europa, elders in de wereld zijn er wel nog zorgen. UCB heeft er dan weer een veel beter dan verwacht eerste halfjaar op zitten, geholpen door zijn trio stermedicijnen en gunstige wisselkoersen. Het biofarmabedrijf trok ook de verwachtingen voorzichtig op. Dankzij de koerssprong is het verlies van eerder deze week na het nieuws dat het lupusmedicijn Epratuzumab de laatste testfase niet overleefde in één streep uitgeveegd. 

Ook Umicore (+1,3%, 39,86 euro) kwam met puike resultaten. Rabobank bevestigt zijn koopadvies, maar het koersdoel gaat wel van 50 naar 48 euro. 'Umicore rapporteerde stevige cijfers en verhoogde zelfs zijn prognose voor dit jaar naar de bovenkant van de vooropgestelde vork. Dit bevestigt onze positieve kijk op het aandeel als 'Groene groeier'. Niettemin verlagen we onze verwachtingen voor 2016 met zo'n 5 procent wegens de recente daling van de metaalprijzen. Daarom blijven we bij ons koopadvies, maar met een lager koersdoel van 48 euro', redeneert analist Frank Claassen.

Nog in de Bel20 trekt ING trekt zijn richtprijs voor Solvay (+0,5%, 121,75 euro) op van 125 naar 145 euro, terwijl het advies van 'houden' naar 'kopen' gaat. De chemiegroep kondigde eerder deze week de overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot Cytec aan voor 5,8 miljard euro. Solvay voert daarvoor de eerste kapitaalverhoging in zijn 152-jarige geschiedenis door.

Analist Filip De Pauw: 'De druk op het aandeel door de geplande kapitaaloperatie van 1,5 miljard euro vormt een interessant instapmoment. Zonder Cytex noteert Solvay momenteel aan 6,9 keer de verwachte winst voor volgend jaar. Inclusief de overname is dat 7,9 keer. Het sectorgemiddelde is echter 8,9 keer. Die korting van 20 procent tegenover de andere chemiebedrijven die we volgen is onterecht. Het groeiprofiel en de marges van Solvay rechtvaardigen een waardering in lijn met de sector.'

Voorts houdt ING Telenet (+1,1%, 51,36 euro) op zijn lijstje met topfavoriete aandelen uit de Benelux na de resultaten donderdag. Het advies luidt 'kopen' met een koersdoel van 65 euro. Analist Emmanuel Carlier vat zijn positieve kijk als volgt samen: 'De recente koerszwakte vormt een uitstekend koopmoment, de winst blijft sneller groeien dan bij sectorgenoten, het bedrijf blijft het best geplaatst om te profiteren van de consolidatie in de markt, het kan de komende jaren tot 26 euro per aandeel uitkeren aan de aandeelhouders, én het noteert met een korting ten opzichte van sectorgenoten, wat niet gerechtvaardigd is.'     

Bank Degroof verhoogt zijn koersdoel voor GBL (-0,2%, 75,17 euro) van 80 naar 82 euro, het advies blijft 'neutraal'. De holding van rijkste Belg Albert Frère heeft een belang van 3 procent genomen in Adidas, zo bleek donderdag. Voorts toonden de halfjaarcijfers dat het nettoresultaat in het eerste halfjaar steeg van 502 miljoen euro vorig jaar naar 720 miljoen nu. De intrinsieke waarde klom 4,2 procent tot 98,63 euro per aandeel. De cashinkomsten, die belangrijk zijn voor het dividend van GBL, stegen van 317 tot 339 miljoen euro.

'Volgens onze koersdoelen voor de verschillende onderliggende investeringen komen wij op een prognose voor de intrinsieke waarde van 111 euro per aandeel. Daaruit leiden wij een koersdoel van 82 euro af', berekent Hans D'Haese. De analist wijst er nog op dat GBL  met een korting van 26 procent noteert tegenover zijn intrinsieke waarde, middenin het historisch gemiddelde van een korting tussen 20 en 30 procent.

Buiten de Bel20 behoorde Exmar (+3,2%, 10,89 euro) tot de winnaars. Donderdag nabeurs publiceerde de gastankerrederij een halfjaarrapport met meer winst, uitzonderlijke items niet meegerekend. Ook voor de rest van het jaar verwacht het bedrijf sterke resultaten, vooral van de LPG-poot. Begin deze maand vond Exmar nog een elegante oplossing voor zijn LNG-afdeling door een bundeling van de krachten met Noorse reder John Frederiksen. De problemen met die tak wogen zwaar op de koers.

'Wij blijven potentieel zien en herhalen ons koopadvies met een koersdoel van 15 euro', stelt KBC Securities. 'De LNG-transactie zal niet alleen aandeelhouderswaarde naar boven halen, maar creëert ook het juiste platform voor een versnelling van de groei.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud