Advertentie
Advertentie

Euronext: beleggers passeren langs de kassa

De fabriek in Buggenhout ©Thomas De Boever

De Bel20 sloot de week af in mineur, maar dat deden alle Europese beurzen. Beleggers namen massaal winst op recent sterk gestegen aandelen. Die dan aan het eind van de sessie weer werden opgevist: Ontex en Tessenderlo Groep kunnen ervan meespreken

Delhaize werd er donderdag mee geconfronteerd, vrijdag vonden aandeelhouders van onder meer Tessenderlo en Ontex het welletjes. Allebei gingen ze zwaar onderuit, tot meer dan vier procent, zonder aanwijsbare reden, om dan tegen het einde van de dag bijna even spectaculair te herstellen. Een combinatie van winstnemingen en bodemvissers.

Maar de aandelen van de Bel20 legden enkel het eerste deel van dat parcours af, met name stevige dalingen omdat beleggers eieren voor hun geld kozen, maar hier geen opportunisten die meenden een koopje te kunnen doen. Alle aandelen van de index klokten af in het rood. Enkel Elia (-0,4%), Bekaert (-0,8%) en GDF Suez (-0,8%) konden het verlies beperken tot minder dan een procent. Hekkensluiter was KBC met een zware opdoffer van 3,5 procent. De Bel20 verloor 1,9 procent tot 3.785 punten.

Financiële aandelen kregen het trouwens in heel Europa hard te verduren.

Niks bijzonders aan de hand dus met Ontex (28,07 euro, -1,4 %), volgens Alan Vandenberghe, analist bij KBC Securities. Het aandeel bengelde lang aan de staart van het peloton in Brussel, na een rapport van Société Générale waarin het advies wordt verlaagd naar houden, maar wel met een koersdoel van 31 euro. 

Vandenberghe: 'Gisteren (donderdag) stond Ontex reeds onder druk, maar daar zag ik ook geen aanwijsbare oorzaak, evenmin als voor de stevige koersstijgingen van de voorbije weken'. Vandenberghe verlaagde onlangs overigens ook zijn rating met een koersdoel van 28 euro, 'een faire prijs'. Mogelijk beseft de markt nu, naar aanleiding van het rapport van SG dat het aandeel nu stevig geprijsd was, aldus de analist.

En zo blijkt. In zijn rapport schrijft Ian Simpson van SG dat 'hoewel we Ontex nog steeds een boeiend langetermijnverhaal vinden, hebben we moeit om een duidelijke 'driver' te vinden voor een verdere stijging de komende 12 maanden'. De enige trigger die het nog hoger zou kunnen duwen is een overnamebod, aldus de analist. De neerwaartse risico's bestaan enkel uit een prijserosie en/of duurdere grondstoffen

Tessenderlo

De lange tijd sterke daling van Tessenderlo Groep (25,74 euro, -1,6%) had volgens Bloomberg niet zozeer met winstnemingen te maken, maar vooral met de eveneens slechte gang van zaken bij de agrochemische groep Syngenta. De Zwitsers meldden dat de verkoop van glyphosate in Noord-Amerika met 13 procent is gedaald omdat het plantseizoen in de Verenigde Staten later start dan gewoonlijk.

Tessenderlo haalt meer dan een kwart van zijn omzet uit Noord-Amerika,hoewel niet duidelijk is hoeveel daarvan in het landbouwsegment. Eén van de hoofdactiviteiten van Tessenderlo is de productie en verkoop van landbouwproducten zoals meststoffen en gewasbeschermers, goed voor ruim een derde van de groepsomzet. 

'De koersval van Tessenderlo linken aan Syngenta lijkt me bij de haren getrokken', reageerde Filip De Pauw van ING, 'de twee zijn actief in totaal verschillende producten, in heel andere niches. Tessenderlo heeft het de voorbije maanden gewoon heel goed gedaan en ik denk dat beleggers hier gewoon wat 'harder' winst nemen dan bij andere aandelen. 

Dat deden ze, om tijdens de laatste uren van de sessie het aandeel dus weer massaal op te pikken, waardoor het verlies uiteindelijk beperkt bleef

Ion Beam Applications of IBA (22,77 euro, -2,7%) meldde dat het zijn Amerikaanse activiteit IBA Molecular North America Inc (IBA NA) heeft verkocht aan ziekenhuisgroep Illinois Health and Science voor een niet nader genoemd bedrag. IBA NA is een dochter van IBA Molecular, een joint venture van Ion Beam Applications SA en SK Capital Partners.

IBA Molecular is 'een wereldleider inzake de productie en distributie van radiopharmaceutica', aldus een mededeling van Ion Beam Applications. IBA verliest 3,1 procent tot 22,68 euro. Volgens IBA heeft de transactie geen 'significante financiële impact' op de resultatenrekening. 

Barco

In een vooruitblik op de kwartaalcijfers van Barco (55,80 euro, -0,6%) mikt Bart Jooris op een omzetdaling van 12,6 procent, vooral een gevolg van de aanhoudende dalende verkoop in digitale cinema. Een wijziging van de dollar sijpelt bij Barco pas drie maanden later door, het effect van de goedkopere Amerikaanse munt zou dus pas voelbaar zijn in het tweede kwartaal.

De analist van Bank Degroof denkt ook dat de marges van de producent van beeldschermen voor bedrijven, de gezondheidssector en de entertainment businss verbeterd zijn. Doorgaans geeft Barco een indicatie over die winstmarge-evolutie, zonder concrete cijfers bekend te maken. Jooris denkt dat het management zijn prognose inzake omzet voor dit jaar nog niet zal verhogen, dat zou wel een 'trigger' kunnen zijn voor het aandeel. Zijn advies blijft op 'bijkopen' met een koersdoel van 65 euro

Guy Sips van KBC Securities merkt op dat door de uitoefening van warrants door CEO Eddy Duquenne en Bert Joos de free float van Kinepolis (34,84 euro, -2,0%) steeg en dat daardoor het gewone dividend zal dalen van 69 naar 65 cent omdat het beschikbare bedrag van uit te keren winst uiteraard over meer aandelen moet verdeeld worden. Het superdividend blijft op 20 cent. Het verandert niets aan zijn oordeel, met name een koopadvies met een koersdoel van 43 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud