Advertentie

Euronext: Colruyt sluit ruim 5% lager

De Bel20 sloot stabiel af ondanks een flinke daler: Colruyt. Beleggers reageerden positief op het vertrek van Roland Junck bij Nyrstar en op een bericht van Cardio3.

Colruyt (-5,4%, 37,12 euro) was de grootste daler in de Bel20 na ontgoochelende halfjaarresultaten. De nettowinst kwam hoger uit dan verwacht door lagere belastingen en door andere activiteiten (Dreamland, Dreambaby). Maar de rendabiliteit in de kernwinkels gemeten volgens de letterwoorden ebitda en ebit kwam een stuk onder de verwachtigen uit.

Op de brede markt was het uitkijken naar de koersreactie op het vertrek (lees: ontslag) van CEO Roland Junck van Nyrstar. Het aandeel eindigde uiteindelijk 0,4 procent hoger tot 2,75 euro. Een schril contrast met Thomas Cook, een aandeel dat 18 procent kelderde door het vertrek van topvrouw Harriet Green. ‘De zoektocht naar een nieuwe CEO kan een positieve katalysator voor het aandeel betekenen’, stelt ING dat wijst op een aantal missers van Junck (Talvivaara-deal, dure overnames van mijnen). 

De kwartaalresultaten van Ontex (-0,9%, 21,59 euro) waren geen groot event omdat de luierproducent al kerncijfers had meegegeven  in een trading update. Ontex gaf wel meer info over de prestaties van de divisies. KBC Securities was blij verrast met de stevige prestatie in de groeilanden. De omzet steeg er 19 procent, terwijl KBC Securities mikte op 15 procent. Het beurshuis herhaalde het koopadvies en het koersdoel van 25 euro.

Tessenderlo (-2,1%, 20,95 euro) maakte de details van de kapitaalverhoging bekend. Aandeelhouders hebben een voorkeurrecht en kunnen vanaf vrijdag intekenen tegen 16,5 euro per aandeel. Per drie aandelen kunt u intekenen op 1 nieuw aandeel. Het voorkeurrecht wordt pas morgen nabeurs geknipt. De Belegger adviseert: ‘Verkoop enkele stuks en herbeleg de opbrengst in nieuwe aandelen tegen een interessantere instapprijs.’

Cardio 3 Biosciences (+4,4%, 34,5 euro) zat in de lift. Het bedrijf maakte bekend dat het eind dit jaar start met de laatste patiëntenstudie in de VS voor C-Cure, een regeneratieve therapie om chronische hartpatiënten te genezen. Cardio 3 kreeg in januari groen licht voor dat onderzoek. Cardio 3 gaf ook de namen vrij van de drie 'principal investigators' die het onderzoek zullen leiden. 'Dat drie erg gereputeerde cardiologen deze opdracht aanvaard hebben, is een teken van herkenning voor C-cure', zei CEO Christian Homsy. In Europa ging de fase 3 studie vorig jaar al van start.

In dezelfde sector won  Ablynx 0,7 procent prijs tot 8,91 euro. De Gentse groep had goed nieuws over het onderzoek naar het middel tegen de bloedstollingsziekte TTP. Uit een fase 1 studie blijkt dat caplacizumab zowel in vloeibare vorm als gevriesdroogd kan toegediend worden. Dit is belangrijk omdat de gevriesdroogde vorm veel stabieler is en kan bewaard en vertransporteerd worden bij een temperatuur van 5 gram, wat een bewaring thuis in de koelkast mogelijk maakt.

Het aandeel Ablynx is op minder dan twee weken al zo'n 10 procent gestegen. Volgens CEO Edwin Moses vooral omdat beleggers plots oog krijgen voor dat medicijn tegen die zeldzame, dodelijk bloedziekte, terwijl eerder de focus op het reuma-onderzoek lag. Zoals Moses het vorige week formuleerde: ‘Plots is iedereen geobsedeerd door dat ene medicijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud