Advertentie

Euronext Brussel: overheid nekt Bpost

©Photo News

De grootste verliezer in de Bel20 was donderdag Bpost. Beleggers vrezen dat de winst van het overheidsbedrijf zal aangetast worden, nu postwaakhond BIPT njet zegt tegen duurdere postzegels.

De Bel20 eindigde 0,2 procent hoger op 3.794,47 punten, in lijn met de overige beurzen in Europa. Het kelderende Bpost trof maar een deel van de schuld omdat het voor minder dan twee procent weegt in de index. Het waren vooral KBC (-0,9%) en Engie (-0,8%) die verantwoordelijk waren voor het rode kleurtje van Brussel. Op de brede markt werd de rode lantaarn van Bpost na twee uur overgenomen door Option (-8,5%) tot de handel in VGP werd hervat. Uitblinker was Celyad, dat 15,2 procent hoger schoot zonder specifiek nieuws.

Bpost beleefde één van zijn slechtste beursdagen ooit en daar was de overheid voor verantwoordelijk. BIPT, de telecom- en postwaakhond, liet woensdagavond weten dat het niet akkoord gaat met de door Bpost aangekondigde prijsverhoging voor postzegels. Het overheidsbedrijf is 'not amused' en gaat die beslissing juridisch aanvechten. 'We zijn ervan overtuigd dat de voorgestelde verhoging juridisch en economisch gerechtvaardigd is', aldus de postgroep waarvan de overheid iets meer dan 50 procent controleert. 

De meeste analisten veranderen niets aan hun waardering voor Bpost; KBCS verlaagt wel zijn advies naar 'houden'. In zijn prognoses voor dit jaar had het bedrijf geen rekening gehouden met een goedkeuring van duurdere postzegels. Maar de weigering van het BIPT creëert wel onzekerheid en bovendien waren duurdere tarieven één van de mogelijke katalysatoren voor een stijging van het aandeel, en die valt weg. Het was geleden van november 2016 dat het aandeel zoveel daalde. Na de plof van 4,5 procent tot 21,93 euro staat het op zijn laagste peil in meer dan drie maanden.

De handel in het aandeel van VGP  was een tijdlang opgeschort omdat Bart Van Malderen via VM Invest een stuk van zijn meerderheidbelang te koop had aangeboden. Rond de middag had KBC 766.203 stuks of 4,12 procent van het kapitaal geplaatst bij 'een brede basis van institutionele investeerders', aldus een mededeling van de vastgoedontwikkelaar. Die moesten maar 60 euro per aandeel betalen, een korting van twaalf procent op de slotkoers woensdag. Bij de hervatting van de handel ging VGP tien procent lager. Het aandeel sloot 8,9 procent in de min op 62,42 euro.

Het totale pakket aandelen van de Bart Van Malderen Groep zakt na de verkoop van 47,16 naar 43,04 procent. Van Malderen heeft direct 19,08 procent en via VM Invest nog 23,96 procent. Daarmee is hij nog steeds de grootste aandeelhouder van de logistieke vastgoedontwikkelaar, voor CEO Jan Van Geet, die 38,30 procent in handen heeft. Het gevolg is ook dat de erg lage liquiditeit gestegen is: de free float komt nu net boven tien procent uit, wat VGP iets aantrekkelijker maakt voor grote (buitenlandse) investeerders.

Nyrstar  moest wat terrein prijsgeven na de forse koersopstoot van woensdag. Analisten als Stijn Demeester van ING wijzen er op dat het reële verwerkingsloon dat Nyrstar dit jaar zal krijgen, allicht een stuk onder de 172 dollar per ton zal liggen. Dat lijkt de referentieprijs te worden voor de sector, zo blijkt na een nieuw akkoord tussen twee grote spelers. Daardoor zou de winst (ebitda) met meer dan vijf procent dalen. Ook de loskoppeling van de zinkprijs voor het vrije deel voor de smelters is geen goede zaak, vindt de analist. Nyrstar sloot 1,5 procent lager op 5,85 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud