Euronext Brussel - Ablynx-bod besmet Galapagos en Argenx

Nyrstar profiteert van de piekende zinkprijs. ©Nyrstar

Overnameprooi Ablynx beleefde een topdag op de Brusselse beurs en besmette ook Galapagos en Argenx.

De Bel20 startte licht hoger, maar vlagde 0,2 procent lager af op 4.155 punten. Ook de andere Europese aandelen verloren ondanks een terugval van de euro licht terrein. 

Het was vooral zwaargewicht AB InBev (-1,2%, 91,40 euro) die op de Brusselse beursbarometer woog. De biergigant noteert op het laagste peil sinds augustus 2015. Op de jaarresultaten is het wachten tot 1 maart, maar afgaand op de sombere previews - SocGen herhaalde maandag zijn verkoopadvies - hebben analisten er geen goed oog in.

AB InBev heeft er enkele teleurstellende kwartaalrapporten op zitten door de scherpe terugval van de vroegere sterkhouder Budweiser op de Amerikaanse markt - in Noord-Amerika zakte het verkoopsvolume in het derde kwartaal jaar op jaar met 6 procent - en de trager dan verwachte heropleving van de Braziliaanse markt (volume minus 3,5 procent in het derde kwartaal). 

In de slipstream van Sanofi's bod op Ablynx won Galapagos 3,1 procent tot 97,24 euro. Logisch: CEO Onno van de Stolpe liet zelf vorige maand weten dat het Mechelse biotechbedrijf kwetsbaarder is voor een overnamebod, nu het 'niet-aanvalspact' met partner Gilead met oudejaar verstreken is. 

Op de brede markt steekt Ablynx er met kop en schouders bovenuit. Het biotechbedrijf schoot bij een handel van meer dan 7 miljoen stuks 18,5 procent hoger tot 44 euro. Beleggers verwachten voorlopig dus geen hoger bod op Ablynx: Sanofi biedt een forse 45 euro per aandeel of 3,9 miljard euro in cash.

De analisten van KBC Securities herinneren er aan dat Ablynx vorig jaar een strategische samenwerking startte met Sanofi inzake immuungemedieerde onstekingsziektes. De twee kennen mekaar dus goed. Het beurshuis besluit dat Ablynx met de Franse overname zijn R&D-projecten kan versnellen en het commerciële potentieel maximaal kan aanboren. Het koopadvies wordt bevestigd.

Ook het beursblad Mister Market is tevreden met het bod. 'In tegenstelling tot dat van Novo Nordisk houdt dit wel degelijk rekeing met het rijke potentieel van Ablynx' pijplijn aan mogelijke medicijnen, met name het vergevorderde unieke middel tegen de bloedziekte TTP, Caplacizumab.' En verder: 'In de schoot van Sanofi krijgt Ablynx een gewelde opportuniteit om de commerciële reikwijdte van zijn mogelijke middelen te vergroten.'

Mister Market verkoopt een deel van zijn Ablynx-aandelen omdat zijn verkooplimiet van 38,2 euro bij de slotbel zal overschreden zijn. De rest van de aandelen blijven in portefeuille om eventueel te genieten van een hoger bod.

Nog in de hoogste regionen gaan de andere biotechaandelen hoger in de slipstream van Ablynx. Beleggers speculeren al op het volgende overnamebod. Argen-X, actief in hetzelfde onderzoeksdomein als Ablynxschoot 7,3 procent hoger, Mithra won 14 procent en voor Celyad was er 4,4 procent winst.

Zinkverwerker Nyrstar trok 2 procent aan tot 6,77 euro. De zinkprijs bereikte het hoogste peil in tien jaar. Het metaal steeg op de Londense metaalbeurs (LME) met ruim 3 procent tot zo'n 3.584 dollar per ton, het hoogste peil sinds juli 2007. Aanleiding zijn de slinkende voorraden als gevolg van sluitingen van grote mijnen en milieuhervormingen die de uitvoer vanuit China hebben afgeremd.

KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt zijn advies voor Kinepolis (-1%, 60,20 euro) van gewoon 'kopen' naar 'opbouwen'. Door de sterke koersprestatie is het opwaarts potentieel ten opzichte van het koersdoel van 63 euro - dat gehandhaafd wordt - ondertussen grotendeels verdampt, zegt Sips.

De adviesverlaging doet niets af van Sips' optimisme over de cinemagroep. 'Met de recente overname van Landmark Cinemas krijgt Kinepolis een unieke kans om de activiteiten uit te breiden op een continent dat nieuwe opportuniteiten biedt.' Sips verwacht dat de groep met zijn solide kasstromen middelgrote overnames blijft nastreven. De analist herinnert er voorts aan dat Kinepolis eerder deze maand een programma lanceerde om voor oktober 360.000 eigen aandelen in te kopen ten einde zijn optieplan te dekken.

Onderaan de Brusselse beurs bengelde Hamon met een verlies van 9,1 procent tot 1,45 euro. De Waalse fabrikant van koeltorens en industriële schoorstenen zweet de nieuwe, zoveelste, kapitaalverhoging uit.

Hamon wil tussen 37,2 en 66,6 miljoen euro ophalen. Bij de operatie met voorkeurrecht kunnen aandeelhouders per aandeel Hamon dat ze in bezit hebben, zes nieuwe aandelen kopen tegen een 'vriendenprijs' van 0,50 euro per stuk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud