Advertentie

Euronext: Engie profiteert van lagere nucleaire rente

©Photo News

AB InBev woog op de Bel20. Engie won fors na het volgens analisten voordelige akkoord met de Belgische overheid.

In Brussel draait het resultatenseizoen nu echt op volle toeren. Maar de cijferlawine kon beleggers niet echt inspireren. De Bel20 won 0,2 procent naar 3.726,85 punten. De Brusselse sterindex hield daarmee gelijke tred met het Europese gemiddelde.

De flauwe winst voor de Bel20 verborg dat er grote koersschommelingen waren, die elkaar min of meer in evenwicht hielden. Met AB InBev, Delhaize en Telenet kwamen drie grootheden van de Brusselse beurs voorbeurs met cijfers. De koersreactie vertelt u alles wat u moet weten. AB InBev verloor 3,8 procent naar 109,15 euro. Telenet (50,82 euro) en Delhaize (81,19 euro) wonnen respectievelijk 1,9 en 3,7 procent.

Engie

Woensdag nabeurs kwam Engie al met zijn rapport. De Frans energiereus boekte de eerste helft van het jaar weliswaar een daling van de netto recurrente winst van 12 procent naar 1,8 miljard euro, vooral door de lagere energieprijzen en de lagere productie in de Belgische nucleaire centrales. Maar dat was beter dan verwacht. En het dividend van 0,5 euro en de jaarprognoses werden bevestigd. 

Maar de koerswinst van 4 procent tot 17,56 euro had wellicht ook veel te maken met het akkoord dat de Fransen met de Belgische overheid sloten. De nucleaire rente die dochter Electrabel moet betalen, wordt meer dan gehalveerd. In plaats van 550 miljoen euro moet Electrabel dit jaar maar 200 miljoen op tafel leggen en volgend jaar 150 miljoen. Engie-analisten zijn unaniem lovend voor die uitkomst. 'Aanzienlijk beter dan wat de markt had verwacht', schrijft bijvoorbeeld JPMorgan. 'Een duidelijke positieve zaak', aldus Kepler Chevreux.

AvH

Ackermans & van Haaren (-1,2%, 138,2 euro) stond onder druk, vermoedelijk wegens een ratingverlaging van 'kopen' naar 'houden' door Société Générale. De reden is de recente steile opmars van Ackermans. 'De markt heeft het aandeel opnieuw ontdekt, waardoor het de afgelopen drie maanden 27 procent beter deed dan de Bel20.'

Maar gelijk met het lagere advies krijgt de investeringsmaatschappij wel een hoger koersdoel: 149 in plaats van 140 euro. De analisten van SocGen herberekenden nog eens de intrinsieke waarde van het aandeel en kwamen uit op een som van 166 en niet langer 156 euro.

Die hogere uitkomst heeft in de eerste plaats te maken met met de koersstijging van CFE, het bouwbedrijf met baggeraar DEME in portefeuille dat voor 60 procent in handen is van AvH. Sinds hun vorige berekening van de intrinsieke waarde van AvH begin juni is CFE nog een ruim 10 procent gestegen.

De tweede factor in de hogere intrinsieke waarde voor AvH is een herwaardering van Bank Delen. De analisten van SocGen berekenen de waarde niet langer door een vergelijking te maken met de rest van de Europese banksector, maar door een vergelijking te maken met beursgenoteerde vermogensbeheerders als Henderson, Julius Bear, Jupiter Fund en Schröders. Die zijn hoger gewaardeerd dan hun neefjes uit de bankenwereld.

Op die intrinsieke waarde van 166 euro past SocGen een korting toe van 10 procent en niet van 25 procent, zoals bij andere Europese holdings. De reden zal AvH-topman als muziek in de oren klinken: 'Wij zien AvH niet als een holding, maar als een gediversifieerde industriële groep.' 

Banimmo

Op de brede markt sprong de forse winst van Banimmo (10,9%, 8,15 euro) in het oog. KBC Securities verhoogt zijn advies voor het aandeel van 'houden' naar 'kopen', de richtprijs gaat 8 naar 9,5 euro. 'Don't miss out the opportunity', schrijft analist Koen Overlaet-Michiels. 'We hebben alle projecten opnieuw geëvalueerd en we zien verschillende positieve evoluties. Ten eerste is voor verschillende moeilijke projecten een oplossing dichter bij dan aangenomen. Ten tweede bewijst de strategische verschuiving naar meer bouwen op maat zijn deugdelijkheid. En ten derde zit er een latente meerwaarde in de retailprojecten in Frankrijk, en die zullen wellicht snel verkocht worden.

Biotech

Nog een uitblinker was Argen-X (+3,3%, 11 euro), dat in zijn zoektocht naar medicijnen tegen kanker een licentie-overeenkomt met de universiteit van het Zwitserse Bern sluit. Beide waren al partners in pre-klinische studies voor het middel met de werknaam ARGX-110 tegen een vorm van leukemie die zich resistent toont tegen bestaande behandelingen. De resultaten van die pre-klinische studies staan vandaag in het vakblad Science Translational Medicine.

Er waren tot slot ook nieuwe testresultaten van Galapagos (+2,3%, 53,11 euro). KBC Securities verhoogt zijn koersdoel van 40 naar 55 euro, maar verlaagt zijn advies tegelijk van 'kopen' naar 'opbouwen' door 'de sterke rally'.

'De studie na 24 weken toont dezelfde sterke resultaten als na 12 weken. Ook de veiligheid van het middel blijft overeind, wat volgens ons het groot verschil kan vormen met concurrerende middelen als Xeljanz van Pfizer en zelfs Baricitinib van Lilly', zegt analist Jan De Kerpel. 'De nieuwe data versterken ons geloof dat partner AbbVie 200 miljoen dollar op tafel zal leggen om het middel verder te ontwikkelen. Ons hoger koersdoel toont dat we daar niet meer aan twijfelen. Maar we geloven ook dat aan de huidige waardering de waarde van Filgotinib in zijn huidige ontwikkelingsfase grotendeel ingeprijsd is. We blijven wel kopers van het aandeel bij elke dip.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud