Euronext: lelijke eendjes schitteren

Nyrstar in Port Pirie ©nyrstar

Nyrstar, tot voor kort in de hoek waar de klappen vielen, en Fagron, ook al van zijn groeisokkel gevallen, maakten het mooie weer in Brussel. Met dank aan het Zwitserse Glencore en de shorters.

De Bel20 eindigde bijna ongewijzigd op 3.443 punten, dat is een stijging met 0,2 procent.

Mijnbouwreus Glencore kondigde deze morgen aan de het een half miljoen ton minder zink uit de grond gaat halen. De gevolgen lieten zich raden: zowel de zinkprijs als de koers van Nyrstar (2,59 euro, +10,5%) schoten omhoog. Het aandeel stond even ruim 14 procent hoger.

De productievermindering komt neer op ongeveer 4 procent van de wereldwijde zinkmijnproductie vorig jaar. De reductie komt bovenop de sluiting van twee andere mijnen - waaronder de Century Mine, de grootste van Australië - waardoor nog eens 600.000 ton zinkerts van de markt zal verdwijnen.

De ingreep van Glencore - dat onder de grondstoffencrisis en een hoge schuldenlast kreunt - is goed nieuws voor Nyrstar. Het aandeel herstelt op de Brusselse beurs 9 procent. Door de vrees voor een groeivertraging in China is de zinkprijs dit jaar al met een kwart gezakt en dat voelt Nyrstar meteen in de resultatenrekening.

Maar de plannen van Glencore zouden wel eens voor een trendwijziging kunnen zorgen. De zinkprijs stijgt vrijdag alvast met 6 procent.

Analisten van Citigroup schatten de impact op de zinkmarkt positief in: 'We verwachten dat de wereldwijde zinkproductie in 2016 zal uitkomen op 14 miljoen ton, 500.000 ton minder dan de verwachte zinkconsumptie. Dat tekort zou positief moeten zijn voor de zinkprijs.'

Fagron (18,41 euro, +3,6%), dat iets beter dan verwachte cijfers neerzette en meldt dat er verschillende geïnteresseerde kopers zijn, was lang het op één na best presterende aandeel. Even won het meer dan tien procent, maar daarna viel het sterk terug.

Fagron kan profiteren van een 'speculatieve' adviesverhoging bij Rabobank. Pieter Zandee heeft het op zijn kooplijst gezet met een ongewijzigd koersdoel van 22 euro. Hij motiveert die upgrade omdat hij een 'take-out' scenario, een verkoop dus, steeds waarschijnlijkeer acht. De omzet van Fagron lag ook iets boven zijn prognose.

Matthias Maenhaut van ING blijft bij 'houden' met een koersdoel van slechts 20 euro. 'De kwartaalresultaten vandaag waren minder relevant omdat er vorige week al een winstwaarschuwing was, de update over de M&A-discussies is dat wel'. Hij verwacht dat bijkomende shorters hun positie zullen afdekken en omdat shorters circa 8 procent van het aandeel bezitten, zou dat een postief effect op de koers moeten hebben.

Fagron is één van de meest geshorte aandelen in Brussel. Shorters kopen aandelen omdat ze speculeren op een koersdaling.

Bank Degroof Petercam zet zijn koersdoel liefst 5 euro hoger op 25 euro en dat heeft ook alles te maken met de potentiële verkoop van Fagron. 'We geloven dat 25 euro mogelijk is, maar de visibiliteit op de Amerikaanse situatie zit dicht bij het nulpunt omdat zelfs het management zijn boodschap verschillende keren moest wijzigen tijdens de laatste maanden'.

Met een multiple van 9,8 keer de verhouding ondernemingswaarde/ebitda komt de analist aan de huidige koers, voor een koers van 25 euro is een factor 12,3 nodig. 'Bij recente overnames werd nog meer betaald, maar dan ging het wel om bedrijven die sterker groeien en geen financiële problemen hebben', klinkt het.

KBC Securities trekt het koersdoel voor Zetes Industries (35,27 euro, +1,1%) op van 37 naar 39 euro, het advies blijft uiteraard op kopen. Zetes is gespecialiseerd in oplossingen voor de identificatie van personen en goederen, zijn opdracht is 'de fysieke wereld verbinden met de digitale wereld van IT-systemen', aldus Guy Sips.

De analist heeft er alle vertrouwen in dat de 'strategie vruchten afwerpt en zorgt voor een aanhoudende en rendabele organische groei'. De resultaten van het eerste halfjaar waren 'sterk' en Zetes heeft er vertrouwen in dat over heel 2015 het 'beste resultaat ooit voor de groep' zal neergezet worden, aldus de analist.

De enige andere analist die het aandeel volgt, Stefaan Genoe van Bank Degroof Petercam heeft een koersdoel van 35 euro en een 'bijkopen'-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud