Advertentie

Euronext Brussel: Umicore en Ontex, rally op kousenvoeten

Op de Europese beurzen is een Grieks drama vermeden. Umicore trekt zich stevig op aan de grondstofprijzen, het Bel20-zitje levert Ontex 10 procent.

De Europese Centrale Bank deelde woendagavond mee dat ze geen Grieks papier meer aanvaardt als onderpand voor leningen. Dat brengt vooral de Griekse banken in problemen, maar de vrees voor een besmetting naar de andere Europese beurzen was er niet minder om.

Bij de openingsbel doken de meeste indexen tot een procent in het rood, maar van een echte slachting was er nooit sprake. De Eurostoxx 50 leed bij de slotbel een beperkt verlies van 0,2 procent. De Bel20 sloot 0,2 procent in het rood op 3.557,19 punten.

De meest opvallende beweging in Brussel was de winst van Umicore (+4%, 39,01 euro). Hard nieuws viel er niet onmiddellijk te rapen. Vrijdagochtend komt de materiaaltechnologiegroep wel met zijn kwartaalrapport. Opmerkelijk is dat Umicore sinds halfweg januari al ruim 20 procent won. 

'Op korte termijn zien we het aandeel Umicore vooral mee-evolueren met de prijzen voor edelmetalen,' zei KBC Securities-analist Wim Hoste in zijn voorbeschouwing op het kwartaalrapport. 'Nadat de edelmetalen 2014 zwak eindigden, zien we de eerste weken van 2015 toch een sterk herstel met prijzen die in de buurt liggen van de gemiddeldes in 2014.'

Op de brede markt ging Ontex 3 procent hoger naar 25,5 euro. Sinds op 31 januari duidelijk werd dat de luierfabrikant zich mag opmaken voor een zitje in de Bel20 is het aandeel al zo'n 11 procent gestegen. Een plaatsje in de hoogste klasse van de beurs van Brussel zet een aandeel ook op de kaart bij grote institutionele spelers. 

In het resultatenseizoen was het donderdagochtend de beurt aan Nyrstar. De zinkverwerker kan in zijn cijfers zoals verwacht rekenen op een bonus van de sterke dollar en een stijgende zinkprijs. Een slechter dan verwacht presterend mijnsegment weegt wel op de resultaten. Beleggers reageerden aanvankelijk ontevreden, maar het aandeel sloot uiteindelijk wel met 2,3 procent winst op 3,5 euro.

Analisten zijn vrij mild voor de cijfers. 'Geen grote verrassingen buiten misschien de hoger dan verwachte cashgeneratie in 2014', is de conclusie van Bernard Hanssens van Bank Degroof. Omdat het bedrijf meer cash genereerde dan verwacht, verhoogt de analist zijn koersdoel van 3,6 naar 3,9 euro. Het advies blijft op 'houden'.

Wouter Vanderhaeghen (KBC Securities): 'De onderliggende bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) komt licht onder de verwachtingen uit. Het grootste positieve element zijn de lagere nettoschulden. Wij herhalen ons koopadvies, omdat de sterkere dollar de resultaten dit jaar een stevige boost kan geven, terwijl de zinkmarkt kan aantrekken door de sluiting van een aantal mijnen.' Het koersdoel van de analist blijft op 4,5 euro.

Woensdag al stuurden beleggers Mobistar 1,6 procent lager na zijn kwartaalrapport. De mobiele operator heeft voor het tweede kwartaal op rij klanten kunnen terugwinnen, maar beleggers focusten op de teleurstellende prognose en het feit dat er ook dit jaar geen dividend komt.

Donderdag liet het aandeel opnieuw 3 procent liggen naar 18,25 euro. Verschillende analisten kwamen nog eens terug op de cijfers. Zo verlaagt Bank of America Merrill Lynch zijn advies voor Mobistar van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 24,24 naar 20,4 euro. BofA stelt zich vooral vragen bij het uitblijven van een duidelijke strategie voor internet en digitale televisie. Zoals bekend wil Mobistar die diensten aanbieden via het kabelnetwerk van Telenet, maar de lancering blijft maar aanslepen.  ‘De strategie daaromtrent blijft ondoorzichtig. Het wetgevend kader is ook nog onvolledig en Mobistar houdt in haar guidance nog geen rekening met de lanceringskosten’, klinkt het ontgoocheld. BofA schroeft daarom ook de omzet- en winstverwachtingen voor 2015 en 2016 licht terug.

Ook ING-analist Emmanuel Carlier verlaagt zijn koersdoel: van 19 naar 18 euro. Het advies blijft op 'houden'. 'De waardering lijkt niet aantrekkelijk. En het risico op een daling van de winst blijft. Ten eeerste omdat een louter mobiele operator een competitief nadeel heeft ten opzichte van spelers die meerdere diensten aanbieden. En ten tweede omdat Mobistar sterk afhankelijk is van Telenet om gebruikers voor zijn netwerk aan te leveren.'    

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud