Euronext Brussel: Nyrstar keldert, Ter Beke klimt

Deze zinkmijn in Tennessee is één van de vier Noord-Amerikaanse mijnen die Nyrstar dan toch tot zijn kernactiviteiten blijft rekenen. ©Nyrstar

De Brusselse Bel20 verloor woensdag meer dan de andere Europese beurzen door de dividendknip bij KBC en druk op AB InBev. Door een nieuwe kapitaalronde was Nyrstar de pineut.

De Bel20 verloor tijdens de handelsdag tot 1,2 procent. In de laatste twee handelsuren kwam er enig herstel, zodat de index 0,5 procent lager sloot op 3.963,83 punten. De andere Europese aandelen verloren gemiddeld 0,3 procent.

Het grotere verlies van de Bel20 was vooral te wijten aan KBC dat 1,9 procent liet liggen op 69,90 euro. Het ging deels om een technische daling: van de koers ging een interimdividend van 1 euro bruto af. De bank verloor nominaal echter 1,34 euro. Ook zwaargewicht AB InBev, dat 1,4 procent liet liggen op 96,25 euro, duwde de Bel20 lager.

Bekaert (38,32 euro, +1,7%) was de sterkste stijger binnen de Bel20. De staaltechnologiegroep profiteerde van een goed rapport van JPMorgan. Het beurshuis haalde het aandeel van zijn verkooplijst en adviseert beleggers het aandeel te houden. Het koersdoel gaat van 40,50 naar 42 euro. Bekaert rapporteerde vorige week goede kwartaalresultaten maar waarschuwde tegelijk dat het erg moeilijk is om de duurdere walsdraad - zijn voornaamste grondstof - door te rekenen aan de klanten.

Solvay (120,30 euro, -0,4%) verkoopt zijn fabriek in Charleston (South Carolina) die producten maakt op basis van fosforderivaten. Koper van het bedrijf met een omzet van 65 miljoen euro is het Duitse fijnchemiebedrijf Lanxess. De verkoopprijs werd niet bekendgemaakt.

In het Frans-Belgische onderzoek naar mogelijke financiering van IS-terroristen door de cementgroep LafargeHolcim is het gerecht dinsdag in Brussel binnengevallen bij GBL (88,61 euro, -0,9%), de holding rond Albert Frère.

En volgens onze informatie ook in de Belgische woning van de GBL-topman, Gérard Lamarche. Lamarche is een van de twee vertegenwoordigers van GBL  in de raad van bestuur van LafargeHolcim. De andere is de Canadees Paul Desmarais jr., vicevoorzitter bij GBL. De familie Desmarais controleert samen met Frère GBL.

Op de brede markt eiste Nyrstar (6,30 euro, -11,3%) zowat alle aandacht op. De zinkverwerker heeft 100 miljoen euro vers kapitaal getankt. Dat gebeurde met de versnelde plaatsing van 15,4 miljoen nieuwe aandelen bij grote investeerders. Tegen 6,50 euro, of een korting van 8,5 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

De 100 miljoen gaat naar de heropstart van de Canadese mijn Myra Falls (30 miljoen euro) - terug rendabel met dank aan de scherp gestegen zinkprijs - en de afwerking van de cruciale reconversie van de smelter in Port Pirie (70 miljoen euro).

De versnelde plaatsing gaf het management de mogelijkheid om snel te schakelen. Was het een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders geweest, dan had Nyrstar een prospectus moeten uitgeven en wachten op de goedkeuring van beurswaakhond FSMA.

Een procedure die snel enkele maanden in beslag neemt. Impliciet geeft het management met zijn keuze aan dat het niet zeker is dat de omstandigheden voor een kapitaalronde binnen enkele maanden nog even gunstig zijn. Nu profiteert topman Hilmar Rode van de scherpe koersremonte van de voorbije maanden om geld op te halen.

De bestaande aandeelhouders zadelt de CEO wel op met een winstverwatering van meer dan 16 procent. De CEO kocht zelf ook voor 0,5 miljoen euro aandelen. Grootaandeelhouder Trafigura (25%) nam voor 25 miljoen euro deel aan de kapitaalronde.

Niet onder de indruk

De analisten zijn niet onder de indruk de kapitaalronde. 'De timing is opportunistisch', stelt ING-analist Stijn Demeester.

Degroof Petercam-analist Frank Claassen vindt het te vroeg om positiever te worden over Nyrstar. 'Eerst zien, dan geloven', zegt hij. Claassen vindt de balans na de kapitaalronde nog altijd 'stretched', met een schuldenberg die bijna vijf keer groter is dan de winst (ebitda). Eind volgend jaar zou dat 3,4 à 3,7 keer worden. Eind september had Nyrstar 1,14 miljard euro schulden op de balans.

Om die schulden af te lossen heeft Nyrstar cash nodig. Claassen wil dan ook dat het bedrijf een positieve vrije kasstroom (FCF) kan voorleggen. 'Vraag is of het management die ambitie volgend jaar al kan waarmaken.'

De analisten van Goldman Sachs stippen aan dat de kapitaalronde vragen kan oproepen over de balans. Zij zien door de zware aflossingen versus de magere kasstromen nog altijd een financieringsgat van 600 miljoen euro in 2019. 'Het management heeft altijd gezegd dat het gat zonder aandelenuitgiftes zou worden gedicht. Door de plaatsing van vandaag kunnen beleggers vrezen dat er nog kapitaalrondes nodig zullen zijn.'

Alle Nyrstar-analisten houden hun advies en koersdoelen onveranderd.

Kopen

Ter Beke (167,75 euro, +0,6%) was een van de weinige stijgers in Brussel. Het vleeswaren- en pastagerechtenbedrijf genoot van een goed rapport van Degroof Petercam. Analist Thijs Hoste verhoogt zijn advies van 'houden' tot 'kopen' en zijn koersdoel gaat 5 euro omhoog tot 195 euro.

Thijs gelooft dat de groep de komende jaren kan groeien: enerzijds organisch, anderzijds dankzij de overnames van Stefano Toselli, The Pasta Food Company, KK Fine Foods en de versafdeling van Zwanenberg - alle vier afgelopen jaar. De vier acquisities leveren Ter Beke 270 miljoen euro extra omzet op, en 17 miljoen bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda).

Door de integratie van de nieuwe activiteiten zal Ter Beke zijn omzet, winst (rebitda) en nettowinst per aandeel de komende jaren respectievelijk met 2,1, 4,3 en 9,9 procent zien groeien, becijferde Hoste. 'Die groei is te danken aan kostensynergieën, productinnovatie, het potentieel van diepvriespasta, de instap in foodservice en een versterking van de marktaandelen.'

Aedifica (79,70 euro, -0,75%) kwam dinsdag nabeurs nog met een kwartaalupdate. De vastgoedgroep zag de huurinkomsten in het eerste kwartaal van haar boekjaar 26 procent stijgen tot 21,8 miljoen euro. Dat is beter dan de eigen prognoses, maar iets minder dan waar KBC Securities op rekende.

Aedifica bevestigt de doelstelling om dit jaar zijn dividend met 11 procent te verhogen tot 2,50 euro bruto, goed voor een dividendrendement van 3,1 procent. Degroof Petercam reageert daar teleurgesteld op.

Beurshuis Kepler Cheuvreux heeft zijn advies voor Aedifica verlaagd van 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel blijft 72 euro, 10 procent onder de slotkoers van gisteren.

'De maker van industriële wassystemen Jensen-Group (42,37 euro, -2,3%) zag de omzet in het derde kwartaal met 5,3 procent stijgen tot 78,5 miljoen euro. Dat is in lijn met de eerste jaarhelft. Over de eerste negen maanden dikte de omzet 5,5 procent aan tot 252 miljoen euro.

Het orderboek is 14,8 procent beter gevuld dan eind september vorig jaar. Rekening houdend met de al afgewerkte producten, dikte het bestelboekje 17,1 procent aan. Voor heel 2017 herhaalt Jensen de vage prognose van ‘hogere jaaropbrengsten’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud