Euronext: Grootste klant spreidt bedje Recticel

Na een heuvelachtige rit finishte de Bel20 nipt met winst. Recticel kreeg als grootste stijger de bloemen mee naar huis. Arseus droeg voor de tweede dag op rij de rode lantaarn.

Na de licht positieve opening dook de Bel20 rond de middag stevig in het rood. Nochtans viel er wel wat opbeurend nieuws te rapen. De meeste bedrijfsresultaten waren beter dan verwacht en in de VS houdt de Federal Reserve op met maandelijks miljarden in de economie te pompen. Daardoor zal de dollar wellicht verder versterken ten opzichte van de euro. Een zwakkere euro is welgekomen voor het Europese bedrijfsleven.

Waarnemers schreven de 'mood swing' toe aan Andrea Enria, topman van Europese bankenwaakhond. De Italiaan doorprikte de illusie dat alles peis en vree is in de eurozone nu we sinds maandag de resultaten van de stresstesten kennen en de doorlichting van de financiële sector achter de rug is. Enria waarschuwde dat er nog veel werk op de plank ligt en dat de kredietverlening niet onmiddellijk zal aantrekken. De bankaandelen stonden daarom even in de uitverkoop. 

Uiteindelijk brachten onverwachts sterkte groeicijfers in de VS verlichting. In het zog van Wall Street klom de Bel20 uit het dal. De sterindex sloot met een kleine winst van 0,1 procent op 3.120,7 punten. Uitblinker was Delta Lloyd (+2,4%, 17,99 euro), gevolgd door Ackermans & van Haaren (+1,7%, 97,76 euro). Helemaal onderaan de Brusselse hoofdtabel vonden we Belgacom met een verlies van 1,3 procent. Daarmee dook het aandeel opnieuw 2 cent onder 30 euro, de kaap die deze week voor het eerst in zes jaar gerond werd. 

Voorbeurs reageerde Bank Degroof tevreden op het nieuws dat KatoenNatie een belang van 5,2 procent in Elia (+0,7%, 39,13 euro) genomen heeft. 'Het is goed dat Elia een grote aandeelhouder heeft die bereid is mee te stappen in een mogelijke kapitaalverhoging', klinkt het. 'Maar, de gemeenten blijven de grootste aandeelhouder met een belang van boven 50 procent en blijven dus de strategie bepalen.' Analist Bart Jooris wijzigt zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 44 euro niet. 

Op de continumarkt sprong de forse winst van Recticel (+5,6%, 6,23 euro) in het oog. De schuimrubberfabrikant profiteerde wellicht van de sterke cijfers van het Nederlandse Beter Bed, waar de omzet met 10 procent toenam in het derde kwartaal. Beter Bed is de grootste klant voor de matrassentak van Recticel. 

Recticel zelf komt vrijdag voorbeurs met cijfers voor de periode juli-septemeber. Een doelstelling voor dit kwartaal gaf het management niet bij de vorige rapportering, maar voor heel het jaar verwacht het bedrijf een toename van de omzet met 2 procent en van de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda) van 10 procent. Dat laatste cijfers is volgens KBC Securities een haalbare kaart, maar voor de toename van de omzet houdt het beurshuis het op een prognose van 1,8 procent. 'Wij vinden de waardering aantrekkelijk en bevestigen ons 'bijkopen'-advies en koersdoel van 8 euro', besluit analist Wim Hoste zijn voorbeschouwing op het kwartaalrapport. 

Onderaan de koersenborden vonden we voor de tweede dag op rij Arseus. Woensdag ging het aandeel al eens 12 procent onderuit, donderdag kwam daar nog eens een verlies bij van 7,2 procent. In totaal ging in twee handelsessies zo'n 230 miljoen euro beurswaarde verloren.

De klap is het gevolg van een rapport van het Nederlandse beurshuis Kempen & Co. Analist Mark Pospisilik verlaagde zijn koersdoel in één trek van 40 naar 31,5 euro en zijn advies van 'houden' naar 'verkopen'. Het aandeel sloot donderdag op 32,8 euro.  

Het rapport plaatst stevige vraagtekens bij de duurzaamheid van het groeitempo van de leverancier van grondstoffen voor magistrale bereidingen. De voorbije jaren bedroeg die telkens 10 procent of meer, maar Kempen gelooft dat de groei zal terugvallen naar 7 à 8 procent. Het beurshuis meent dat er problemen zullen opduiken in de VS, de groeimotor van de voorbije jaren, omdat de terugbetaling van magistrale bereidingen op de helling staat.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud