Advertentie

Euronext garandeert betere koersen voor kleine beleggers

De centrale monitorruimte voor de financiële markten van Euronext in Parijs. ©REUTERS

Euronext lanceert een nieuw orderboek met betere bied- en laatkoersen voor kleine beleggers. Dat moet leiden tot significant betere prijzen.

Wie vaak aandelen verhandelt, heeft het wellicht al gemerkt: wanneer u een order met een limietkoers doorgeeft om te kopen of te verkopen, ziet bij veel aandelen razendsnel een iets beter order in het orderboek verschijnen. Zo’n order komt meestal van robottraders die de liquiditeit van kleine beleggers proberen weg te kapen in amper enkele milliseconden.

Om dat te vermijden, lanceert Euronext met onmiddellijke ingang ‘Best of Book’. Dat is een bijkomende laag in het centrale orderboek met bied- en laatkoersen voor kleine volumes van particuliere beleggers. Om de beste prijs te garanderen, concurreren een groep retailmakelaars voor de 550 meest verhandelde aandelen op Euronext met de allerbeste biedkoers wanneer u aandelen wil verkopen, en de allerbeste laatkoers indien u aandelen wil kopen. ‘Best of Book’ garandeert steeds een betere of minstens gelijke prijs dan de beste Europese bied- of laatkoers op eender welk ander handelsplatform.

De Europese Mifid-richtlijn verplicht banken en makelaar te kiezen voor de ‘beste’ uitvoering van de orders voor hun klanten, maar Europa definieerde dat niet nader. Het gevolg is dat de financiële instellingen dat ‘beste’ elk op hun manier interpreteren. Belgische instellingen als KBC Bolero en Keytrade gebruiken vaak het platform Equiduct, dat werkt met marktmakers.

Euronext testte de dienst al in het derde kwartaal bij bepaalde aandelen. Dat leidde volgens de onafhankelijke onderzoeksinstelling LiquidMetrix tot een besparing van gemiddeld 9,87 basispunten per uitgevoerd order. Met andere woorden: als u voor 5.000 euro aandelen koopt of verkoopt, levert het nieuwe systeem u 4,935 euro winst op.

4,935
Bij een order van 5.000 euro realiseert u een besparing van bijna 5 euro.

'De prijzen van Euronext zijn al in 79 procent van de orders de beste van Europa. Bij Best of Book stijgt dat percentage tot 99,11 procent', zegt woordvoerder Pascal Brabant van Euronext. De beurs wijst er ook op dat de marktdiepte, de graadmeter voor de verhandelbaarheid van een aandeel, bij Euronext twee keer zo hoog ligt dan op het tweede beste platform.

Handelaars juichen het initiatief van Euronext toe. ‘Dit is eindelijk een stevig antwoord op het handelssysteem Equiduct, zodat ook de retailbeleggers zelf kunnen profiteren van de opportuniteiten die ze creëren’, zegt zelfstandig Eric Stevens, aangesloten bij Market Wizards. ‘Hopelijk vormt het een duwtje in de rug van Keytrade, Bolero en andere retailbrokers om hun zogezegde ‘best execution'-politiek te herzien en rekening te houden met de echte liquiditeit bij de orderuitvoering en niet de kunstmatige van de speedtraders. Het is immers best dat een order uitgevoerd wordt waar er de meeste kans is met de interactie van de marks. Dat zorgt voor een maximale liquiditeit. Wat de prijsvorming bij Best of Book betreft, is het nog te vroeg om een oordeel te vellen. Maar bij Equiduct is die eerder symbolisch en een manier voor de marktmaker om een trade weg te kapen in het orderboek.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud