Advertentie

Euronext Brussel: biofarma in trek na Waalse deal

In lijn met de andere Europese beurzen startte de Bel20 het nieuwe kwartaal met verlies. De biotechwaarden waren wel gegeerd, met dank aan een overnamebod op het Waalse Ogeda.

Het eerste kwartaal was bijzonder goed voor de Europese aandelenmarkten, die gemiddeld meer dan 5 procent wonnen. Het nieuwe kwartaal start voorlopig in mineur. In Brussel sloot de Bel20 0,4 procent lager op 3.800,44 punten, nog net boven de 3.800-grens. De EuroStoxx50 liet meer pluimen en verloor 0,8 procent.

Vooral de financiële waarden ING (-1,3%), KBC (-1%) en Ageas (-1,4%) zorgden voor de valse start van de Bel20. De industriële aandelen Solvay (+0,3%) en Umicore (+0,6%) gingen hoger. ABN Amro trok het advies voor Solvay op van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Het koersdoel dat analist Mutlu Gundogan voor ogen heeft, steeg van 103,38 naar 115 euro. Solvay noteert daar een fractie onder, op 114,85 euro.

Op de brede markt won Resilux 2,9 procent tot 163,5 euro. Amper een week nadat Bain Capital zijn overnamebod op Resilux afblies, deed de fabrikant van voorvormen voor petflessen een nieuwe overname. Het gaat om het Servisch bedrijf Borverk Eurotrade doo Beograd, een van de regionale marktleiders in de Balkan. Resilux, dat al productievestigingen heeft in Griekenland en Hongarije, breidt zo zijn voetafdruk in Centraal- en Oost-Europa uit. Een kleine overname die naadloos past in de strategie van Resilux, meent analist Guy Sips van KBC Securities.

Een grote deal deed de interesse in biotechaandelen opvlammen. Het Waalse biofarmabedrijf Ogeda, dat een medicijn op de plank heeft om opvliegers te bestrijden, wordt voor 800 miljoen euro overgenomen door de Japanse groep Astellas Pharma. Sectorgenoten lagen door de transactie in de schijnwerpers. Celyad steeg 8,5 procent, Genkyotex 0,9 procent. Ook het Nederlandse Kiadis (+1,3%) ging mee, al speelde hier ook positief nieuws over klinische onderzoeken mee. Het bedrijf kreeg van de Belgische en Duitse geneesmiddelenautoriteiten groen licht voor onderzoeken rond twee verschillende producten, respectievelijk voor de behandeling van acute leukemie en de bloedziekte thalassemie.

Van de Ogeda-deal plukt ook Quest for Growth (+3%) de vruchten. Ogeda zit namelijk in de portefeuille van het Capricorn Health-tech Fund, waarin QfG participeert. QfG verwacht een positieve impact op haar intrinsieke waarde van 0,57 euro per aandeel. Dat zet er KBC Securities toe aan het koersdoel voor QfG op te trekken van 7,50 tot 8,10 euro. Ook Bois Sauvage bezit een belang in Ogeda en zal door de verkoop van het Waalse bedrijf in het eerste halfjaar een positief niet-recurrent resultaat boeken van 5,5 euro per aandeel. Bois Sauvage (+0,2%) kon dat nieuws slechts minimaal verzilveren.

Aedifica laat er geen gras over groeien. De vastgoedgroep is de 219 miljoen euro die ze onlangs ophaalde via een kapitaalverhoging al aan het investeren. Aedifica koopt twee zorgresidenties in Hilversum, een nog te bouwen complex ter waarde van 8 miljoen euro en een bestaand gebouw ter waarde van 4 miljoen euro. Aedifica liet vrijdagavond ook weten dat de verbouwing van het woonzorgcentrum ‘La Ferme Blanche’ in Remicourt voltooid is, zodat het nu in gebruik kan worden genomen. In de drie projecten samen investeerde Aedifica 19 miljoen euro. Het aandeel verloor niettemin 1 procent.

ABO Group was de grootste stijger met een sprong van 26 procent. De milieuconsultant maakte vrijdag bekend dat het zijn nettowinst in 2016 heeft verviervoudigd, terwijl de omzet met 16 procent groeide.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud