Euronext: Maker van koeltorens onder stoom

Beleggers putten moed uit de belofte van Hamon een sterk vierde kwartaal neer te zetten. ©Foto Hamon

Meevallende cijfers over het ondernemersvertrouwen stuurden de beurzen maandag hoger. De Bel20 dikte na een ijzersterke oktober - de beste maand in zes jaar - 0,67 procent aan tot 3.624 punten.

De aandelenbeurzen waren nochtans met verlies geopend, nadat uit China alweer enkele cijfers kwamen over een vertraging in de industrie. Maar bij nader inzien toonden veel economen in hun commentaren zich niet zo negatief omdat de dienstensector er nog vlot groeide. In Europa viel het ondernemersvertrouwen, gemeten volgens de index van de aankoopdirecteurs, erg mee. Toen later in de namiddag ook de Amerikaanse bedrijfsleiders zich optimistisch toonden, kregen de beurzen nog een extra impuls.

Zonder rekening te houden met het immer volatiele financiële aandeel Delta Lloyd (+5,9%, 7,60 euro), was UCB de ster van de Bel20 met een winst van 1,9 procent tot 80,22 euro. Voor het eerst brak de biofarmagroep door de grens van 80 euro. Meer hierover kan u via deze link lezen.

Engie won 1,7 procent tot 16,23 euro. Berenberg Bank trok de rating voor de energiegroep op van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 19,50 naar 20,50 euro. ‘Engie is door de lage gasprijs en de problemen met zijn Belgische kerncentrales te ver teruggevallen’, oordeelt Berenberg. Het aandeel speelde dit jaar al 17 procent kwijt.

Proximus brokkelde 0,4 procent af tot 31,40. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor de telecomgroep met één euro naar 31 euro. Het derde kwartaal was goed, maar Proximus is voorzichtig over de toekomstige omzet. Onder meer de afschaffing van de roamingtarieven zal een negatieve impact hebben.

Koeltorens

Op de brede markt spurtte Hamon 7,4 procent hoger naar 8,79 euro. Over de eerste negen maanden haalde de maker van warmtewisselaars, luchtzuiveringsinstallaties en koeltorens voor 325 miljoen euro bestellingen binnen, een pak minder dan de 477 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Hamon belooft een mooi vierde kwartaal met veel intentieverklaringen en een sterk orderboekje in oktober. Beleggers trokken zich duidelijk op aan dat laatste.

'Maar om hetzelfde orderboekje als in 2014 te realiseren, zou Hamon in het vierde kwartaal een recordaantal bestellingen moeten tekenen', stelt analist Dieter Furniere van KBC Securities. Hij gaat niet verder dan de rating ‘houden’. ‘De redenen waarom we niet positiever zijn, zijn de verslechtering van het werkkapitaal, de (tijdelijke) verzwakking van het orderboek, de relatief kleine schaal van het bedrijf en onze perceptie dat de operationele risico's zijn toegenomen.’

KBC Securities kon het rapport van Zetes (+1,4%, 37,49 euro) beter smaken. De specialist in de identificatie van goederen en diensten, die onder meer onze identiteitskaarten maakt, is op weg op zijn beste resultaten ooit ‘significant te overtreffen’.

‘We zijn ervan overtuigd dat de strategie van Zetes in beide divisies zorgt voor duurzame interne groei', stelt analist Guy Sips. ‘Over de jaren heen heeft Zetes een reeks contracten gesloten op 5 à 10 jaar. Dat zorgt voor aanzienlijke investeringen in ontwikkeling en infrastructuur voor de groep, maar in ruil bieden ze een goede zichtbaarheid voor de toekomstige cashflows, aangezien Zetes omzet boekt bij elk document dat wordt afgeleverd’, legt Sips uit. Hij trekt het koersdoel op van 39 naar 41 euro en herhaalt zijn koopadvies.

Biotechbedrijf Tigenix werd 7,4 procent duurder tot 0,95 euro. Tigenix krijgt steun in zijn onderzoek naar een middel tegen ernstige bloedvergiftiging als gevolg van longontsteking. De Europese Commissie geeft het Leuvense bedrijf en zijn partners een subsidie van 5,4 miljoen euro.

Bij Fagron speculeren traders duidelijk op een gulle overnemer. De farmagroep won alweer 6,6 procent tot 23,81.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud