Euronext Brussel: Bekaert schaarse sterkhouder

Bekaert noteert 22 procent goedkoper dan zijn sector, stelt ING. ©BELGA

De opflakkerende vrees voor een Amerikaanse renteverhoging duwde ook de Bel20 dik 1 procent in het rood. Bekaert was de enige noemenswaardige stijger.

Bekaert spurtte dankzij een ratingverhoging bij ING - van 'houden' naar 'kopen' - 2,6 procent hoger tot 27,17 euro. Het koersdoel ging van 29 naar 30 euro. 'Bekaert beidt een attractief risico-winstprofiel', stelt analist Filip De Pauw. Hij somt vijf redenen op: 'In de eerste plaats de recordresultaten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De regio, waar de economische omgeving verbetert, is goed voor de helft van de bedrijfswinst. Ten tweede bodemt Latijns-Amerika uit, goed voor een tiende van de winst. Ten derde bieden overnames en de duurdere dollar steun. Ten vierde is Bekaert tegen 12,4 keer de winst van 2016 nog aantrekkelijk gewaardeerd. En ten slotte verwachten we een bedrjifswinstmarge van 7 procent tegen 2017, iets waar de consensus nog geen rekening mee houdt.'

Bekaert is 22 procent goedkoper dan de Stoxx600-index voor Industriële goederen en diensten, en biedt een volgens ING een duurzaam dividendrendement van 3,2 procent. Het grootste risico vormt een mogelijke vertraging in de regio Azië, goed voor 30 procent van de bedrijfswinst.

Het aandeel Bekaert is al een tijdje aan een herontdekking toe, sinds de staaltechnologiegroep zich bij de definitieve jaarcijfers relatief optimistisch uitliet over 2015. Het bedrijf uit Zwevegem krijgt bovendien vandaag ook Nederlandse steun. Het technologiebedrijf TKH kwam met sterke jaarresultaten. Belangrijkste motor achter de sterke cijfers was de afdeling bandenassemblagesystemen, dat in het vierde kwartaal jaar op jaar een omzetstijging van 42 procent liet optekenen. Potentieel goed nieuws voor Bekaert, dat staalkoord levert voor de versterking van banden.  

Oude terminal wordt topkantoor

Befimmo zakte 1,4 procent naar 62,75 euro. De vastgoedgroep betaalt aan Immobel en Codic 140 miljoen voor het Gateway-project. Dat gebouw wordt het nieuwe paradepaardje van de luchthaven van Brussel. Het project omvat de volledige herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw aanpalend aan de terminal en naast de landingsbaan. Het is al voor 18 jaar op voorhand verhuurd aan consultant Deloitte, dat er zijn Belgische hoofdzetel zal vestigen.

De analisten zijn het volkomen oneens of de deal nu goed of slecht is voor Befimmo. KBC Securities is niet erg opgetogen. De bruto-huurinkosten bedragen 4,65 procent, terwijl Befimmo in 2014 zelf gemiddeld 3,2 procent rente op zijn schulden moest betalen. 'Dat maakt de marge flinterdun en we vragen ons af of de deal wel positief is op lange termijn', stelt analist Koen Overlaert-Michiels. Hij verlaagt het koersdoel voor Befimmo van 67 naar 63 euro.

'Er zijn vier redenen waarom de deal negatief is voor Befimmo', meent Overlaet-Michiels: 'De huur is zeer laag voor een locatie volledig buiten het centrum van Brussel. Bovendien gaat het nog om bruto- en geen netto-huurinkomsten. Ten derde prefinanciert Befimmog de werken, wat zal wegen op het rendement op ingezet kapitaal. En ten slotte staat de groep voor significante investeringen, terwijl de marges de voorbije jaren al laag waren. We denken niet dat Befimmo zich goedkoper dan 2 procent op de markt kan financieren.'

Bank Degroof kan de Befimmo-deal wel smaken. Analist Jean-Marie Caucheteux verhoogt de rating van 'afbouwen' naar 'houden' en het koersdoel van 60 naar 63 euro. 'Dit is een toplocatie', stelt Caucheteux. 'De transactie verhoogt de winst per aandeel met 0,18 euro per jaar. De gemiddelde duur van de huurovereenkomsten stijgt van 8,64 naar 9,06 jaar.'

De deal is alvast wel een uitstekende zaak voor Immobel. KBC Securities had pas een verkoop in 2016 verwacht. Immobel kan al vroeger meerwaarden boeken, zeker omdat Befimmo het project al prefinanciert. Het koersdoel voor Immobel gaat van 50 naar 52 euro. Het koopadvies blijft dan ook overeind. Immobel steeg 1,8 procent tot 48,26 euro.

Overnameprooi

Het persagentschap Bloomberg publiceerde een uitgebreid artikel over Galapagos, met als conclusie dat het Mechelse biotechbedrijf wel eens een interessante overnameprooi kan blijken. Galapagos maakt midden april resultaten bekend over zijn beloftevol geneesmiddel tegen reuma. Die reumapil zou wel eens forse interesse kunnen wekken van AbbVie en Johnson & Johnson, stelt Bloomberg. Het artikel bevat geen nieuwe feiten, maar wekt toch de interesse van beleggers aangezien vorige overnames in de sector tegen stevige premies gebeurden. Galapagos spurtte 5,6 procent hoger naar 20,90 euro.

Aan de onderste sporten van de ladder zakte Smartphoto 8 procent tot 0,44 euro. Koramic Finance Company van de West-Vlaamse zakenman Christian Dumolin heeft van de sterke koershausse bij de fotogroep gebruik gemaakt om een groot pakket aandelen van de hand te doen. Hij verkocht 777.314 stuks en houdt er nog 1,05 miljoen over. Het overschot komt overeen met nog 2,87 procent van het kapitaal, waardoor Koramic niet langer moet melden of het nog bijkomende aandelen verkoopt. De statutaire kennisgevingsdrempel bij Smartphoto is vastgesteld op een belang van 3 procent. Vorige week was Smartphoto 64 procent hoger gespurt nadat bleek dat het bedrijf de rode cijfers van zich kon afschudden.

Tessenderlo kan niet profiteren van een hoger koersdoel bij Petercam en speelt 0,7 procent kwijt tot 26,02. Het beurshuis verwacht goede jaarresultaten en trekt zijn koersdoel op van 23,50 naar 29 euro. De recurrente bedrijfskasstroom zou een kwart moeten toenemen, vooral dankzij de verbetering in de landbouwtak waar Tessenderlo actief is met vloeibare meststoffen. Toch gaat de rating niet verder dan 'houden' na de recente koershausse.

Fagron wordt 0,4 procent goedkoper tot 34,15 euro. De Nederlandse zorgverzekeraars beslisten om vanaf 1 maart 105 bereide geneesmiddelen door apothekers niet langer terug te betalen. Zowel de apothekers- als de patiëntenbonden roepen op om de beslissing terug te schroeven. Volgens KBC Securities is er weinig impact. Fagron levert tien ingrediënten voor de middelen, die samen minder dan 2 procent van de productportefeuille van Fagron in Nederland vertegenwoordigen. Toch is Nederland met een omzet van 100 miljoen euro, een vijfde van het groepstotaal, een belangrijke markt voor Fagron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud