Euronext: Koekjes en sensoren

Melexis klimt weer boven 40 euro ©Dieter Telemans

Na een zwarte maandag, volgde een blauwe dinsdag. De Bel20 slaagde er voor de eerste keer in vijf sessies in weer vooruitgang te boeken.

De Bel20 ging bij de opening ongeveer anderhalf procent hoger, daarna stoomde Brussel net als de andere Europese beurzen door naar een winst van ruim drie procent, om na twee uur handel weer lichtjes terug te vallen tot een klim van 2,5 procent. Uiteindelijk won de index 3,9 procent, waarmee het verlies van 4,9 procent maandag niet was uitgewist.

Aan het succesverhaal van Lotus Bakeries (1.564 euro, +9,8%) lijkt maar geen einde te komen. Na de publicatie van beresterke cijfers over het eerste halfjaar maandag nabeurs, brak het aandeel opnieuw probleemloos door de 1.500-grens. Analisten moeten alle zeilen bijzetten om hun koersdoelen even snel te laten stijgen als de reële koers.

Hans D'Haese van Bank Degroof blijft bij zijn advies om het aandeel bij te kopen, maar trekt wel zijn koersdoel op van 1.450 euro naar 1.550 euro. 'We hadden een winstijging (EPS) voorspelt met een kwart, het werd nog zes procent meer', aldus de analist. 'Uitstekende resulaten dus, die de verwachtingen overtreffen, vooral te danken aan organische groei.

'De strategie om zich te concentreren op een beperkt aantal sterproducten met het grootste potentieel en een systematische internationalisering, werpt duidelijk vruchten af', aldus D'Haese. KBCS verhoogt zijn koersdoel van 1.200 naar 1.400 euro.

Lotus en autosensorenbouwer Melexis (42,78 euro, +13,5%) speelden heel de voormiddag haasje-over aan de kop van de brede Brusselse beurs. Uiteindelijk werden ze nog voorbijgestoken door Agfa-Gevaert en Picanol. Bij Melexis hebben beleggers duidelijk hun kans geroken, er was immers geen enkele fundamenteel goede reden waarom het aandeel zo gekelderd was. Maandag was het voor het eerst sinds midden januari onder 40 euro gezakt.

Tessenderlo (33,63 euro, +7,1%) en zijn belangrijkse aandeelhouder Picanol (50,50 euro, +13,5%), zijn ook in topvorm, de twee komen morgen met kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat Tessenderlo zijn eigen winstprognoses dit jaar zal kloppen, vooral de meststoffendivisie zou sterk presteren. Bij Picanol is het vooral uitkijken naar commentaren over China.

De handel in Connect Group (75 cent, -6,3%), de onderaannemer van bedrijven als Barco en Philips, werd gisteren geschorst in afwachting van de vervroegde publicatie van de halfjaarresultaten. Bij herneming van de handel verliest Connect Group 1,4 procent.  De assembleur van elektrische kabels en printplaten zag zijn omzet over de eerste zes maanden van dit jaar met 12 procent krimpen.

Onderaan de resultatenrekening staat een nettoverlies van 7 miljoen euro, ten opzichte van een kleine winst in dezelfde periode van vorig jaar. Samen met zijn halfjaarcijfers gaf Connect mee dat het zijn grootaandeelhouders om extra kapitaal vraagt. Een kapitaalverhoging verwatert het belang van de bestaande aandeelhouders, wat mee de daling van de koers verklaart.

Biotech

Celyad (45,23 euro, +10,8%) dook over het eerste halfjaar 15,3 miljoen euro of 2,1 euro per aandeel in het rood, ruim dubbel zo veel als een jaar eerder. Het vroegere Cardio3 Biosciences beschikte einde juni wel over 124 miljoen cash, ruim drie keer meer dan de 40 miljoen een jaar eerder.

Dat is vooral te danken aan het Newyorkse beursdebuut van het biotechbedrijf. De Waals-Brabantse specialist in kankerbestrijding ging op de eerste beursdag wel stevig onderuit en ook nu noteren de Amerikaanse certificaten met 47,56 dollar nog steeds ruim onder de introductieprijs van 68,56 dollar.

Maar de beursgang leverde Celyad niettemin 100 miljoen dollar op. Samen met een private plaatsing van 32 miljoen euro geeft dat het bedrijf dus een stevige bankrekening op. Zo'n buffer is essentieel voor elk biotechnologiebedrijf. Het bedrijfsmodel is immers verlieslatend zolang er geen producten op de markt zijn en de lopende klinische onderzoeken handenvol geld kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud