Euronext: de schulden van AB InBev

©Bloomberg

De Bel20 kon aanvankelijk net als de andere Europese beurzen geen richting kiezen, hij sloot uiteindelijk 0,1 procent lager.

Iets minder dan de helft van de Bel20 belandde in het rood, Solvay eindigde met een winst van 1,8 procent, KBC sloot de rij met een verlies van 2,4 procent. Op de brede markt was de primus televisiedienstenbedrijf EVS (+4,0%%), Galapagos (-4,9%) was de rode lantaarn, ondanks positief nieuws over zijn onderzoek naar de taaislijmziekte. 

AB InBev (97,50 euro, -1,2%) liet in een opmerkelijke reactie op de afwijzing van zijn bod op SABMiller weten 'verbaasd' te zijn. De bierreus blijft erbij dat zijn voorstel van 42,15 pond per aandeel wel degelijk correct is en vraagt de aandeelhouders van SABMiller hun stem te laten horen tegen de koppige raad van bestuur die geen duimbreed wil wijken.

Intussen valt op dat SABMiller nauwelijks beweegt in Londen, AB InBev daarentegen verloor wat terrein in Brussel. Dat heeft allicht te maken met de toenemende vrees dat Brito & co zich te diep in de schulden zullen steken. De kosten om de schulden van AB InBev te verzekeren zijn de voorbije weken sterk toegenomen.

De zgn. credit default swaps of CDS-en voor de Belgisch-Braziliaanse biergroep namen toe tot 86 basispunten, het hoogste peil in drie jaar en 20 punten meer dan op 15 september, daags voor AB InBev de Zuid-Afrikaans-Britse concurrent benaderd. Het verschil tussen CDS-en op AB InBev en SABMiller is sindsdien opgelopen van 5 tot 23 basispunten.

AB InBev nam onder meer banken als Bank of America en Banco Santander onder de arm om tot 70 miljard dollar te lenen om de deal te financieren.

Gisteren na beurs kreeg zink- en loodverwerker Nyrstar (2,34 euro, +2,0%) af te rekenen met een tegenvaller, net nadat het was afgesloten met een winst van 14 procent. Ratingbureau Standard & Poor's herziet zijn vooruitzichten naar 'negatief', wegens de verwachte cashconsumptie van 500 miljoen euro. Maar het aandeel had  niet veel last van die waarschuwing, integendeel het behoort tot de sterkste stijgers in Brussel.

Het na EVS (24,85 euro, +4,0%) best presterende aandeel is Exmar (9,79 euro, +3,5%). Het gastankerbedrijf dat vorige maand klappen kreeg nadat de geplande fusie met het Noorse Geveran werd afgeblazen, presteert al de hele week goed. Vorige maand verloor het op vier dagen tijd 17 procent. Nu profiteert het aandeel van het herstel van de energie- en grondstoffenaandelen. 

Vimpat, het epilepsiemedicijn van UCB (68,14 euro, -0,1%), is volgens een nieuwe studie geschikt als eerstelijnsbehandeling voor de behandeling van de ziekte. UCB dient het dossier volgend jaar in bij de Europese instanties. Uit een uitgebreide studie blijkt dat 90 procent van de patiĆ«nten tot zes maanden na de behandeling geen enkele epilepsieaanval heeft  gekregen.

UCB gaat in de eerste helft van volgend jaar het dossier bij de Europese instanties indienen ter goedkeuring. Momenteel is het medicijn in Europa enkel toegelaten als een bijkomende therapie in geval de standaardbehandelingen onvoldoende of niet aanslaan. In de VS is Vimpat wel al op de markt als eerstelijnsbehandeling.

Vimpat tekende in de eerste jaarhelft voor 323 miljoen euro (+49%) omzet, goed voor 16 procent van de groepsomzet. UCB mikt tegen 2020 op piekverkopen van minstens 1,2 miljard euro omzet bij Vimpat. Analist Matthias Maenhaut van ING merkt op dat die omzetdoelstelling al rekening hield met het nieuws van vandaag.

Galapagos (38,43 euro, -4,9%) zegt dat het 'veelbelovende bevindingen' heeft gedaan in zijn onderzoek naar mucoviscidose of taaislijmziekte. Het biotechbedrijf gaat die deze week voorstellen op de North American Cystic Fibrosis Conference in Phoenix, Arizona. Bij KBCS heeft Galapagos een koersdoel van 55 euro met het advies om bij te kopen. Toch ging het aandeel lager.

CMB (15,60 euro, -0,3%), de scheepvaartgroep die hoofdaandeelhouder Marc Saverys van de beurs wil halen, kwam gisteren na beurs met resultaten. De groep sloot het derde kwartaal af met een verlies van 10,4 miljoen dollar. Dat is iets beter dan een jaar eerder, toen CMB voor bijna 15 miljoen dollar in het rood dook. Na negen maanden is het gecumuleerd verlies van CMB opgelopen tot 64,8 miljoen dollar. De grote schuldige is Bocimar, dat dit jaar al voor 100 miljoen dollar in het rood dook. Over het bod dat Saverco, het vehikel van Marc Saverys, begin september aankondigde, rept het persbericht met geen woord. Het is uitkijken hoe het aandeel reageert.

Engineeringbedrijf Hamon (7,60 euro, +1,3%) kondigde gisteren na beurs aan dat de aangekondigde kapitaalverhoging is afgerond, met name 14.916.954 miljoen, waarvan 9,92 miljoen in natura en 5 miljoen in cash. Daardoor werden 1.547.251 nieuwe aandelen gecreĆ«erd. Het belang van Sopal International, waarachter de oprichtersfamilie Lambilliotte schuilgaat, stijgt daardoor tot 66,82 procent. Hamon maakt onder meer warmtewisselaars en koelsystemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud