Euronext Brussel - Banken juichen, Thrombogenics huilt

De marktenzaal van KBC. ©Aude Vanlathem

Met behulp van ING en KBC klom de Bel20 opnieuw boven de 4.000 punten. Thrombogenics vindt geen testpatiënten voor zijn belangrijkste potentiële geneesmiddel.

Bovenaan de sterindex eindigden KBC (72,00 euro, +2,8%) en ING (15,65 euro, +2,1%) broederlijk naast elkaar. Op alle Europese beurzen pikten beleggers de bankaandelen op omdat ze extra cash verwachten nadat de nieuwe kapitaalregels minder streng uitvallen dan verwacht.

De internationale toezichthouders, verenigd in het Baselcomité, maakten gisteren de Basel IV-normen bekend. Die moeten de banken veiliger maken. Het leidt voor de Europese banken tot extra kapitaalvereisten, maar die zijn minder streng dan verwacht, mede omdat de banken ruim de tijd krijgen om zich te schikken. De nieuwe regels worden na een overgangsfase pas vanaf 2027 van kracht.

Beleggers speculeren er op dat de banken met de ruimere speelruimte dan verwacht hun aandeelhouders zullen verblijden met extra dividenden en inkoopplannen van eigen aandelen.

Jan Wolter, bankenanalist bij beurshuis Credit Suisse, ziet in het Basel-oordeel een 'katalysator voor de sector'. Hij wijst op de lange invoeringsfase van de nieuwe regels over de komende acht à tien jaar en de 'politieke discretie' op nationaal vlak om soepeler regels af te spreken. 'Dat geeft banken met een sterke kapitaalgeneratie en dito buffers de kans om hun surpluskapitaal aan te spreken'.

Degroof Petercam stelt dat KBC volgend jaar al zijn aandeelhoudersuitkeringen kan opvoeren. ING heeft volgens het beurshuis dan weer geen reden (meer) om zijn dividend te verlagen.

Op de bredere markt kreeg Thrombogenics een tik van 17,8 procent tot 3,46 euro. Het biotechbedrijf deelde mee dat het zijn verst gevorderde oogproduct afvoert omdat het geen testpatiënten vindt. Beleggers reageren geschokt. Het is de twee keer dat een product op basis van ocriplasmine flopt. Eerder was dat het geval met het oogmiddel Jetrea.

De intravitreale injecties (in de glasvochtruimte van het oog) van THR-409 bevonden zich in het prille begin van de tweede klinische testfase, waarbij de veiligheid en de efficiëntie werd getest. Maar topman Patrik De Haes vond niet snel genoeg patiënten om het product te testen. Dat komt omdat de eerste symptomen van de glasvochtloslating niet onmiddellijk een impact hebben op het zicht. Daardoor is de doelgroep zich niet bewust van de ziekte, die het zicht in een later stadium wel serieus kan bedreigen.

De twee andere, THR-687 en THR-149, zitten in de preklinische fase. In de eerste helft van volgend jaar wacht de overgang naar de klinische fase.

Degroof Petercam houdt zijn advies wel onderanderd op 'houden', net als KBC Securities dat het positief vindt dat door de stopzetting geen cash meer wordt verbrand met het kandidaat-product.

De 9 miljoen nieuwe aandelen worden toegevoegd aan de al 12,7 miljoen uitstaande aandelen.

Asit heeft de cash dringend nodig na tegenvallende testresultaten dit jaar voor zijn experimentele middel tegen graspollenallergie (hooikoorts) en dat tegen huisstofmijtallergie. Door de kosten van onderzoek en ontwikkeling is het grootste deel van de middelen die vorig jaar bij de beursgang werden opgehaald opgebruikt en dreigde het bedrijf volgend jaar zonder cash te vallen.

Exmar (5,73 euro, +1,7%) was 's ochtends vroeg even de grootste stijger in Brussel. De gastankerrederij verkoopt haar 50 procent-belangen in vier LNG-tankers met eigen hervergassingseenheid aan haar Amerikaanse partner Excelerate Energy. De opbrengst - 400 à 450 miljoen dollar, schat ING - wordt in de eerste plaats gebruikt om schulden af te lossen. Daarna zal er nog ongeveer 100 miljoen dollar cash overblijven.

KBC Securities-analist David Vagman meent dat Exmar dankzij de verkoop de rente van zijn obligatie van 1 miljard Noorse Kronen zal kunnen bevriezen. Mogelijk kan de schuld zelfs vroegtijdig afgelost worden, luidt het. 'De deal verkleint in grote mate de kans op een gedwongen aandelenuitgifte.

De schuldenlast van Exmar is opgelopen tot meer dan 800 miljoen dollar, onder meer door de bouw van de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, die 350 miljoen dollar heeft gekost. Het is nog steeds wachten op een contract voor de de drijvende lng-fabriek Caribbean FLNG, die al maanden werkloos in China ligt.

Vagman: 'De verkoop stelt ook potentieel nieuwe klanten van Caribbean FLNG en de drijvende hervergassingsfabriek (FSRU) gerust.' Vagman houdt daar rekening met 80 en 90 procent kans op deals. Er lopen gesprekken, en Exmar verwacht nog dit jaar klanten te kunnen binnenhalen. 'Als die er niet komen', zegt Degroof Petercam, 'kan het aandeel van Exmar sterk terugvallen.'

Voor ING-analist Quirijn Mulder zou het geen verrassing zijn als het bedrijf van de beurs wordt gehaald. 'De structuur is complex en de ambities van het management zullen niet worden beloond door de aandelenmarkt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud