Euronext: Galapagos profiteert van goed Londens rapport

©belga

Het Griekse drama weegt op de Europese beurzen. Ook Brussel geeft terrein prijs. Biocartis krijgt een warm welkom. Galapagos blinkt uit na een hogere richtprijs van UBS.

De Europese beurzen beginnen de week in mineur. De Stoxx Europe 600 geeft 0,3 procent terrein prijs. De Bel20 laat 0,2 procent liggen tot 3.793 punten. De zorgen over Griekenland bezwaren het marktsentiment. Deze week staat opnieuw topoverleg op de agenda, maar de vergadering van de minister van Financiën vorige week in Riga leerde dat de standpunten nog mijlenver uit elkaar liggen.

De biotechspelers gooien maandag opnieuw hoge ogen. Nieuwkomer Biocartis wint meteen 16,5 procent naar 13,4 euro. Een warm welkom, heet dat dan. De intekenperiode maakte al duidelijk dat beleggers geloven in de minilaboproducent. De vraag naar de aandelen overtrof het aanbod 6,5 keer. Het bedrijf debuteerde aan 11,5 euro, de bovenkant van de prijsvork. Na luttele uren handelen is de waarde van Biocartis al opgelopen van 465 miljoen euro naar 540 miljoen.

In het spoor van de debutant ligt ook Galapagos goed in de markt. Het aandeel gaat nog eens 4,7 procent hoger naar 33,5 euro. Sinds het bedrijf twee weken terug met goede testresultaten voor zijn reumamiddel voor de dag kwam, dikte de koers al ruim 30 procent aan. Galapagos is nu ruim een miljard euro waard.

UBS trekt zijn koersdoel voor de biotechspeler op van 27 naar 40 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Analist Guillaume van Renterghem stelt meer vertrouwen te hebben gekregen in het toekomstige succes van filgotinib, de mogelijke behandeling voor reumatoïde artritis. Rekende Renterghem aanvankelijk nog op een succeskans van 30 procent voor filgotinib, inmiddels is dit 50 procent. Daarmee is ook de kans dat AbbVie verder gaat met Galapagos of het biotechbedrijf zelfs overneemt, gestegen volgens de analist.

Nog bij de uitblinkers maandag: Tessenderlo. De chemiegroep wint nog eens 3,1 procent naar 30,91 euro. Vrijdag trok het bedrijf al een sprintje van 10 procent na zijn kwartaalresultaten. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de winst met een kwart, waarop het bedrijf zijn winstverwachtingen voor heel het jaar optrok.  

ING trekt het koersdoel voor Tessenderlo op van 27 naar 30 euro. Het advies blijft op 'houden'. 'De kwartaalresultaten kwamen fors boven de verwachtingen uit. De cijfers suggereren dat we de opbrengst van de historisch hoge marges op de sulfaat-activiteiten onderschatten en/of de opbrengst van de herstructureringen binnen het bedrijf', stelt analist Filip De Pauw.

Nog in het ochtendrapport van ING gaat het koersdoel voor CMB (+0,9%, 12,94 euro) van 12 naar 11 euro, het advies blijft 'verkopen'. Volgens analist Quirijn Mulder is de bodem van de markt voor drogebulktransport nog niet bereikt. Bovendien is het vermogen om cash te generen aangetast bij de rederij door de verkoop van bijna alle niet-kernactiviteiten. 

Voorts trekt KBC Securites zijn koersdoel voor Mobistar (+0,5%, 17,03 euro) op van 15 naar 17,5 euro. Het advies gaat van 'afbouwen' naar 'houden'. Analist Ruben De Vos verwijst naar de beter dan verwachte kwartaalcijfers en de kans op een overname.  

Tot slot krijgt Quest for Growth (QfG) (+0,7%, 8,34 euro) een hoger koersdoel van ING na een 'Impressive start to the year'. De richtprijs gaat van 8 naar 8,7 euro, het advies blijft op 'houden'. De sterke jaarstart is volgens analist Matthias Maenhaut het gevolg van de prestaties van de beursgenoteerde portefeuille. De gemiddelde return bedraagt 32 procent. De belangrijkste bijdrages komen van Melexis, Saft, Kendrion, Nexus en UDG Healthcare. Het positieve marktklimaat maakt dat QfG ook participaties uit de niet-beursgenoteerde portefeuille ten gelde zou kunnen maken. 


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud