Advertentie

Euronext: Elia stut Bel20, Resilux op nieuw record

©BELGAPLUS

Elia behoedde met stevige winst de Bel20 voor het verlies dat andere Europese beurzen te beurt viel. Resilux koerste naar een nieuw record.

De Europese beurzen zijn de week opnieuw lager begonnen, maar van een massale paniekgolf zoals een week eerder was lang geen sprake. De Eurostoxx50 liet amper 0,5 procent liggen. De Bel20 wist zelfs op de valreep een kleine winst van 0,05 procent naar 3.463,12 punten te boeken.

De relatief betere prestatie van de Brusselse hoofdmacht was louter te danken aan de forse winst van Elia (+7,8%, 40,34 euro). Vorige week vrijdag voorbeurs publiceerde het bedrijf verrassend sterke resultaten voor het eerste halfjaar, vooral dankzij een 'onderliggende' winststijging van 20 procent bij de Duitse dochter 50Hertz. 

KBC Securities verhoogt zijn advies voor de netbeheerder van 'bijkopen' naar 'kopen'. De richtprijs gaat 4 euro hoger naar 44 euro. Analist Dieter Furniere voert zijn winstverwachtingen met bijna een kwart op. 'Bij 50Hertz verwachten we dit jaar een nettowinst van 170 in plaats van 133 miljoen euro, en volgend jaar 163 in plaats van 128 miljoen euro. Voor België voorspellen we dit jaar een nettowinst van 74 in plaats van 63 miljoen euro, en volgend jaar 83 in plaats van 71 miljoen euro', klinkt het.

Nog in de Bel20 profiteerde Ageas (+1,7%, 36,5 euro) van de verkoop van zijn dochter in Hongkong. Zowel ING als KBC bevestigen hun koopadvies voor de verzekeraar. De analisten zijn unaniem tevreden voor de prijs die Ageas krijgt en het voornemen van het management om te focussen op de echte groeimarkten in Azië.  

Buiten de Bel20 stuwden sterke resultaten en de belofte dat er na Gillette nog grote vissen zullen kiezen voor de milieuvriendelijke Airopack-verpakkingen Resilux voor het eerst boven 170 euro. Bij de slotbel was de koers wel ietwat teruggelopen tot 169,2 euro, wel nog altijd een winst van 4,9 procent. 

Voorts sprong ook de forse winst van Tigenix (+25%, 1,28 euro) in het oog. De biotechgroep zet zo zijn herstel voort. Vorige week slaagde het bedrijf in zijn 'overlevingstest' door goede testresultaten voor fistelmiddel Cx601 voor te leggen. Sindsdien is het aandeel al 75 procent gestegen. 

Nog een uitschieter was Fagron (+17,7%, 23,7 euro). Beleggers reageerden opgetogen dat serie-ondernemer Marc Coucke vertrouwen in het bedrijf toont door zijn belang opnieuw te vergroten. De koers van de specialist in grondstoffen voor magistrale bereidingen stond recent zwaar onder druk door twijfels over markt in de VS, blijkbaar een signaal om het opnieuw op te pikken.

Voorts neemt de Waarschootse voedingsgroep Ter Beke (+0,2%, 77,49 euro) een belang van 33 procent in zijn Franse sectorgenoot Stefano Toselli. De twee producenten van bereide gerechten werken al sinds 2011 samen in hun Poolse joint venture The Pasta Food Company. Ter Beke legt 9,4 miljoen euro neer voor een belang van 33 procent in de Franse producent van bereide maaltijden.

KBC Securites-analist Guy Sips spreekt van goed nieuws. 'De deal bevestigt het voornemen van de twee partijen om samen een sterke Europese groep voor bereide maaltijden te vormen.' Sips blijft voorlopig wel bij zijn koersdoel van 80 euro en 'houden'-advies.

Tot slot behoudt ING zijn koopadvies en koersdoel van 48,5 euro voor KBC Ancora (+1,9%, 35,73 euro) na de jaarresultaten vrijdag nabeurs. Het aandeel blijft ook een favoriet voor de Benelux. 'Wij zien de korting op de intrinsieke waarde op termijn dalen van 35 procent vandaag naar 20 procent, gezien de sterke kapitaalgeneratie bij KBC en de normalisatie van het dividendbeleid bij de bank vanaf volgend jaar', aldus analist Albert Ploegh. 'KBC Ancora is volgens ons een goed alternatief voor een directe investering in KBC, gezien het hogere opwaartse potentieel als de korting op de intrinsieke waarde verkleint, en het hogere dividendrendement.' 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud