Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Delta Lloyd en Umicore op dreef

©BLOOMBERG NEWS

Beter dan verwachte cijfers over de Europese economie stuurden de Brusselse beurs ruim 1 procent hoger. Opvallende stijgers waren Delta Lloyd en Umicore.

Na de publicatie van tegenvallende exportcijfers uit China zag het er vandaag aanvankelijk niet zo goed uit voor de Europese beurzen. Maar cijfers over de de Europese economie boden stevig weerwerk. Zo groeide de economie in de eurozone in het tweede kwartaal iets harder dan aanvankelijk gedacht: niet met 0,3 maar met 0,4 procent. Daarnaast stegen de Duitse export en import tot recordniveaus. Ondanks waarschuwingen van economen dat die cijfers -zeker gezien de groeivertraging in China- niet mogen worden doorgetrokken voor de rest van het jaar, wonnen de beurzen mooi terrein.

De Bel20 sloot uiteindelijk 1,2 procent hoger af, op 3.451,23 punten. Grootste stijger was Delta Lloyd (+5,4%, 9,44 euro). De voorbije weken was de Nederlandse Bel20-koekoek zwaar afgestraft. In augustus moest de Nederlandse verzekeraar een halfjaarverlies van 533 miljoen euro opbiechten. De dreiging van een nieuwe kapitaalverhoging deed beleggers naar de uitgang hollen. Begin augustus kostte een aandeel nog 16,5 euro, tegenover 9,44 nu.

Ook Umicore (+1,7%, 36,65 euro) speelde zich in de kijker. In zijn jongste nummer besteedt De Belegger uitgebreid aandacht aan de materialentechnologiegroep. 'Het aandeel is een absolute groeier, met tal van factoren die deze groei nog kunnen versnellen. Een aandeel om in de kluis te steken. Het dividend is niet zo heel hoog, maar met 2,7 procent bruto toch nog behoorlijk én vooral stijgend. En met de inkoop van eigen aandelen wordt de aandeelhouder al eveneens op handen gedragen. We nemen het aandeel op in de selectie Basiswaarden', klinkt het.

Andere opvallende stijger was UCB (+1,5%, 71,43 euro). Het biofarma-aandeel komt wat meer in de gratie bij Jefferies. Het Amerikaanse beurshuis krikt zijn advies voor het aandeel op van verkopen naar houden, bij een koersdoel van 73 euro. Volgens Jefferies is de koers van UCB wat achtergebleven op andere Europese farmawaarden. Met de bekendmaking van de fase III resultaten over het osteoporosis-middel romosozumab in het vooruitzicht neemt het enthousiasme van Jefferies voor UCB toe.

De beslissende resultaten worden in de eerste jaarhelft van 2016 verwacht. Vorige week was er het nieuws dat romosozumab beter werkt dan de standaardbehandeling. Het middel, dat UCB samen met Amgen ontwikkelt, heeft het potentieel om uit te groeien tot een blockbuster: goed dus voor een omzet van meer dan 1 miljard dollar.

Jefferies reageert ook opgetogen over de verkoop van de Amerikaanse dochter Kremers Urban.

Op de brede markt spurtte biotechbedrijf Genticel 8,9 procent hoger tot 7,01 euro. Van De Belegger krijgt het aandeel een speculatief koopadvies mee. 'Omdat het kandidaat-middel ProCervix al aangetoond heeft dat het werkt, zij het nog op te kleine schaal. Enkel voor doorwinterde biotechbeleggers', luidt het advies.

Hamon, dat gisteren nog wegzakte tot het laagste peil in negen jaar, herstelde 3,6 procent tot 8,10 euro. Zoals bekend moet de familie Lambilliotte nog eens 5 miljoen euro cash in het bedrijf pompen -een uitloper van de boekhoudproblemen bij zijn Franse dochter. Die kapitaalverhoging gebeurt tegen 10 euro per aandeel. Dat is met een fikse premie van 27,9 procent op de slotkoers van gisteren.

Nyrstar won 1,1 procent tot 2,3 euro. Bank of America ziet het verwachte herstel van de grondstoffenprijzen uitblijven tot 2017 als gevolg van de Chinese groeivertraging. Het advies voor Nyrstar wordt verlaagd van kopen naar houden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud