Euronext: CFE duwt Ackermans naar grens van 100 euro

CEO Luc Bertrand van Ackermans & van Haaren kan op een rendement van bijna 15 procent per jaar terugblikken. ©BELGA

De investeringsmaatschappij Ackermans & Haaren bereikte voor het eerst in haar bestaan de grens van 100 euro, dankzij dochter CFE. De Bel20 won 0,2 procent tot 2.284 punten.

Bouw- en baggergroep CFE spurtte daags na zijn investeerdersdag 2,3 procent hoger tot 87,55 euro. De analisten reageerden opgetogen over de verkoop van de kleine verlieslatende wegenbouwtak Van Wellen  aan ASWEBO. Een overnamesom werd niet vrijgegeven, maar CFE verwacht een meerwaarde van zo'n 10 miljoen euro te boeken. Bank Degroof en ING zien er de hand in van referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren (stabiel op 99,22), die meer focus bij CFE wil brengen door de activiteiten te stroomlijnen. Degroof handhaafde zijn koopadvies voor CFE en koersdoel van 96 euro. Bij ING luidt het 'kopen' met een doelstelling van 110 euro.


KBC Securities is gerustgesteld door de positieve commentaren over de grote lopende projecten zoals de haven van Doha in Qatar en het Wheatstone-project in Australië. Beide zullen in het eerste kwartaal van 2015 worden afgewerkt, ruim voor het verstrijken van de deadlines. CFE meldde ook dat de eerste technische fase voor de haven van Sabetta in Rusland goed verloopt. De aanleg in arctische wateren gebeurt tussen 2014 en 2017 in fases van 10 zomerweken. Intussen is het wachten of CFE wordt gekozen voor nieuwe grote projecten, zoals Finger Pier II in Singapore en de luchthaven van Hongkong.


De hausse bij CFE deed moeder Ackermans & van Haaren in de loop van de dag voor het eerst in haar bestaan tegen de grens van 100 euro aantikken. De investeringsmaatschappij sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 99,46.


Pro memorie: AvH trok op 20 juni 1984 tegen omgerekend 1,95 euro per aandeel naar de beurs. Dat is dus een vervijftigvoudiging van de inleg op goed dertig jaar. Bovendien verdienden de trouwe intekenaars van het eerste uur ook nog eens louter met de gecumuleerde 13,85 euro nettodividenden zeven keer hun inleg terug. Globaal leverde het aandeel AvH sinds 1984 volgens onze berekeningen 5.941 procent rendement op. Dat is een jaarrendement van 14,6 procent, bijna het dubbel van de 8,6 procent jaarrendement voor wie gewoon 'de Brusselse beurs' (in casu de Belgian All Shares-returnindex) kocht.

Dank u, dollar


Solvay won 0,9 procent tot 110,40 euro. De chemiegroep rondde de verkoop af van haar zwavelzuurproductie- en regeneratie-activiteit Eco Services in de Verenigde Staten aan CCMP Capital Advisors. Solvay ontvangt 890 miljoen dollar (714 miljoen euro), of 8 keer de ebitda. Eco Services is de marktleider in de VS in technologieën die duurzaam zwavelzuur regenereren voor olieraffinaderijen.  Bank Degroof stipt aan dat sinds de aankondiging van de verkoop eind juli de dollar fors is gestegen. De verkoop levert in euro 54 miljoen euro meer op dan bij de aankondiging van de deal.


D'Ieteren kon zijn stijgende marktaandeel in België verzilveren en dikte 0,8 procent aan tot 31,58 euro. In november zakte de autoverkoop in België op jaarbasis met 7,1 procent. De merken van D'Ieteren deden het opvallend beter met een klim van 6,7 procent, vooral dankzij Skoda, Seat en Porsche. In vergelijking met vorig jaar, steeg het marktaandeel van D'Ieteren in november van 21,3 tot 24,5 procent. Over de eerste elf maanden verkocht D'Ieteren 98.565 wagens. Dat zijn er 513 meer dan in dezelfde periode van 2013. Aangezien de hele markt 1,1 procent daalde, steeg het marktaandeel van D'Ieteren lichtjes tot 21,6 procent

Dagmedaille

Op de hele Brusselse beurs ging de dagmedaille naar Ontex, dat 3,7 procent verstevigde tot 21,91 euro. KBC Securities publiceerde een uitgebreid rapport over de luierfabrikant met een koopadvies en koersdoel van 25 euro. KBC wijst op de stevige cashflow in het derde kwartaal, met een ebitda van 49 miljoen euro en winstmarge van 12,3 procent. De bedrijfswinst ging 9,3 procent hoger bij een 5 procent hogere omzet. De schuldgraad is intussen gezakt tot 2,8 keer de ebitda. Bovendien noteert Ontex goedkoper dan zijn sectorgenoten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud