Advertentie
Advertentie

Euronext: ING haalt Fagron uit favorietenlijst

CEO Ger Van Jeveren van Fagron. ©Wim Kempenaers (WKB)

De renteklim en de aanhoudende Griekse tragedie hebben de Bel20-index meer dan 1 procent doen vermageren tot 3.646 punten. Een beter dan verwacht Amerikaans jobrapport bracht geen soelaas.

Het waren opnieuw dezelfde ingrediënten als de voorbije dagen die de beurzen een stevige tik uitdeelden. De langetermijnrente ging opnieuw de hoogte in, en de Griekse tragedie blijft maar aanslepen, met zelfs Griekse politici die oproepen tot nieuwe verkiezingen als de schuldeisers hun eisen niet verzwakken.

In de namiddag raakte bekend dat de Amerikaanse economie in de mei meer jobs creëerde dan verwacht. Het aantal banen in de VS steeg met 280.000. Dat is bijna een kwart meer dan de verwachte 226.000 en het grootste aantal in vijf maanden. Ondanks de toename van de werkgelegenheid groeide ook de werkloosheid.

De Belgische langetermijnrente verstevigde 2,8 basispunten tot 1,17 procent. Vooral voor bedrijven die zich met schulden financieren, is dat slecht nieuws. Bovendien maakt het de dividendrendementen van aandelen minder interessant tegenover schuldpapier. De euro blijft vandaag wel stabiel.

In de Bel20 gingen alle aandelen in het rood. Telenet verloor 1 procent, tot 49,76 euro. De telecomgroep Vodafone bevestigde dat ze gesprekken voert met Telenet-moeder Liberty Global, maar ontkent dat het om fusie-onderhandelingen gaat. Beide partijen spreken wel over de uitwisseling van activa. Dat Liberty eventueel een bod op Vodafone zou doen, woog recent wat op de koers van Telenet omdat het een nieuw bod op het Mechelse kabelbedrijf nog minder waarschijnlijk maakte.

Voorts was er weinig concreet bedrijfsnieuws. De specialist in apothekersbereidingen Fagron (-3% op 39,50 euro) had last van een koersdoelverlaging bij ING. Analist Mattias Maenhout past het koersdoel aan van 51 naar 46,50 euro. Ook al biedt dat een potentieel van 16 procent, het is niet voldoende voor Fagron om zijn stek te behouden in de favorietenlijst van de bank. Het koopadvies blijft wel overeind.

Fagron uit favorietenlijst ING

De belangrijkste reden voor de verlaging is de lager dan verwachte opbrengst uit de verkoop van de IT-afdeling Corilus. Die bracht 77 miljoen euro in de lade, terwijl ING rekende op 150 miljoen. Daarvan spendeerde Fagron al 19 miljoen euro cash aan de overname van het Amerikaanse AnazaoHealth, dat onder meer gespecialiseerd is in nucleaire geneeskunde. De totale overnamesom schat Maenhout op 47 miljoen euro, maar een deel wordt in nieuwe aandelen betaald.

Fagron heeft bijgevolg minder kapitaal om te spenderen aan andere overnames, wat de groei drukt. Het koersdoel van 46,50 euro gaat uit van een waardering van 12 keer de ratio EV/ebitda (bedrijfswaarde tegenover de bedrijfscashflow). De winstverwachtingen worden wel opgetrokken als gevolg van de overname van AnazaoHealth, met respectievelijk 4, 6 en 8 procent voor 2015, 2016 en 2017.

Quest stapt in Zetes

Bij de schaarse stijgers dikte Quest for Growth 1,1 procent aan tot 9,25 euro. De privak rapporteerde dat zijn intrinsieke waarde per aandeel is opgelopen van 11,15 euro eind april tot 12,22 euro eind mei. Bovendien stapte Quest in Zetes. De investeringsmaatschappij kocht 55.000 aandelen van de specialist in personen- en goederenidentificatie, goed voor een uitgave van zowat 1,5 miljoen euro en zowat 1 procent van het kapitaal. Zetes steeg 1,4 procent tot 29,4 euro. Quest stapte daarentegen uit het Luikse beeldserverbedrijf EVS (-0,8%, 28,23 euro). De verzekeraar Nationale Nederlanden meldde dan weer dat hij een belang van 3,4 procent in EVS bezit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud