Euronext Brussel - de bloedrode loper van Balta

Orange Belgium-topman Michaël Trabbia. Volgens het beurshuis Raymond James is de CEO te optimisch over de regulering. ©Tim Dirven

Net als de andere Europese beurzen trok Brussel zich op aan het Duitse bedrijfsleven dat in 48 jaar niet meer zo optimistisch was.

De Bel20 won 0,2 procent tot 3.985 punten. De meeste aandacht ging naar Balta. De handel in de tapijtfabrikant werd even stilgelegd, zodat beleggers een stevige winstwaarschuwing van de tapijtfabrikant konden verwerken. Die reflectieperiode stemde beleggers niet milder. Er was zelfs spraken van 'capitulatie', beursjargon voor beleggers die en massa de hoop op beterschap laten varen. Het aandeel tuimelde 18,4 procent naar 9,30 euro en noteert nu 30 procent onder de intekenprijs van juni.

Helemaal onlogisch is dat niet. Sinds die beursgang zijn de vooruitzicht stevig bijgesteld. Balta voorspelt nu voor 2017 een omzetgroei van ongeveer 5 procent, bij een ebitda-marge die met 12,7 à 12,9 duidelijk onder de 14,6 procent marge over 2016 zal liggen. 

Pro memorie: bij de beursgang in juni stelde CEO Tom Debusschere nog een omzetgroei van 5 à 10 procent een 'kleine daling' van de marge voorop. In 2016 draaide Balta, inclusief over het Bentley Mills, 97,4 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda) op 668 miljoen omzet. 

Initieel lag de prognose voor 2017 dus op een omzet rond 720 miljoen euro (midden van de vork) en een ebitda van ongeveer 100 miljoen euro (bij een marge die licht tot 14 procent afbrokkelt). Nu zal de omzet waarschijnlijk rond 700 miljoen euro blijven hangen, bij een ebitda rond 90 miljoen (marge van 12,8%). 

Merk op dat het nettoresultaat nog een ander paar mouwen is. Over de eerste jaarhelft was de nettowinst mede door de eenmalige kosten van de beursgang en een herfinanciering van de schulden met 3,4 miljoen euro een fractie van de gerapporteerde 46,5 miljoen ebitda. Voeg daar de 12 miljoen euro lasten voor de begin deze maand aangekondigde herstructurering in Oudenaarde aan toe, en is het niet ondenkbaar dat Balta zijn eerste jaar als beursgenoteerd bedrijf netto in het rood duikt. 

Beterschap in de marges is er daarentegen bij Realdolmen. De IT-dienstengroep zag zijn omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar (2017-'18) stabiliseren. De bedrijfswinstmarge (ebit) ging wel omhoog, van 3,3 tot 4,6 procent. De groep komt dus in de buurt van de immer beoogde 5 procent. Beleggers beloonde die boodschap ook met bijna 5 procent winst: plus 4,6 procent naar 26 euro. 

Realdolmen mikt voor het volledige boekjaar op minstens 5 procent omzetgroei in de consulting en een lichte daling van de productverkoop.  Vorig jaar waren de twee divisies samen goed voor een groei van 3,2 procent. De groep verwacht daarnaast een stijging van de bedrijfswinst en een marge rond 5 procent. Vorig jaar werd afgeklokt op 4,9 procent.

Guy Sips, analist bij KBC Securities, vindt het goed nieuws dat de groep zijn marktaandeel in de outsourcing van IT, projecten voor digitale transformatie en cloudactiviteiten heeft kunnen vergroten. Outsourcing van applicaties en infrastructuur groeiden afgelopen halfjaar sneller dan de markt. Sips bevestigt zijn koopadvies en koersdoel van 32 euro.

Orange verloor 2,5 procent tot 18,53 euro. De Londense analisten van Raymond James zwakken hun koopadvies voor de telecomoperator af tot 'outperform' en hun koersdoel gaat van 25 tot 22 euro.

De twee hebben er geen vertrouwen in dat de Belgische telecomregulator BIPT de wensen van de prijsbreker volgt. 'De Belgische regulering speelt in het voordeel van Telenet', zeggen ze.

Orange-topman Michaël Trabbia hoopt dat het BIPT in het tweede kwartaal van volgend jaar en in 2019 de groothandelstarieven verlaagt. Het gaat om de huur die Orange aan Telenet en Voo betaalt voor het gebruik van hun kabel om langs die weg breedbandinternet en digitale televisie aan te bieden aan zijn klanten.

De analisten zien in het verleden echter te veel bewijs voor een waakhond die niet durft bijten. 'Hoe kan een regulator een einde brengen aan een duopolie met groothandelstarieven die Orange geen marge opleveren? De huur van de kabel kost Orange maandelijks 26 euro per lijn, het dubbele van de kostprijs van glasvezel in Italië. In het verleden liep elke beslissing vertraging op. En na 15 jaar kent België nog altijd geen concurrentiële markt voor snel internet (ADSL), terwijl dat in andere landen wel het geval is.'

Het beurshuis verwacht dan ook dat Orange pas in 2019 de vruchten zal plukken van betere groothandelstarieven. Eerder mikte Raymond James al op volgend jaar. De analisten verlagen daarom hun winstverwachtingen voor 2018 en 2019 met 8 procent. Dat leidt tot een lager koersdoel en een afgezwakt koopadvies.

Tankerrederij Euronav (7,48 euro, +0,4%) heeft Artois verkocht, met 16 jaar zijn oudste mammoettanker of 'very large crude carriers' (VLCC). De verkoop kadert in de brede verjonging van de vloot. Artois werd voor 22 miljoen dollar verkocht. Het levert Euronav een winst op van 7,7 miljoen dollar of 6,5 miljoen euro. De meevaller wordt in het huidige, vierde kwartaal geboekt.

Euronav verkocht begin vorig jaar Famenne, een soortgelijke tanker (even groot, zelfde bouwjaar 2001), voor 38,4 miljoen dollar. Dat resulteerde in een winst van 13,8 miljoen dollar.

KBC Securities-analist David Vagman stipt aan dat Euronav in juni een 15 jaar oude tanker verkocht voor 21 miljoen dollar. 'Sindsdien stonden de VLCC-prijzen licht onder druk', zegt hij. De prijsverschillen zijn volgens Vagman toe te schrijven aan onder meer de exacte staat van de schepen.  De analist noemt Artois' verkoopprijs een positieve verrassing aangezien hij op 19 miljoen dollar had gemikt.

Sapec (59,90 euro, -0,1%) is aan zijn lange afzwaai van de beurs begonnen. Vandaag start namelijk het eerder aangekondigde overnamebod van 60 euro per aandeel van Soclinpar, het vehikel van de familie Velge.

Het bod is een logisch uitvloeisel van de verkoop eind 2016 van de belangrijkste tak van de Portugees-Belgische groep, de landbouwafdeling. Het gros van de meerwaarde had Sapec al via een uitzonderlijk dividend van 150 euro per aandeel naar de aandeelhouders laten vloeien.

Na die verkoop had de beursnotering van Sapec weinig bestaansreden meer. En dus is er nu een overnamebod, dat initieel tot 15 december loopt. Als Soclinpar er in slaagt meteen meer dan 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen te verwerven, komt er meteen een uitrookbod. Na dat uitrookbod zou Sapec op 25 januari nabeurs van de beurs verdwijnen.

In andere scenario's kan de exit wat langer uitgesponnen worden, maar komen zal ze er. En dat is ergens een beetje jammer. Want met Sapec verdwijnt na 91 jaar beurscarrière een best exotisch hoekje van het Brusselse koersenbord. Sapec startte in 1926 als uitbater van pyrietmijnen in de Portugese regio Alentejo en is het Iberische schiereiland met een focus op landbouw altijd trouw gebleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud