Advertentie

Euronext: dubbel geknip weegt op Bekaert

©BELGA

Bij Bekaert is coupongeknip niet de enige reden voor het feit dat het aandeel op het laagste peil in twee jaar noteert. Beleggers tobben ook over een weggeknipt zinnetje.

De Bel20  evolueerde vrijdag net als de andere Europese beurzen met de handrem op. De grootste daler in de beursbarometer was Cofinimmo (106,60 euro, -4,7%), maar dat was louter door het brutodividend van 5,50 euro dat bij de vastgoedgroep van de koers afging. 

Het aandeel van de Nederlandse bankreus ING daalde voor de vierde dag op rij, met 0,2 procent tot 13,39 euro. De kwartaalresultaten van de bank werden niet goed ontvangen. Vrijdag verlaagde ook KBC Securities het koersdoel van ING, van 15,5 naar 13,5 euro. Volgens het beurshuis weegt de langetermijnstrategie om te investeren in de digitale activiteiten op de winstgevendheid op korte termijn. Bijgevolg houden de analisten het advies op 'afbouwen'.

KBC Securities is van mening dat de analistenconsensus te optimistisch is en de winst met 5 tot 6 procent overschat. Het beurshuis verkiest ABN AMRO, dat een koopadvies meekrijgt. 

Bekaert   sloot 3,3 procent of 1,12 euro lager op 33,30 euro, het laagste peil sinds maart 2016. De koersval vrijdag is zo goed als integraal het gevolg van het dividend, bruto 1,10 euro, dat van de koers af ging. 

Maar het verlies eerder op de week vloeit voort uit de korte kwartaalupdate lwoensdag. De omzet kwam licht onder de analistenverwachtingen uit en ook de prognose voor de rest van het boekjaar riep vragen op. Eind februari zei de staaltechnologiegroep dat de groep er vertrouwen in had dat de winstmarge op hetzelfde peil van 2017 zou uitkomen. 

 

Bij de kwartaalupdate viel dat ene zinnetje weg: Bekaert zelf benadrukt dat de ambitie onveranderd blijft, maar bij enkele analisten heerste er toch twijfel. 'Een outlook die gelijkaardig is als in februari is het niet hetzelfde als een outlook die onveranderd is', merkte Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe woensdag op. Volgens hem suggereert de geschrapte passage dat het moeilijker zal zijn om de over 2017 gehaalde bedrijfswinst van 300 miljoen euro te halen. Zelf verlaagt hij de winstprognose voor 2018 van 300 naar 280 miljoen euro. 

Eenzelfde teneur bij ING. 'Volgens ons betekent de huidige outlook dat de winstmarge van 2017, 7,4 procent, ook voor 2018 nog steeds haalbaar is, maar dat die ambitie inlossen moeilijker wordt', zegt analist Stijn Demeester. 

De vastgoedontwikkelaar VGP heeft in de eerst vier maanden van dit jaar nieuwe huurovereenkomsten ondertekend die op jaarbasis 8,3 miljoen euro huur opleveren. Daarnaast hernieuwde de groep bestaande contracten ten belope van 2 miljoen euro aan huurinkomsten. Erg groot nieuws stond er niet in de update, maar het aandeel verstevigde niettemin 0,6 procent naar 66,60 euro. 

In Parijs daalde het aandeel van LafargeHolcim 3,3 procent. De bouwreus zit nog steeds verveeld met het mogelijk omkoopschandaal in Syrië waar het concern smeergeld betaald zou hebben aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) om een fabriek operationeel te houden. De financiering van terroristische groeperingen is strafbaar.

De koers reageert op het nieuws van donderdagavond dat een voormalige Noorweegse inlichtenofficier, Jacob Waerness, door het Franse parket in verdenking is gesteld. Waerness was tussen 2011 en 2013 verantwoordelijk voor de beveiliging van de Syrische fabriek.

Het nieuws is bepaald onaangenaam voor de Frèreholding GBL (93,06 euro, +0,3%). De groep heeft een belang van 9,43 procent in het Frans-Zwitserse bedrijf maar heeft aan die miljardeninvestering nog maar weinig plezier beleefd. Volgens de jongste ramingen van KBC Securities is de cementreus goed voor 13,3 procent van de GBL-portefeuiille. Daarmee is LafargeHolcim de vierde belangrijkste participatie, na metalengroep Imérys (17,7%), sportreus Adidas (16,3%) en drankenproducent Pernod-Ricard (14,1%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud