Euronext: Biocartis profiteert van overname sectorgenoot

CEO John Porter van Telenet: nog geen dividend, wel de inkoop van eigen aandelen ©Photo News

De Brusselse beurs herstelde wat van van de forse klappen van de voorbije dagen. De Bel20-index kreeg er 1 procent bij tot 3.672 punten.

Na de pandoering met ruim 3 procent woensdag, de slechtste dag sinds oktober vorig jaar, vonden beleggers het tijd om weer wat aandelen op te pikken. China verbreedde weliswaar voor de derde dag op rij de bandbreedte waarin zijn munt gekoppeld is met de Amerikaanse dollar, maar dit keer hield de yuan het op een erg bescheiden daling. Dat kan er op wijzen dat de markten menen dat de munt voldoende gecorrigeerd is. 

Individueel bedrijfsnieuws in Brussel was er nauwelijks. De grootste stijgers waren de aandelen die gisteren zonder reden zware klappen kregen, zoals Ablynx (+6,1% op 12,57 euro) of Ackermans & van Haaren (+3,3%, 137 euro).

Investeringsmaatschappij AvH is traditioneel een kwaliteitsaandeel waar beleggers bij elke terugval op het vinkentouw zitten om te kopen. Volgens de jongste berekeningen van KBC Securities noteerde AvH tegen de slotkoers van woensdagavond aan korting van 4 procent op de onderliggende portefeuiille. De enige Belgische holding die tegenwoordig aan een (kleine) premie noteert, is Gimv. De grootste kortingen zijn traditiegetrouw voor de monoholdings: via Solvac, KBC Ancora en Tubize kunnen de 'onderliggende' aandelen Solvay, KBC en UCB tegen een korting van respectievelijk 33, 35 en 45 procent gekocht worden.

Telenet meldde dat het in één week voor 2,53 miljoen euro eigen aandelen heeft ingekocht. De kabelgroep kreeg er 1,8 procent bij tot 52,35 euro.

Solvay-bestuurder Denis Solvay heeft 60.000 Solvay-aandelen verkocht voor een bedrag van 7,2 miljoen euro. Het gaat om de grootste insidertransactie bij het chemiebedrijf sinds 2007. Wellicht heeft de deal te maken met de nakende overname van Cytec door Solvay.

Daarvoor wil Solvay 1,5 miljard euro ophalen, de grootste kapitaaloperatie van het bedrijf ooit. De familiale aandeelhouders van Solvay hebben via de holding Solvac al laten weten deel te nemen. Mogelijk maakt Denis Solvay door aandelen Solvay die hij zelf in portefeuille heeft te verkopen geld vrij om via Solvac in te tekenen. Solvay dikte 0,3 procent aan tot 116,40 euro.

Beursnieuwkomer Biocartis spon garen bij de overname van een sectorgenoot. De Zwitserse farmareus Roche betaalt 190 miljoen dollar voor het bedrijfje Geneweave en daar kan nog 235 miljoen dollar bijkomen als de verkopen van Geneweave bepaalde (niet nader genoemde) drempels halen

Volgens analist Jan De Kerpel van KBC Securities bewijst de forse prijs de grote interesse van 'big pharma' voor microbiologische tests om erg snel bacteriële infecties te kunnen opsporen. Biocartis ontwikkelt een test om sepsis te ontdekken. De overname sterkt KBC in het koopadvies en koersdoel van 16,50 euro voor Biocartis. Het aandeel sprokkelde 4,5 procent bij elkaar tot 13,32 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud