Euronext: Blue Monday voor Mobistar

©BELGA

De mobiele operator moet zijn tv-aanbod via Telenet met meer dan een halfjaar uitstellen. En Mobistar valt bovendien van de kooplijst van het Canadese RBC. Je zou voor minder last hebben van Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar.

De Bel20  won 0,8 procent tot 3.395,92 punten. De sterindex kreeg opnieuw steun van AB InBev , dat 0,4 procent won tot 101,10 euro en zo de symbolische 100 euro in zijn achteruitkijkspiegel houdt. De bierreus onttroonde vrijdag Coca-Cola als grootste drankengroep van de wereld.

Ackermans & van Haaren (AvH)   liet al langer de grens van 100 achter zich en koerste nog eens 1,7 procent hoger naar 104,70 euro. Extensa, de vastgoedontwikelaar van Ackermans & van Haaren, kocht vrijdag de resterende 50 procent van de Tour & Taxis-site in de Brusselse kanaalzone. Dat zal de intrinsieke waarde van het aandeel ten goede komen, oordeelt Bank Degroof. Analist Hans D'Haese trekt zijn koersdoel op van 104 naar 110 euro. Zijn advies blijft 'houden'. 'Deze grote deal vergroot het gewicht van het vastgoed tot 11 procent van de intrinsieke waarde van het aandeel', zegt D'Haese. Vastgoed is één van de kleinere van de vier poten van AvH.

Het overnamebedrag werd niet vrijgegeven. De holding financiert de overname met een lening van 75 miljoen euro. ING schat de overnameprijs op zowat 100 miljoen euro, exclusief de kosten voor de ontwikkeling van de site. De site zou 200 à 300 miljoen euro waard zijn.

Op de brede markt was Mobistar één van de grootste dalers, met een verlies van 3,1 procent tot 19,75 euro. De mobiele operator valt van de kooplijst van het Canadese beurshuis RBC Capital Markets. Een tegenvaller is ook dat Mobistar zijn tv-aanbod op de kabel van Telenet niet meteen zal lanceren, zoals aanvankelijk het plan was. Het bedrijf vindt de groothandelstarieven voor het inkopen van capaciteit bij Telenet te hoog. Op de nieuwe tarieven, die de telecomregulator BIPT vastlegt, is het wachten tot juni. En dus moeten de tv-plannen zeker tot dan het vriesvak in.

In de Bel20 finishte Solvay na een aarzelende start 1,3 procent hoger op 113 euro. De analisten van Crédit Suisse tonen zich - relatief - positief over de toekomst van de chemiegroep. Ze hervatten de opvolging van het aandeel met een 'houden'-advies en koersdoel van 115 euro.

De Zwitsers zijn vooral optimistisch over de lange termijn. Ze zien Solvay zijn doordeweekse (commodity) chemicaliën de komende drie jaar afbouwen van 32 tot 14 procent. Door de verkoop van onder meer Acetow (sigarettenfilters), de divisie polyamiden en 'Special Chemicals' (o.a. soldeervloeistof Nocolok en schuimmiddel Solkane voor thermische isolatie). Die desinvesteringen zouden Solvays balans versterken en de flexibiliteit (nu 1,5 à 2 miljard euro) voor overnames van activiteiten in speciaal- en consumentenchemie vergroten.

Met die strategie zal Solvay volgens analisten de achterstand op zijn sectorgenoten verkleinen. De chemiegroep noteert nu met een korting van 15 procent tegenover zijn 'peers'.

Maar zolang de commodity chemie niet wordt afgebouwd, voorspelt Crédit Suisse een groeiende druk omwille van het overaanbod van dat soort chemicaliën, de blootstelling aan de olie- en gasmarkten en de druk op de Europese natriumcarbonaatmarkten. De analisten zitten met hun verwachtingen voor 2015 en 2016 5 procent onder de consenus.

Wereldhave Belgium  lanceert eind deze maand een kapitaalronde. Om de overname van het Kortrijkse winkelcentrum Ring Shopping te financieren. Maar niet alleen daarvoor, zegt topman Luc Plasman. 'Ook voor mogelijke toekomstige deals', vult de CEO aan.

Het beurshuis Petercam denkt daarbij aan het Brusselse winkelcentrum Basilix, waar de bevak een belang van 17,8 procent heeft. En wel omdat Wereldhave op die manier zijn maximale schuldgraad zou kunnen verdubbelen van 33 tot 65 procent. Nu is de grens 33 procent omdat het risico van de bevak voor meer dan een vijfde geconcentreerd zit in het Luikse winkelcentrum Belle-Ile. Met een ander zwaargewicht in portefeuille worden de risico's verdeeld, en mag Wereldhave van de financiële waakhond dus meer schulden aangaan.

Analist Herman Van Der Loos trekt zijn koersdoel op van 96 naar 98 euro. En dat nadat hij zijn winstverwachtingen voor dit en volgend jaar verhoogde naar aanleiding van de groeiende huurinkomsten uit winkelcentra, de expansie in onder meer Genk, Gent en Doornik, en lagere intrestvoeten die de kostenefficiëntie opkrikken. Het advies van de analist blijft 'houden'.

Voor de details van de kapitaaloperatie is het wachten tot het fiat van financiële waakhond FSMA. In afwachting daalde het aandeel 0,7 procent naar 107,40 euro. Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud