Euronext Brussel: Cashdrain Solvay houdt Bel20 aan de grond

Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu kon beleggers niet van zijn verhaal overtuigen. ©BELGA

Brussel kon niet aansluiten met het beperkte herstel op sommige andere Europese aandelenmarkten. Vooral de pandoering van Solvay wegens een mager kwartaalrapport hield de index aan de grond. AB InBev bood weerwerk.

Het gulden trio dat dit jaar de beurzen hogerop hielp, verliest in sneltempo zijn glans. In de eerste plaats daalt de rente niet langer, maar stijgt ze fors.  De Belgische langetermijnrente spurtte alweer 8 basispunten hoger tot 0,88 procent. Ten tweede zakt de euro niet meer maar klimt de eenheidsmunt fors tegenover de dollar. Zwakke cjifers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een forse daling van de arbeidsproductiviteit, stuwde de Amerikaanse munt 1,3 procent lager tot 1,1329 dollar per euro. Ten slotte genieten de bedrijven niet langer van almaar goedkopere energieprijzen. Olie werd gisteren alweer 1 procent duurder tot 68,24 dollar per vat. De ommekeer van de drie factoren die de beurzen lang ondersteunden, ontlokt een stevige correctie.

In Brussel werd de handel gedomineerd door de twee zwaargewichten die voorbeurs hun kwartaalpalmares voorlegden. Vrijwel alle analistenrapporten waren vol lof over AB InBev. De grootste brouwer ter wereld rapporteerde over het eerste kwartaal een omzet 10,45 miljard dollar. Dat is zoals verwacht iets minder dan een jaar geleden. Voor de rest oogde de resultatenrekening 'vintage' Brito: meer winst puren uit minder omzet. De belangrijkste elementen zijn volgens Rabobank de fors hogere omzet per hectoliter (+7,4%), de lager dan verwachte volumedaling (-1,2%) en de stijging van de ebitda-marge (+140 basispunten). AB InBev trok 1,1 procent hoger tot 105,95 euro, al was de winst in de voormiddag een pak groter.

Solvay ging compleet de andere richting uit. De chemiegroep dook 3,7 procent lager tot 129,15 euro en was daarmee de belangrijkste boosdoener voor de Bel20. De omzet steeg van 2,49 naar 2,65 miljard euro, beter dan de 2,62 miljard waar analisten op rekenden. Maar de cashflowgeneratie stelde teleur. Solvay verbrandde 344 miljoen euro cash, terwijl de consensus rekende op een negatieve vrije cashflow van 230 miljoen. Bovendien is de schuld tegenover eind 2014 verdubbeld tot 1,4 miljard euro. Solvay wijt dat aan het forse investeringsprogramma, waardoor ook meer werkkapitaal nodig was.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) steeg van 448 naar 502 miljoen euro, een stuk meer dan de verwachte 469 miljoen. KBC Securities stelt echter dat de cijfers een handje geholpen werden door een eenmalige aanpassing van de pensioenpolitiek, die 30 miljoen euro opleverde. Zowel Bank Degroof als KBC gaan niet verder dan de rating 'houden'. Petercam behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 145 euro omdat Solvay over heel wat prijszettingskracht beschikt en focust op innovatieve, meer rendabele producten.

Dividendgeknip

Ook de dividenden van Ageas (-2,8% op 31,87 euro) en Befimmo (-2,8 % op 58,74 euro) wogen op de index. Ageas keerde 1,55 euro bruto uit, of 1,1625 euro na afhouding van een kwart roerende voorheffing. Befimmo betaalde een slotcoupon uit van 0,86 euro bruto (0,645 netto). Beide dividenden maakten de Bel20-index 14,69 punten afhandig. Buiten de Bel20 gunde Tubize (-1% op 51,90 euro) zijn aandeelhouders een coupon van 0,48 euro bruto (0,36 euro netto).

Voor GBL waren er twee ratingwijzigingen, maar die konden de holding amper vermurwen. Het aandeel bleef vrij stabiel op 75,07 euro. KBC Securities verhoogde de rating van 'houden' naar 'opbouwen' na het kwartaalrapport van dinsdagavond. Analist Yves Franco raamt de intrinsieke waarde na de betaling van de dividenden van Umicore en Engie op 107 euro per aandeel. Een korting van 25 procent daarop, geeft een koersdoel van 80 euro.

Bank Degroof maakte de omgekeerde beweging. Daar zakt de rating voor de holding van 'opbouwen' naar 'houden', al ligt het koersdoel met 80 euro precies gelijk met dat van KBC. Het vorige koersdoel bedroeg 84 euro, maar dinsdag betaalde GBL zijn coupon uit. 'De reden voor de ratingverlaging zit in de lagere waardering die we aan sommige participaties in de portefeuille toekennen', legt analist Hans D'Haese uit. 'Vorige week verlaagden we ons koersdoel voor Lafarge, dat 24 procent van de intrinsieke waarde van GBL uitmaakt.'

10 jaar Galapagos

Op de brede markt kreeg Galapagos een tik van 8 procent tot 34,10 euro. Het biotechbedrijf trapt, met de succesvolle testresultaten voor het reumamiddel filgotinib in de rugzak, de beursgang op Nasdaq af. De biotechnologiegroep wil zo'n 200 miljoen dollar ophalen. Belangrijkste nieuws is dat de Amerikaanse farmagigant AbbVie aandeelhouder wordt. AbbVie neemt 30 miljoen dollar voor zijn rekening en zou daardoor zo'n 2,4 procent van Galapagos bezitten.

'De forse daling van Galapagos kan te maken hebben met meerdere factoren', zegt een handelaar. 'In de eerste plaats was het aandeel rijp voor winstnemingen na de recente rally, zeker omdat de Amerikaanse biotechaandelen de voorbije dagen  meerdere procenten onderuit gingen. Ten tweede kunnen sommigen van mening zijn dat de instap van AbbVie in de kapitaalronde de kans op een volledige overname van het bedrijf verkleint.'

Galapagos noteert trouwens precies 10 jaar op Euronext. In die tijd steeg de marktkapitalisatie van 70 miljoen naar 1,2 miljard euro.

Rente weegt op vastgoed

De forse stijging van de rentevoeten deed Bank Degroof de rating voor Wereldhave Belgium verlagen van 'houden' naar 'afbouwen'. Analist Dirk Peeters stipt aan dat de vastgoedgroep erg gevoelig is voor renteschommelingen, aangezien 73,1 procent van de schulden variabel zijn en verbonden aan de Euribor op 3 maanden. Het koersdoel gaat van 105 naar 95 euro. De vastgoedgroep betaalde de aanpassing cash, en verloor 2,5 procent tot 99,50 euro. De voorbije dagen was er al verkoopdruk. Het was de eerste keer sinds december dat de koers onder de grens van 100 euro dook.

Exmar dikte 0,4 procent aan tot 9,79 euro. Er is een bod op Pacific Rubiales, de noodlijdende Colombiaanse energiegroep die een uitweg zoekt voor de bij Exmar bestelde drijvende LNG-fabriek Caribbean FLNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud