Euronext: Colruyt en Delhaize liggen goed in de markt

©Dieter Telemans

Europese beleggers boekten stevige winst. Vooral retailers lagen goed in de markt. Fagron wist een stevig verlies in de ochtend nog te beperken.

De Europese beurzen namen een hoge vlucht woensdag. Beleggers kregen dan ook voldoende redenen om hun moed te hervinden. Zo haalde de Duitse consument afgelopen maand de vinger van de knip, goed nieuws in tijden dat de markt zich zorgen maakt over de wereldeconomie. Bovendien verhoogt de nipt negatieve inflatie in de eurozone de kans dat de Europese Centrale Bank binnenkort zijn stimulus verlengd of uitbreid. De Eurostoxx50 won 2,3 procent.

Ook de Bel20 presteerde vrij sterk met een winst van 1,5 procent naar 3.344,5 punten. Sterkste stijger was Colruyt (+3,4%, 43,03 euro). De warenhuisketen hield in de namiddag zijn algemene vergadering, waar gebruikelijk nabeurs ook de prognoses voor het lopende boekjaar bekend gemaakt worden. Maandag gaat het aandeel ex-dividend. De aandeelhouders ontvangen 1 euro bruto, of 0,75 euro netto.

In het spoor van Colruyt ging ook Delhaize (+1,9%, 79,1 euro) vlotjes hoger. De hele Europese sector steeg woensdag trouwens fors. De Stoxx Europe Retail, een Europese sectorindex, won 3,9 procent. Mogelijk zagen beleggers een voorbode voor betere tijden voor de hele sector in de positieve boodschap van Sainsbury. De Britse warenhuisketen meldde 's ochtend dat er dit jaar meer winst zal zijn dan verwacht door een verbetering van de verkopen. Wat een signaal kan zijn dat de concurrentiestrijd - vooral met Duitse discounters als Lidl en Aldi - minder hard gespeeld wordt. 

Naast retail deed ook de Europese autosector het goed. De deelindex van StoxxEurope600 boekte 3,2 procent winst. In Brussel vond vooral Melexis (+3,4%, 41,34 euro) heel wat kopers. Voorbeurs bevestigde Rabobank zijn 'houden'-advies met een koersdoel van 44 euro voor de chipproducent. 'De vertragende autoverkopen in China aangevuld met het 'dieselgate'-schandaal resulteren in uitdagende marktvooruitzichten voor Melexis. We verlagen daarom onze groeivooruitzichten op korte termijn met 2 procent', aldus analiste Fianne Huisman. 'Maar meer controle op emissies kunnen hybride en elektrische wagens een boost geven, twee markten waar Melexis goed geplaatst is met zijn technologie.' 

De opvallendste koersbeweging kwam op naam van Fagron, dat een fors verlies van ruim 8 procent in de ochtend wist te beperken tot 0,6 procent naar 17,01. Rabobank begint de opvolging van het aandeel met een koersdoel van 22 euro. 'Waiting for the dust to settle on US reimbursement', luidt de titel van het 40 pagina's tellende rapport veelbetekenend. 

Volgens dat rapport heeft Fagron zijn prijzen in de VS in het tweede kwartaal al met 35 procent moeten laten zakken, omdat de overheid strenger wordt op de terugbetaling van magistrale bereidingen. Fagron levert grondstoffen aan apothekers voor die eigen bereidingen. De VS zijn goed voor een derde van de omzet van het bedrijf. 'Op korte termijn is er onduidelijkheid over de evolutie van de winst in de VS', klinkt het.

'Op middellange termijn zal de winst ondersteund worden door organische groei en overnames. En na de recente verkoopdruk is de waardering niet veeleisend', menen de analisten wel. Opvallend: de kleine kans op een uitkoopbod maakt het risicoprofiel nog aantrekkelijker voor Rabobank. Daarmee verwijst het beurshuis naar Omega Pharma-topman Marc Coucke, die recent opnieuw een belang van meer dan 5 procent nam in de voormalige Omega-dochter Fagron. Maar, 'door de onzekerheid over de omzet en de marges op korte termijn starten we met een 'houden'-advies', luidt de conclusie.  

Aedifica (+0,4%, 53,18 euro) ten slotte zag zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 57 euro bij KBC Securities bevestigd. De vastgoedgroep meldde dinsdag de bouw van een woonzorgcentrum in Mechelen, een investering van 17 miljoen euro. Het rendement zal ongeveer 6 procent bedragen.

'Groei via kwalitatief hoogstaande gebouwen aan een aantrekkelijk rendement is moeilijker en moeilijker te vinden in de mature Belgische markt. De deal toont dan ook de goede marktpositie en -kennis van het bedrijf', vindt analist Koen Overlaet-Michiels. 'Aedifica ontwikkelt zich meer en meer als een unieke speler in de zorgsector in Europa. De huidige portefeuille situeert zich in België en Duitsland, maar ook Nederland en Frankrijk worden onderzocht. Appartementen en hotels behoren minder en minder tot de kernactiviteiten. Wij zien het bedrijf zijn sterk groeitrackrecord in een zeer lange termijn huurmarkt volhouden. De huidige balans biedt zelfs genoeg vuurkracht om die groei te versnellen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud