Advertentie

Euronext - Belegger springt op dollar-aandelen

De Brusselse beurs reageerde enthousiast op de forse kapitaalinjectie van de Europese Centrale Bank. De Bel20 won 1,4 procent tot 3.505 punten. Ook de obligatiekoersen stegen fors, waardoor het rendement zakte. De Belgische tienjaarsrente ging met 8 basispunten omlaag tot 0,64 procent.

De Brusselse sterindex profiteerde in de eerste plaats van de nieuwe groeispurt van superzwaargewicht AB InBev (106,95 euro, +3,2%). De bierbrouwer werd dit jaar al 15 procent duurder en sinds begin vorig jaar loopt de winst op tot meer dan 40 procent. Met dank aan de aantrekkende Amerikaanse economie waar de biergigant een belangrijk deel van zijn winst realiseert.

Die hausse kan AB InBev verzilveren tijdens een potentiële overname van het vaak genoemde SABMiller, merkt Bloomberg op. In plaats van de gebruikelijke schulden en cash zou topman Carlos Brito wel eens nieuwe aandelen kunnen uitgeven om een acquisitie te financieren. Zelfs als die met een fikse korting worden uitgegeven, zitten ze nog boven de koers van SABMiller. De Zuid-Afrikaanse biergroep zag zijn aandeel sinds begin vorig jaar met 13 procent aantrekken - flink minder dan AB InBev dus.

Ook Delhaize (69,12 euro, +3,8%) leverde een flinke bijdrage aan de winst van de Bel20. De supermarktketen boekt het gros van zijn omzet in de VS en die vaart wel bij de aantrekkende.

Andere 'dollar-plays' zijn Melexis (44,60 euro, +5,2%) en Barco (56,29 euro, +0,4%). Melexis, chipontwikkelaar voor de automobielsector, genereert de helft van zijn omzet in dollargevoelige landen. Petercam rekende vorige week nog uit dat Melexis zijn bedrijfswinst met ongeveer 2 miljoen euro ziet aandikken telkens de dollar-munten met 0,05 euro versterken.

De analisten van De Belegger deden dezelfde oefening voor visualisatiespecialist Barco (55,94 euro, -0,2%). Een stijging van de dollar met 10 procent, krikt de bedrijfswinst met 18 miljoen euro op, luidt het.

Degroof-analist Bart Jooris grijpt terug naar een analyse die Barco begin vorig jaar maakte over de impact van de eurodollar-wisselkoers op de bedrijfswinst. Jooris concludeert dat de stijging van 15 procent die de dollar heeft neergezet ten opzichte van het gemiddelde over 2014, de bedrijfswinst met 34 procent opkrikt. De analist verhoogt zijn koersdoel van 57 naar 65 euro.

Guy Sips van KBC Securities heeft minder oog voor de dollar. En hij ziet een operationeel probleem. Hij vreest dat Barco minder vooruitgang zal boeken in de uitrol van zijn laserprojectiesystemen voor cinemazalen. Sips spreekt van een 'catch 22'. 'De gemiddelde verkoopprijs van laserprojectoren daalt niet snel genoeg om de penetratie in de cinemamarkt te versnellen, terwijl de penetratie in cinema's hapert omdat de prijs niet snel genoeg daalt', schrijft Sips. Daarom verlaagt hij zijn koersdoel van 58,50 naar 54 euro. Het advies blijft 'bijhouden'.

Solvay (116,80 euro, +2,3%) bouwt in Nederland een fabriek voor de productie van waterstofperoxide, een basisonderdeel van ontsmettingsproducten in de farmawereld. Volgens Petercam bewijst de chemiegroep daarmee zijn groeiende focus op gespecialiseerde chemische producten met een hoge toegevoegde waarde. En ook dat ze snel kan reageren op een groeiende vraag van een product, in dit geval vanuit de farmasector.

Solvay noteert momenteel tegen 7 keer zijn recurrente bedrijfskasstroom. Daarmee is het een vijfde goedkoper dan zijn sectorgenoten, stelt Petercam. Niet gerechtvaardigd, oordeelt het beurshuis, omdat de chemiegroep zich almaar meer richt op sectoren met een hoge groei en op speciaalchemie. 'We raden aan het aandeel te kopen voor de markt Solvay herwaardeert.' Petercam herhaalt zijn 'opbouwen' en koersdoel van 135 euro.

ING-analist Emmanuel Carlier liet zijn licht schijnen over de Belgische telecomsector. En hij heeft daarbij zijn favoriet gevonden: Telenet (47,84 euro, +2,2%). Hij noemt het kabelbedrijf een betere belegging dan 'concullega's' Mobistar en Belgacom.

Volgens Carlier kent Telenet een 'superieure winstgroei, die nog niet is ingeprijsd in de waardering van het aandeel'. En het kabelbedrijf is het beste gepositioneerd om de komende 5 jaar te profiteren van een consolidatie in de Belgische telecommarkt. Om die redenen trekt de analist zijn koersdoel op van 50 tot 56 euro, met een koopadvies.

Op de brede markt kende Euronav (10,95 euro, -0,6%) een volatiele sessie. In de ochtend steeg het aandeel ruim 7 procent hoger toen bekend werd dat Amerikaanse beleggers storm liepen voor de tweede notering op Wall Street. Maar toen het aandeel in New York in de eerste minuten langer ging, smolt de winst in Brussel als sneeuw voor de zon. Klik hier voor het volledige verhaal.

Onderaan de Brusselse markt bengelde CMB (13,69 euro, -4,2%). De scheepvaartgroep rapporteerde donderdagavond een dieprood resultaat over 2014. En er zijn niet meteen tekenen dat de drogebulkvaart op korte termijn zal herstellen, stelt Petercam-analist Junior Cuigniez. Bovendien zijn de CMB-schepen het voorbije jaar miljoenen euro's minder waard geworden. Om die twee redenen verlaagt Cuigniez zijn advies van 'bijkopen' naar 'houden' en het koersdoel van 20 naar 15 euro.

Nog meer aanpassingen bij analisten. KBC Securities verlaagt zijn advies voor Quest for Growth (8,51 euro, +2,9%) van 'kopen' naar 'bijhouden'. Het koersdoel stijgt wel van 8 naar 8,45 euro. Quest for Growth keert zijn volledige nettowinst uit als dividend. Aan de huidige aandelenkoers geeft dat aandeelhouders 8,5 procent dividendrendement.

Degroof trekt zijn koersdoel voor WDP (65,96 euro, +0,7%) op van 55 naar 59 euro. Het advies voor de speicalist in logistiek vastgoed blijft 'bijhouden'.

Bij Picanol (29,68 euro, +5,5%) en Tessenderlo (22,27 euro, +3,6%) juichten beleggers omdat Luc Tack zijn belangen in beide bedrijven verder opdrijft. De voorbije week heeft de West-Vlaamse ondernemer 7.018 aandelen Tessenderlo en 26.599 aandelen Picanol gekocht. Samen goed voor een investering van 882.000 euro. Tack controleert bijna 89 procent van Picanol en zowat een derde van Tessenderlo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud