Euronext Brussel: Tellier krijgt welkomstgeschenk, Fagron niet

De beurzen zijn 2015 zeer voorzichtig gestart. De PMI-baromoet over de industrie in de eurozone, herinnerde de beleggers meteen aan de zwakke economie in euroland.

De Bel20 sloot de eerste handelsdag van het jaar af met een licht verlies van 0,1 procent tot 3.281,6 punten. Beleggers zaten enerzijds met een verse lading zwakke economische cijfers uit de eurozone en anderzijds met de hoop op extra stimuli door de Europese centrale bank.

De industriële activiteit in december kwam zowel in de eurozone als in het VK onder de verwachtingen uit. Maar in Handelsblatt hintte ECB-voorzitter Mario Draghi op QE, het opkopen van staatsobligaties door vers gedrukt geld. Draghi doet dat door te wijzen op de gevaren van lage inflatie/deflatie. In een reactie op het interview met Draghi, zakte de euro naar 1,205 dollar.

In de Bel20 was het dollargevoelige UCB (+1,8%, 64,35 euro) de primus. Een mooi welkomstgeschenk van de beleggers voor Jean-Christophe Tellier, sinds vrijdag de nieuwe CEO. De Franse reumatoloog lost Roch Doliveux af, eveneens een Fransman.

Op de brede markt moeten we voortaan spreken over Fagron, in plaats van Arseus. Fagron is de divisie van magistrale bereidingen voor apothekers, zeg maar het goudhaantje van het voormalige Arseus. Beleggers stuurden Fagron 1,1 procent lager tot 34,37 euro.

Global Graphics won 3,2 procent tot 1,92 euro. Tijdens de handelssessie piepte het aandeel voor het eerst in vijf jaar boven 2 euro. Beleggers lieten zich inspireren door de aankoop van voorzitter Guido Van der Schueren van 840.000 aandelen afgelopen maandag, goed voor een belang van ruim 8 procent. ‘We zullen extra inspanningen doen om bekender te worden bij het Belgische beleggerspubliek’, zei Van der Schueren in een gesprek met De Tijd.

De zinkverwerker Nyrstar (+4,4%, 3,06 euro) ging op de eerste dag van het jaar boven 3 euro en flirt met het hoogste peil sinds maart 2013. In die maand donderde Nyrstar uit de Bel20-index. Nyrstar is nog op zoek naar een nieuwe CEO ter vervanging van Roland Junck, die vorig jaar moest vertrekken. Voorlopig trekt financiële man Heinz Eigner er aan te touwtjes.

Het harde nieuws kwam van Quest for Growth (+1%, 7,69 euro). De privak verhoogt zijn engagement in het Nederlandse biotechbedrijf Avantium via een investering van 1 miljoen euro. Avantium maakt plasticflessen uit plantaardig materiaal.  PEF-flessen worden gemaakt van plantaardige materialen (hout, maïs, suikerriet), die volgens Avantium betere barrière-, thermische en mechanische eigenschappen hebben dan de bestaande plastics. Het bedrijf met zetel in Amsterdam, kan uitpakken met een aandeelhouderschap om u tegen te zeggen, zoals AkzoNobel, ING, Coca-Cola en Danone. Avantium is niet helemaal nieuw voor Quest for Growth. Via Capricorn Cleantech had de privak al een vinger in de pap.

Bank Degroof verlaagde het advies voor Intervest Offices & Warehouses (-0,8%, 22,32 euro) van 'bijkopen' tot 'houden'. Het koersdoel zakt van 24 naar 23 euro. Analist Dirk Peeters herinnert eraan dat wie de vastgoedvennootschap koopt, geen recht heeft op een dividend over het boekjaar 2014 (allicht 1,40 euro bruto). Dat recht is van het aandeel geknipt op 23 december in het kader van een kapitaalverhoging. Die kapitaalverhoging van 26,2 miljoen euro diende om de overname te financieren van een logistieke site in Opglabbeek. De aankoop doet het belang van logistiek vastgoed toenemen tot 45 procent van de portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud