Euronext Brussel: 19 aandelen in Bel20 gaan kopje onder

©BELGA

Ondanks een kleine eindspurt is de Bel20 toch met verlies afgesloten. Op Cofinimmo na sloten alle Bel20'ers in het rood. Positieve uitschieter in Brussel was IBA.

Onrust over een vertragende Amerikaanse economie in combinatie met een mogelijke renteverhoging deden beleggers vanmorgen meteen richting uitgang hollen. Ook het conflict in Jemen woog op het sentiment. In de namiddag donderde de Bel20 zelfs even 2 procent lager dan de dag voordien. Maar in de laatste handelsuren zette de index een kleine eindspurt in. Die was evenwel onvoldoende om de opgelopen achterstand goed te maken. De Bel20 sloot uiteindelijk 1,12 procent lager af op 3.703,13 punten  De Brusselse sterindex doet het daarmee  slechter dan de beurzen in Parijs, Amsterdam en Frankfurt.

Alleen Cofinimmo (+0,2%, 110,95 euro) wist het hoofd boven water te houden in de index. Grootste verliezers waren GBL (-2,2%, 76,17 euro) en Bekaert (-2,2%, 25,71 euro). 

Volgens het persagentschap Reuters heeft AB InBev (-0,1%, 111,55 euro) een opvolger gevonden voor zijn bestuursvoorzitter Kees Storm. De bierreus zou zijn oog laten vallen hebben op de CEO van de investeringsmaatschappij JAB Holding, de Fransman Olivier Goudet. Het mandaat van Storm loopt dit jaar af.

Een van de schaarse uitschieters op de Brusselse beurs was IBA. De Waalse specialist in prothontherapie om kankertumoren te bestralen, spurtte 5 procent hoger tot 20,28 euro. IBA legde voorbeurs een uitstekend jaarrapport voor. Het bedrijf maakte vorig jaar werk van de vele probleemdossiers die de medische specialist al jaren met zich meesleepte. 2014 moest na die grote kuis dan ook het jaar van de heropstanding worden en dat blijkt ook uit de jaarcijfers. Niet zo zeer uit de omzet, want die steeg slechts beperkt (+4% tot 220,6 miljoen euro). Maar lager op de resultatenrekening zetten de kostenbesparingen in combinatie met de bescheiden omzetgroei een hefboom op de winst.

Zo ging de bedrijfswinst een kwart hoger naar 22,93 miljoen euro of 0,80 euro per aandeel. Met een winstmarge van 10,4 procent loste IBA de belofte voor een marge van 10 procent in. Het nettoresultaat sloeg om van een verlies van 1 miljoen in 2013 naar een winst van 24,3 miljoen of 0,85 euro per aandeel in 2014. Dankzij de kapitaalronde eind juni is de groep voor het eerst sinds eind 2008 ook weer schuldenvrij. En er was nog goed nieuws, want voor het eerst sinds 2011 keert IBA weer een dividend uit, van bruto 17 cent per aandeel.

Ook Roularta speelde zich in de kijker. De mediagroep won 0,9 procent  tot 14,75 euro. KBC Securities zette het aandeel op zijn kooplijst en krikt het koersdoel fors op, van 12 naar 18 euro. Roularta maakte maandag jaarcijfers bekend. Door een stevige afboeking op de Franse activiteiten belandde de groep voor 142 miljoen euro in het rood, maar de belofte dat beleggers na de verkoop van de Franse activiteiten opnieuw zicht hebben op een dividend maakte veel goed.

Op de fixingmarkt spurtte agrogroep Floridienne 5,3 procent hoger tot 79 euro. De Waalse groep verraste eveneens met goede jaarcijfers na het afstoten van de verlieslatende chemietak. KBC Securities verhoogt alvast het advies voor het aandeel van houden tot opbouwen. Ook het koersdoel wordt opgekrikt van 84 naar 87 euro.

Aan de andere kant van de koerstabellen vinden we onder meer de Nationale Bank (-3%). De instelling maakte gisteren nabeurs jaarcijfers bekend en die waren niet al te schitterend. Door de lagere rente-inkomsten zakte de winst  28 procent tot 680 miljoen euro. Dat heeft ook gevolgen voor de aandeelhoudersvergoeding, want het nettodividend zakt met 12,5 procent naar 108,69 euro per aandeel. Dat geeft een nettodividendrendement van 3,2 procent.

Ook de biotechaandelen waren in slechte doen, met op kop ThromboGenics (-4,8%, 5,37 euro) en Galapagos (-4,1%, 21,26 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud