Euronext Brussel: Biotech aan de top

Het biotechbedrijf Galapagos profiteert van een koersverhoging na de aankondiging van een nieuwe testfase. ©BELGA

Op de Brusselse beurs schitterde biotech met Galapagos en Kiadis Pharma. Sofina bereikte een recordhoogte na overnamegeruchten rond Flipkart.

De Bel20 won 0,1 procent tot 3.888 punten. Zwaargewicht ABInbev (-0,9%, 85,24 euro) presteerde andermaal zwak.

De hoofdvogel in de sterindex was Galapagos met een winst van 4 procent. KBC Securities trok het koersdoel voor biotechebdrijf op van 104 naar 113 euro. Momenteel noteert het aandeel rond de 83 euro. Galapagos maakte gisteren bekend dat het twee nieuwe fase-3-trials opstart voor het geneesmiddel GLPG1690 tegen chronische longziekten. Een fase 3 test de effectiviteit en de bijwerkingen van een medicijn.

KBC is positief over de slaagkansen van het medicijn. Bovendien wijst KBC op de sterke kaspositie van Galapagos ten belope van 1,15 miljard euro op het einde van 2017. Die geldberg is nodig want in 2017 verbrandde Galapagos 154 miljoen euro. KBC Securities verwacht dat dat bedrag nog stijgt tot 220-240 miljoen euro.

Een totale verrassing is de aankondiging niet. Toch valt de mededeling niet te onderschatten. De onderzoekers gaan het longmedicijn nu op 1.500 patiënten testen, tegenover 23 voorheen. 'De sprong van een prille tweede testfase naar twee wereldwijde derde testfases op 1.500 patiënten is positief', merkt KBC Securities op.

Het beurshuis Berenberg merkt op dat de huidige middelen tegen de zeldzame ziekte IPF (Esbriet van Roche en Ovef van Boehringer Ingelheim) nog flink wat nood en dus een grote potentiële markt laten voor efficiëntere middelen.

De groep heeft een moeilijke tijd doorsparteld en moest vorige zomer wurgrentes betalen om broodnodige cash op te halen. Nu zijn de wolken wat opgeklaard. Dit dankzij herwonnen hoop voor de experimentele therapie ATIR101. Die zorgt er voor dat beenmergtransplanties bij patiënten met bloedkanker veiliger en efficiënter kunnen verlopen. Het management hoopt dat de therapie dit jaar al een gunstig oordeel kan krijgen voor de Europese markt. 

'Ook al blijft de cash burn hoog, Kiadis heeft nu een cashvoorraad die comfortabel genoeg is om de cruciale periode te overbruggen. Eind dit jaar publiceert EMA (de Europese medische waakhond, red.) waarschijnlijk zijn oordeel. Dat zou ruimte laten voor een definitieve EMA-goedkeuring in het eerste kwartaal van 2019 en een commerciële lancering in het tweede kwartaal', oordeelt KBC Securities. 

Sofina koerste 2,3 procent hoger tot 143,2 euro, een record. Het Indiase e-commerceconcern Flipkart staat in de belangstelling van zowel Amazon als Walmart. Beide spelers zien brood in de groeiende Indiase markt. Hoeveel zou worden opgehoest voor welk belang is nog niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de holding Sofina zou profiteren. De Belgische groep heeft een belang van 1,14 procent in Flipkart. Volgens KBC Securities zou een waardering van 20 miljard dollar voor Flipkart een positieve impact hebben van 4,5 euro ofwel een toename van 1,5 tot 2 procent. 

Montea (-0,5%, 44,2 euro) maakte voorbeurs een uitbreiding van de vastgoedportefeuille bekend. De specialist in logistiek vastgoed koopt een distributiecentrum ter grootte van 1448 m² in het Franse Le-Mesnil-Amelot. Daarnaast tekent het twee nieuwe huurcontracten in de luchthaven van Luik. 

Vastned Retail Belgium (56,8 euro) bleef stabiel na een bevestiging van het overnamebod van moeder Vastned Retail voor 57,5 euro per aandeel donderdagavond.

Dexia (-4,8%, 7,86 euro) wass de grootste daler op de beurs van Brussel. Nochtans heeft de implementatie van een nieuwe boekhoudnorm een positieve impact van 2,8 miljard euro op Dexia. Concreet mag Dexia enkele financiële activa, die voordien gewaardeerd werden tegen reële waarde, opwaarderen en herclassificeren tot 'afgeschreven kostprijs'.

Een louter oppervlakkige kunstgreep dus maar daardoor wordt meer rekening gehouden met 'een onderneming in afbouw', zoals Dexia nu is, klinkt het. Voorts maakt Dexia bekend dat de voormalige Franse HSBC-bankier Gilles Denoyel de nieuwe voorzitter wordt van de restbank.  

Tot slot verloor Ontex 1,2 procent. Volgens KBC Securities acteert luierbedrijf Drylock steeds meer op het terrein van grote broer Ontex. Drylock, eigendom van Bart Van Malderen die de zoon is van de stichter van Ontex, gaat 200 miljoen euro investeren in fabrieken in Spanje en Tsjechië. Eerder dit jaar breidde Drylock de productiecapaciteit uit in Brazilië.

Daarmee vormt Drylock een steeds grotere bedreiging voor Ontex, al blijft die laatste voorlopig een maatje te groot voor Drylock. Toch noopt de situatie tot voorzichtigheid, vindt KBC. Het hanteert een 'houden'-advies voor Ontex.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud